Korupcioni skandal godine

Istraga nezavisnih stručnjaka o optužbama za lobiranje za novac, otkrila je da su neki sadašnji i bivši članovi Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope prekršili kodeks ponašanja i za to primali mito od Azerbejdžana.

Svijet 23.04.2018 | 22:47
Korupcioni skandal godine
Kako piše „The Guardian“, nekoliko članova Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope prekršilo je kodeks ponašanja tog tijela i „snažno se sumnja“ u njihovu korumpiranost.

Izvještaj koji je objavljen u nedelju, a predstavljen u Strazburu, sjedištu Saveta Evrope, sadrži podatke istrage koja je trajala 10 mjeseci i bavila se optužbama za podmićivanje u zamjenu za lobiranje, a njen fokus je bio Azerbejdžan.

Savjet Evrope, jedna od najstarijih organizacija koja se bavi ljudskim pravima, osnovan je 1949. godine zarad očuvanja demokratije i vladavine prava, stariji je od Evropske unije i sastoji se od 47 članova.

Parlamentarnu skupštinu tog tijela sačinjavaju političari iz nacionalnih parlamenata njegovih država-članica.

Azerbejdžan se Savjetu pridružio 2001. godine, ali su mnogi dugo dovodili u pitanje slab odgovor Parlamentarne skupštine tog tijela na kršenja ljudskih prava i validnost izbora u toj naftom bogatoj zemlji.

Parlamentarna skupština je prošle godine pokrenula istragu koja će istražiti te optužbe, u kojima je rečeno da su i bivši i sadašnji članovi te skupštine lobirali za Azerbejdžan, pokušavajući tako da ublaže kritike na račun autoritarne vlade te zemlje, a da su zauzvrat dobijali novac i luksuzne poklone.

Sudije su, navodi „The Guardian“, svoju istragu ograničile na Azerbejdžan, ali to nije jedina zemlja protiv koje su optužbe bile upućene. Ukrajina, Turska i Rusija su takođe zemlje koje su se suočile sa optužbama.

U izvještaju se tereti bivši predsjednik Parlamentarne skupštine Pedro Agramunt, nakon što je istragom zaključeno da postoji snažna sumnja da je sarađivao u „koruptivnim aktivnostima“ kako bi obezbijedio ključnu poziciju vođenja parlamentarne grupe desnog centra.

Agramunt je bio prinuđen da podnese ostavku na mjesto predsjednika 2017. godine, nakon što mu je izglasano nepovjerenje.

U ovom izvještaju on je označen kao osoba sa „ključnom ulogom“ u donošenju odluka u korist Azerbejdžana.

U izvještaju se pominje i hrišćanski demokrata iz Italije Luka Volonte kao ključna figura u aferi.

Državno tužilaštvo Milana je krajem 2016. protiv Volontea pokrenulo istragu na osnovu optužbi za korupciju i pranje novca, te je tako na vidjelo izašao cijeli skandal u Savjetu Evrope. Radilo se o mitu iz Azerbejdžana u iznosu od skoro 2,4 miliona evra.

Prema istražiteljima, od ulaska u Savjet Evropa 2001, bivša sovjetska republika bogata naftom je stvorila mrežu simpatizera između ostalog zahvaljujući velikodušnim darovima poput skupih satova, tepiha, kavijara, i boravcima u luksuznim hotelima.

Bivši predsednik Evropskog suda za ljudska prava i jedan od sudija koji su radili na ovoj istrazi Nikolas Braca rekao je da je bilo „simboličnih“ poklona, koje ipak neki članovi skupštine nisu prijavili, kao što je propisano.

„The Guardun“ navodi da će danas, 23. aprila, biti razmatran čitav izvještaj koji je uzdrmao ovo 47-člano tijelo.

(Tanjug) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Smijesno

23.04.2018 21:16

Pa svi primaju pare od drzava.Ovi sad kao izmislili korupciju.A u njih veca neg u nas.Al oni su kao civilizovani.

ODGOVORITE
Name

Novomatic Admiral

23.04.2018 21:40

Guardian je potpuno u pravu,samo što nikako ne spominju ključni koncern za pranje novca Novomatic Admiral koji posluje u svim pomenutim zemljama i koji jako opasna homogena zajednica luđaka okupljena oko ideje uništavanja ljudskog roda.

ODGOVORITE