Корупциони скандал године

Истрага независних стручњака о оптужбама за лобирање за новац, открила је да су неки садашњи и бивши чланови Парламентарне скупштине Савјета Европе прекршили кодекс понашања и за то примали мито од Азербејџана.

Свијет 23.04.2018 | 22:47
Корупциони скандал године
Како пише „Тхе Гуардиан“, неколико чланова Парламентарне скупштине Савјета Европе прекршило је кодекс понашања тог тијела и „снажно се сумња“ у њихову корумпираност.

Извјештај који је објављен у недељу, а представљен у Стразбуру, сједишту Савета Европе, садржи податке истраге која је трајала 10 мјесеци и бавила се оптужбама за подмиц́ивање у замјену за лобирање, а њен фокус је био Азербејџан.

Савјет Европе, једна од најстаријих организација која се бави људским правима, основан је 1949. године зарад очувања демократије и владавине права, старији је од Европске уније и састоји се од 47 чланова.

Парламентарну скупштину тог тијела сачињавају политичари из националних парламената његових држава-чланица.

Азербејџан се Савјету придружио 2001. године, али су многи дуго доводили у питање слаб одговор Парламентарне скупштине тог тијела на кршења људских права и валидност избора у тој нафтом богатој земљи.

Парламентарна скупштина је прошле године покренула истрагу која ц́е истражити те оптужбе, у којима је речено да су и бивши и садашњи чланови те скупштине лобирали за Азербејџан, покушавајуц́и тако да ублаже критике на рачун ауторитарне владе те земље, а да су заузврат добијали новац и луксузне поклоне.

Судије су, наводи „Тхе Гуардиан“, своју истрагу ограничиле на Азербејџан, али то није једина земља против које су оптужбе биле упуц́ене. Украјина, Турска и Русија су такође земље које су се суочиле са оптужбама.

У извјештају се терети бивши предсједник Парламентарне скупштине Педро Аграмунт, након што је истрагом закључено да постоји снажна сумња да је сарађивао у „коруптивним активностима“ како би обезбиједио кључну позицију вођења парламентарне групе десног центра.

Аграмунт је био принуђен да поднесе оставку на мјесто предсједника 2017. године, након што му је изгласано неповјерење.

У овом извјештају он је означен као особа са „кључном улогом“ у доношењу одлука у корист Азербејџана.

У извјештају се помиње и хришц́ански демократа из Италије Лука Волонте као кључна фигура у афери.

Државно тужилаштво Милана је крајем 2016. против Волонтеа покренуло истрагу на основу оптужби за корупцију и прање новца, те је тако на видјело изашао цијели скандал у Савјету Европе. Радило се о миту из Азербејџана у износу од скоро 2,4 милиона евра.

Према истражитељима, од уласка у Савјет Европа 2001, бивша совјетска република богата нафтом је створила мрежу симпатизера између осталог захваљујуц́и великодушним даровима попут скупих сатова, тепиха, кавијара, и боравцима у луксузним хотелима.

Бивши председник Европског суда за људска права и један од судија који су радили на овој истрази Николас Браца рекао је да је било „симболичних“ поклона, које ипак неки чланови скупштине нису пријавили, као што је прописано.

„Тхе Гуардун“ наводи да ц́е данас, 23. априла, бити разматран читав извјештај који је уздрмао ово 47-члано тијело.

(Тањуг) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Смијесно

23.04.2018 21:16

Па сви примају паре од дрзава.Ови сад као измислили корупцију.А у њих веца нег у нас.Ал они су као цивилизовани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новоматиц Адмирал

23.04.2018 21:40

Гуардиан је потпуно у праву,само што никако не спомињу кључни концерн за прање новца Новоматиц Адмирал који послује у свим поменутим земљама и који јако опасна хомогена заједница луђака окупљена око идеје уништавања људског рода.

ОДГОВОРИТЕ