Protest lica sa invaliditetom

Lica sa invaliditetom okupila su se danas na Trgu Krajine u Banjaluci. Zahtijevaju od vlasti uvođenje lične invalidnine u iznosu od 205 maraka za tri hiljade najtežih invalida u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 25.04.2018 | 22:34
Protest lica sa invaliditetom
Civilna lica sa invaliditetom odlučili su da svoje zahtjeve traže sa Trga Krajine u Banjaluci. Članovi sedam banjalučkih udruženja invalida zahtijevaju ličnu invalidninu u iznosu od 50 odsto prosječne plate, bez cenzusa.



Izračunali su da u Republici Srpskoj ima oko tri hiljade civilnih lica sa invaliditetom, što bi na godišnjem nivou bilo izdvajanje od oko sedam miliona maraka iz budžeta Srpske.



Sjeli su i za zajednički sto sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Iz Ministarstva poručuju da je već osnovana radna grupa za unapređenje položaja invalida u Srpskoj.



"U toku su razmatranja uvođenja modela ličnih invalidnina, a o dinamici rješavanja ove problematike upoznati su svi savezi i udruženja, kao i predstavnici Gradskog odbora Udruženja invalida Banjaluka. Savezi i udruženja su predlagali da se razmotri uvođenje ovog prava u drugoj polovini 2018. godine."



Ipak, iz udruženja invalida napominju da nisu zadovoljni vladinim prijedlogom da se u obzir uzme i socijalni status osobe sa invaliditetom jer, kako kažu, ličnu invalidninu moraju da imaju svi. U suprotnom, najavaljuju masovne proteste 15. maja.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Trebinjka

26.04.2018 06:38

Invalidi su skroz diskriminisani u nasem drustvu,civilni pogotovo.Ovo ne vodi nicemu,hocemo jednaka prava sa ratnim vojnim invalidima, jer invalid je invalid!!!

ODGOVORITE
Name

Tihomir

08.05.2018 19:34

Upravo tako invalid je invalid i mora imati ista prava jer ima i iste potrebe bez obzira na uzrok invalidnosti.Ovi samo znaju da osnivaju radne grupe to se treba da rjesava po hitnom postupku i kakav socijalni cenzus imaju li oni socijalni cenzus svi imaju astronomske plate da su ljudi ko sto nisu odrekli bi se svaki od poslanika svojih dnevnica u korist invalida ali ,daleko smo mi od normalnog.

ODGOVORITE