ЕЛ: Заблистали Гудурић и Калинић, Фенер на Ф4 у Београду!

Гудурић као Богдан, Жељков 17. Ф4, Фенер брани круну у Београду! Кошаркаши Фенербахчеа имаће прилике да бране европску титулу у Београду јер су обезбедили пласман на Фајнал фор Евролиге.  Фенербахче у Виторији стигао до треће победе над Басконијом и пласирао се на Фајнал фор Евролиге.  Гудурић и Калинић воде у Београд - Жељко иде на 10. евролигашку титулу! Фенербахче славио с 3:1 у серији против Басконије и пласирао се на Фајнал фор.

Кошарка 26.04.2018 | 23:17
ЕЛ: Заблистали Гудурић и Калинић, Фенер на Ф4 у Београду!
Фенербахче је са 3-1 у серији савладао Басконију, а последњи тријумф остварио је у гостима резултатом 92:83.

Турски клуб ће тако учествовати на четвртом узастопном Фајнал фору у петој сезони откад је тренер наш Жељко Обрадовић, који је чак 17. пут довео екипу међу четири најбоље на ‘Старом континенту’.

Жоц је до сада девет пута освајао Евролигу и, уколико успе да одбрани трофеј, постаће успешнији од свих клубова који су се икада такмичили.

Што се тиче дуела у ‘Фернандо Буеса арени’, блистао је српски репрезентативац Марко Гудурић, посебно у првом полувремену, а на крају је завршио са 22 поена (3-4 за два, 3-5 за три, 7-8 пенали), уз 3 асистенције, подсетивши на партије Богдана Богдановића из прошле сезоне.

Фенербахче је контролу над утакмицом преузео у финишу прве и почетком друге четвртине – вратио се из минуса од шест поена, да би после одличне друге четвртине на полувремену имао +16. Стигао је гост и до 21 поена разлике, али је онда Басконија узвратила серијом 14:1 и унела неизвесност.

Екипа Педра Мартинеса је у том делу убацила чак 30 поена, али је Фенер успео да одбије налет и релативно рутински приведе меч крају. Тада је на сцену ступио други Србин Никола Калинић који је имао одличну нападачку ролу – на крају је постигао 13 поена (5-6 за два), док је феноменалан био и Николо Мели са 21 поеном и по 3 скока и асистенције.

У пораженом саставу најбољи је био Винсент Порије са 14 поена, Родриг Бубоа је имао поен мање, а Војтман се зауставио на 12.

У борби за ново финале Фенербахче ће се борити са екипом Жалгириса која је са 3-1 елиминисала Олимпијакос и направила најбољи резултат у овом веку.

Фајнал фор Евролиге на програму је од 18. до 20. маја у ‘Београдској арени’.

Четврти пут заредом, Фенербахче иде на Фајнал фор Евролиге! Тај циљ није испуњен само у првој сезони под вођством Жељка Обрадовића, а онда су уследили четврто место у Мадриду 2015, финале у Берлину 2016. и титула у Истанбулу прошле године.

Овог пута је у четвртфиналу савладана Басконија, укупно са 3:1, а у четвртој утакмици у Виторији било је 83:92 (19:25, 13:23, 30:24, 21:20)!

У полуфиналу завршног турнира у Београду, заказаног за 18. мај, састаће се Фенербахче и Жалгирис!

Други пар даће победници серија Химки - ЦСКА (тренутно 1:2) и Реал Мадрид - Панатинаикос (2:1), чије наредне епизоде су на распореду у петак.

Најефикаснији у Обрадовићевом саставу у четвртак увече био је Марко Гудурић, коме је фалио поен да изједначи свој овосезонски рекорд, постављен у мечу против Макабија.

Репрезентативни бек постигао је 22 поена, од тога три тројке из пет шутева, а нарочито је био упечатљив у првом полувремену, када је Фенер стицао убедљиво вођство и слао поруку Басконији и њеним навијачима да ће повратак у Истанбул на "мајсторицу" остати недосањани сан.

Николо Мели дао је 21 поена, а Никола Калинић 13, од тога четири заредом у помало критичном периоду, почетком четврте четвртине, након што је Басконија серијом 15:1 смањила са "минус 21" на само 62:69.

