EL: Zablistali Gudurić i Kalinić, Fener na F4 u Beogradu!

Gudurić kao Bogdan, Željkov 17. F4, Fener brani krunu u Beogradu! Košarkaši Fenerbahčea imaće prilike da brane evropsku titulu u Beogradu jer su obezbedili plasman na Fajnal for Evrolige.  Fenerbahče u Vitoriji stigao do treće pobede nad Baskonijom i plasirao se na Fajnal for Evrolige.  Gudurić i Kalinić vode u Beograd - Željko ide na 10. evroligašku titulu! Fenerbahče slavio s 3:1 u seriji protiv Baskonije i plasirao se na Fajnal for.

Košarka 26.04.2018 | 23:17
EL: Zablistali Gudurić i Kalinić, Fener na F4 u Beogradu!
Fenerbahče je sa 3-1 u seriji savladao Baskoniju, a poslednji trijumf ostvario je u gostima rezultatom 92:83.

Turski klub će tako učestvovati na četvrtom uzastopnom Fajnal foru u petoj sezoni otkad je trener naš Željko Obradović, koji je čak 17. put doveo ekipu među četiri najbolje na ‘Starom kontinentu’.

Žoc je do sada devet puta osvajao Evroligu i, ukoliko uspe da odbrani trofej, postaće uspešniji od svih klubova koji su se ikada takmičili.

Što se tiče duela u ‘Fernando Buesa areni’, blistao je srpski reprezentativac Marko Gudurić, posebno u prvom poluvremenu, a na kraju je završio sa 22 poena (3-4 za dva, 3-5 za tri, 7-8 penali), uz 3 asistencije, podsetivši na partije Bogdana Bogdanovića iz prošle sezone.

Fenerbahče je kontrolu nad utakmicom preuzeo u finišu prve i početkom druge četvrtine – vratio se iz minusa od šest poena, da bi posle odlične druge četvrtine na poluvremenu imao +16. Stigao je gost i do 21 poena razlike, ali je onda Baskonija uzvratila serijom 14:1 i unela neizvesnost.

Ekipa Pedra Martinesa je u tom delu ubacila čak 30 poena, ali je Fener uspeo da odbije nalet i relativno rutinski privede meč kraju. Tada je na scenu stupio drugi Srbin Nikola Kalinić koji je imao odličnu napadačku rolu – na kraju je postigao 13 poena (5-6 za dva), dok je fenomenalan bio i Nikolo Meli sa 21 poenom i po 3 skoka i asistencije.

U poraženom sastavu najbolji je bio Vinsent Porije sa 14 poena, Rodrig Buboa je imao poen manje, a Vojtman se zaustavio na 12.

U borbi za novo finale Fenerbahče će se boriti sa ekipom Žalgirisa koja je sa 3-1 eliminisala Olimpijakos i napravila najbolji rezultat u ovom veku.

Fajnal for Evrolige na programu je od 18. do 20. maja u ‘Beogradskoj areni’.

Četvrti put zaredom, Fenerbahče ide na Fajnal for Evrolige! Taj cilj nije ispunjen samo u prvoj sezoni pod vođstvom Željka Obradovića, a onda su usledili četvrto mesto u Madridu 2015, finale u Berlinu 2016. i titula u Istanbulu prošle godine.

Ovog puta je u četvrtfinalu savladana Baskonija, ukupno sa 3:1, a u četvrtoj utakmici u Vitoriji bilo je 83:92 (19:25, 13:23, 30:24, 21:20)!

U polufinalu završnog turnira u Beogradu, zakazanog za 18. maj, sastaće se Fenerbahče i Žalgiris!

Drugi par daće pobednici serija Himki - CSKA (trenutno 1:2) i Real Madrid - Panatinaikos (2:1), čije naredne epizode su na rasporedu u petak.

Najefikasniji u Obradovićevom sastavu u četvrtak uveče bio je Marko Gudurić, kome je falio poen da izjednači svoj ovosezonski rekord, postavljen u meču protiv Makabija.

Reprezentativni bek postigao je 22 poena, od toga tri trojke iz pet šuteva, a naročito je bio upečatljiv u prvom poluvremenu, kada je Fener sticao ubedljivo vođstvo i slao poruku Baskoniji i njenim navijačima da će povratak u Istanbul na "majstoricu" ostati nedosanjani san.

Nikolo Meli dao je 21 poena, a Nikola Kalinić 13, od toga četiri zaredom u pomalo kritičnom periodu, početkom četvrte četvrtine, nakon što je Baskonija serijom 15:1 smanjila sa "minus 21" na samo 62:69.

Tada je važnu trojku ubacio adut sa klupe Bobi Dikson, Jan Veseli nadovezao se "ali-up" zakucavanjem uz dodatno slobodno bacanje, dok je Kalinić uz još jednu Diksonovu trojku označio kraj frenetičnog naleta domaćih.

Obradoviću će predstojeći Fajnal for biti prilika da se okiti jubilarnom 10. titulom šampiona Evrope!

Biće to pravi spektakl od 18. do 20. maja! Željko Obradović će kao najtrofejniji srpski i evropski trener - na Fajnal foru u Beogradu, u Srbiji, ići na jubilarnu 10. titulu prvaka Evrolige! A došao je u tu situaciju posle pobede Fenerbahčea nad Baskonijom u četvrtoj utakmici četvrtfinalne serije od 92:83 što daje konačnih 3:1 za aktuelnog prvaka Evrope.

Pokazao je Fenerbahče ponovo da je ekipa koja savršeno tempira formu, koja igra najbolje kada je najvažnije i to se ponovo pokazalo. Baskonija praktično nije imala šanse u ovom duelu osim naleta u trećoj deonici. Fener je sveo mogućnosti samo na jedan ishod. 

Treba istaći partiju Marka Gudurića. Reprezentativac Srbije je pokazao koliko je napredovao i da je spreman da igra utakmice visokog napona. U najvažnijim delovima ovog meča popularni Gudura je tražio loptu u ruke, dobijao je, i kasnije pravio dobre stvari za svoj tim. Odlično je gađao za tri poena, bio je precizan i za dva i nije mnogo trošio lopti. Baš je sazreo.

Ukupno je Gudurić dao 22 poena i imao tri asistencije! 

Nikolo Meli je ubacio 21, a Nikola Kalinić 13. Kod domačina je najbolji bio Pojrije sa 14 datih poena.

Takođe, Nikola Kalinić je bio poput lokomotive za svoj tim kada je Fener tek gradio prednost, dao je veoma bitne poene i pokazao da i on diže formu sada kada je najpotrebnije. Sećamo se kako je dominirao na Fajnal foru prošle sezone... Sada će imati priliku da to ponovi u svojoj zemlji. I on i Marko iŽeljko će imati dodatni motiv.

Već u prvom poluvremenu Fenerbahče je pokazao ko je tata i ko se za sve pita. Meli i Gudurić su za prvih 20 minuta dali po 10 poena, Kalinić je bio vrlo raspoložen za igru i sa njegovih devet poena Fener je otišao na poluvreme s prednošću od 48:32. Ukupno 16 razlike. Sve je to delovalo ukomponovano, našpanovano. Nije želeo Željko Obradović da se serija vraća nazad u Istanbul, mada ni tu Baskonija ne bi imala šanse za nešto više.

Atmosfera u Vitoriji bila je odlična, ipak Fenerbahče je delovao toliko hladnokrvno da mu nikakve stvari van terena nisu toliko ometale pažnju. Dovoljno je reći da je Fenerbahče sredinom treće četvrtine stigao do 20 poena razlike. To najbolje oslikava silinu igre turskog šampiona. Doduše, probala je Baskonija nešto više da uradi, imala seriju od 13:0, a važna je bila i trojka Diksona u poslednjem minutu treće četvrtine.

Prvak Evrope brani tron. Glavni cilj je ostvaren.

Fenerbahče stiže u Beograd!

BASKONIJA: Poarije 14 (5sk, 3as), Boboa 13 (4sk), Fojgtman 12 (7sk), Uertas 11 (6as), Šengelija 11, Grejndžer 10, Garino 8 (5sk), Džening 2, Diop 2, Vildoza, Tima, Malmanis.

FENERBAHČE: Gudurić 22 (3as, 2ukr), Meli 21 (3sk, 3as, 2ukr), Kalinić 13, Veseli 7 (6sk, 2ukr), Dikson 6, Slukas 5 (8as), Tompson 5 (4sk), Datome 5, Vonamejker 4 (3izg), Duverioglu 4, Naneli, Mahmutoglu.

EVROLIGA (PLEJ-OF) - TREĆE UTAKMICE

Četvrtak

Žalgiris - Olimpijakos 101:91  /u seriji 3:1/

Baskonija - Fenerbahče 92:83  /u seriji 1:3/

Petak
19.00: Himki - CSKA  /u seriji 1:2/
21.00: Real Madrid - Panatinaikos  /u seriji 2:1/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar