Протест лица са инвалидитетом

Лица са инвалидитетом окупила су се данас на Тргу Крајине у Бањалуци. Захтијевају од власти увођење личне инвалиднине у износу од 205 марака за три хиљаде најтежих инвалида у Републици Српској.

Република Српска 25.04.2018 | 22:34
Протест лица са инвалидитетом
Цивилна лица са инвалидитетом одлучили су да своје захтјеве траже са Трга Крајине у Бањалуци. Чланови седам бањалучких удружења инвалида захтијевају личну инвалиднину у износу од 50 одсто просјечне плате, без цензуса.



Израчунали су да у Републици Српској има око три хиљаде цивилних лица са инвалидитетом, што би на годишњем нивоу било издвајање од око седам милиона марака из буџета Српске.



Сјели су и за заједнички сто са представницима Министарства здравља и социјалне заштите. Из Министарства поручују да је већ основана радна група за унапређење положаја инвалида у Српској.



"У току су разматрања увођења модела личних инвалиднина, а о динамици рјешавања ове проблематике упознати су сви савези и удружења, као и представници Градског одбора Удружења инвалида Бањалука. Савези и удружења су предлагали да се размотри увођење овог права у другој половини 2018. године."



Ипак, из удружења инвалида напомињу да нису задовољни владиним приједлогом да се у обзир узме и социјални статус особе са инвалидитетом јер, како кажу, личну инвалиднину морају да имају сви. У супротном, најаваљују масовне протесте 15. маја.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Требињка

26.04.2018 06:38

Инвалиди су скроз дискриминисани у насем друству,цивилни поготово.Ово не води ницему,хоцемо једнака права са ратним војним инвалидима, јер инвалид је инвалид!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихомир

08.05.2018 19:34

Управо тако инвалид је инвалид и мора имати иста права јер има и исте потребе без обзира на узрок инвалидности.Ови само знају да оснивају радне групе то се треба да рјесава по хитном поступку и какав социјални цензус имају ли они социјални цензус сви имају астрономске плате да су људи ко сто нису одрекли би се сваки од посланика својих дневница у корист инвалида али ,далеко смо ми од нормалног.

ОДГОВОРИТЕ