Тада је важну тројку убацио адут са клупе Боби Диксон, Јан Весели надовезао се "али-уп" закуцавањем уз додатно слободно бацање, док је Калинић уз још једну Диксонову тројку означио крај френетичног налета домаћих.

Обрадовићу ће предстојећи Фајнал фор бити прилика да се окити јубиларном 10. титулом шампиона Европе!

Биће то прави спектакл од 18. до 20. маја! Жељко Обрадовић ће као најтрофејнији српски и европски тренер - на Фајнал фору у Београду, у Србији, ићи на јубиларну 10. титулу првака Евролиге! А дошао је у ту ситуацију после победе Фенербахчеа над Басконијом у четвртој утакмици четвртфиналне серије од 92:83 што даје коначних 3:1 за актуелног првака Европе.

Показао је Фенербахче поново да је екипа која савршено темпира форму, која игра најбоље када је најважније и то се поново показало. Басконија практично није имала шансе у овом дуелу осим налета у трећој деоници. Фенер је свео могућности само на један исход. 

Треба истаћи партију Марка Гудурића. Репрезентативац Србије је показао колико је напредовао и да је спреман да игра утакмице високог напона. У најважнијим деловима овог меча популарни Гудура је тражио лопту у руке, добијао је, и касније правио добре ствари за свој тим. Одлично је гађао за три поена, био је прецизан и за два и није много трошио лопти. Баш је сазрео.

Укупно је Гудурић дао 22 поена и имао три асистенције! 

Николо Мели је убацио 21, а Никола Калинић 13. Код домачина је најбољи био Појрије са 14 датих поена.

Такође, Никола Калинић је био попут локомотиве за свој тим када је Фенер тек градио предност, дао је веома битне поене и показао да и он диже форму сада када је најпотребније. Сећамо се како је доминирао на Фајнал фору прошле сезоне... Сада ће имати прилику да то понови у својој земљи. И он и Марко иЖељко ће имати додатни мотив.

Већ у првом полувремену Фенербахче је показао ко је тата и ко се за све пита. Мели и Гудурић су за првих 20 минута дали по 10 поена, Калинић је био врло расположен за игру и са његових девет поена Фенер је отишао на полувреме с предношћу од 48:32. Укупно 16 разлике. Све је то деловало укомпоновано, нашпановано. Није желео Жељко Обрадовић да се серија враћа назад у Истанбул, мада ни ту Басконија не би имала шансе за нешто више.

Атмосфера у Виторији била је одлична, ипак Фенербахче је деловао толико хладнокрвно да му никакве ствари ван терена нису толико ометале пажњу. Довољно је рећи да је Фенербахче средином треће четвртине стигао до 20 поена разлике. То најбоље осликава силину игре турског шампиона. Додуше, пробала је Басконија нешто више да уради, имала серију од 13:0, а важна је била и тројка Диксона у последњем минуту треће четвртине.

Првак Европе брани трон. Главни циљ је остварен.

Фенербахче стиже у Београд!

БАСКОНИЈА: Поарије 14 (5ск, 3ас), Бобоа 13 (4ск), Фојгтман 12 (7ск), Уертас 11 (6ас), Шенгелија 11, Грејнџер 10, Гарино 8 (5ск), Џенинг 2, Диоп 2, Вилдоза, Тима, Малманис.

ФЕНЕРБАХЧЕ: Гудурић 22 (3ас, 2укр), Мели 21 (3ск, 3ас, 2укр), Калинић 13, Весели 7 (6ск, 2укр), Диксон 6, Слукас 5 (8ас), Томпсон 5 (4ск), Датоме 5, Вонамејкер 4 (3изг), Дувериоглу 4, Нанели, Махмутоглу.

ЕВРОЛИГА (ПЛЕЈ-ОФ) - ТРЕЋЕ УТАКМИЦЕ

Четвртак

Жалгирис - Олимпијакос 101:91  /у серији 3:1/

Басконија - Фенербахче 92:83  /у серији 1:3/

Петак
19.00: Химки - ЦСКА  /у серији 1:2/
21.00: Реал Мадрид - Панатинаикос  /у серији 2:1/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар