Капитен Порта шокирао Лисабон у 90'!

"Српска" Бенфика испушта титулу! Фудбалери Порта победили су највећег ривала Бенфику 1:0 усред Лисабона и преузели прво место у Португалу.  После ДЕВЕТ сезона: Фејса неће бити шампион! Талични Љубомир Фејса, који је подизао шампионски пехар у свакој сезони од 2008/09, на прагу је прекидања тог невероватног низа после пораза од Порта.  Шампиони не играју кукавички - Ерерин пројектил у 90. скренуо титулу ка Порту! Мук на Лужу!

Фудбал 15.04.2018 | 22:00
Капитен Порта шокирао Лисабон у 90'!
Сјајним голом капитена Ектора Ерере у последњем минуту утакмице на "Лужу" Порто је нанео први пораз Бенфики у Лисабону после више од две године.

Порто четири кола пре краја сезоне има два бода више од Бенфике па је на сјајном путу да освоји титулу први пут од 2013. године.

Изгледало је да ће Бенфика са Љубомиром Фејсом и Андријом Живковићем у тиму (Миле Свилар на клупи) "одбранити" Лисабон и прво место у изузетно затвореном дербију. 

Међутим, када су сви очекивали истек времена и крај са 0:0, Ерера је покупио одбитак испред казненог простора и "пројектиком" са око 18 метара шокирао "Луж". 

Порто у последња четири кола игра са Виторијом Сетубал, Маритимом, Феиреншеом и Виторијом Гимараеш, па је тешко очекивати да ће испустити указану шансу. 

Бенфика ће чекати кикс ривала, али је очекује знатно тежи посао јер после мечева са Ешторилом и Тонделом гостује градском ривалу Спортингу, пре финиша сезоне против Мореиренсеа.

Шок у Лисабону!

Ектор Ерера је у 90. минуту испалио "пројектил" са ивице казненог простора за победу Порта (1:0) на чувеном "Да Лужу", за велики тријумф свог тима и преотимање прве позиције на табели на четири кола до краја шампионата.

Бенфика сада заостаје два бода за старим ривалом и биће јој потребно чудо да се "змајеви" не оклизну и тако испусте прву титулу од 2013. године.

За домаћина су на данашњем сусрету читав меч одиграли Андрија Живковић, који је пао у казненом простору Порта одмах после гола Бенфике - на шта је судија само одмахнуо, односно Љубомир Фејса који је био права "талија" славног клуба.

Он је са Бенфиком освојио четири узастопне титуле, али ту није крај...

Љубомир Фејса је био првак са сваким клубом за који је играо од сезоне 2008/09 када је стигао у Партизан из кулског Хајдука.

С црно-белима је био шампион три пута, да би потом прешао у Олимпијакос и са њима освајао првенства Грчке у сезонама 2011/12, 2012/13 и 2013/14, с тим да је у последњој већ од августа био члан Бенфике, али пошто је одиграо неколико мечева - и њему је припала титула.

Уколико не буде изненађења, Фејса ће свој савршени низ од девет сезона са шампионском титулом окончати у десетој...

Оно што је занимљиво јесте и то да је он са поменутим тимовима био успешан и у Куп и разним Суперкуп такмичењима, па је у току каријере освојио чак 21. трофеј.

Много тензије, много галаме, али не и много доброг фудбала у великом дербију првенства Португалије. Руи Виторија се није усудио на ризик у можда и одлучујућој трци у Примеири. Желео је да у шаховској партији умртви О Класико, да титулу натенане гравира у малим утакмицама. Ову велику, највећу, требало је само преживети. Погрешна претпоставка у својој основи. Црв сумње се увукао у главе шампионске екипе Бенфике самим тим што им тренер није наредио јуриш. Највећи увек јуришају. Бенфика то вечерас није радила. И сурово је кажњена. У 90. минуту утакмице, буквално ни из чега,Андер Ерера је распалио по лопти и са ивице казненог простора гађао у сам рогаљ гола Бруна Варелеза Портових 1:0 усред Лужа.

Није баш ни да је Порто играо превише блистав фудбал. Напротив. И Серж Консеисао као да се ћутке сагласио са колегом са противничке клупе. Да ми не запињемо превише, да коначну одлуку одложимо за неке друге, мање стресне утакмице. Вечерас смо зато на Лужу посматрали шаховску партију два тактички беспрекорно дотерана, али не и превише храбра тима. Партију као створену за Љубомира Фејсу, човека чији је основни задатак на терену да разара игру противника. Портову је малтене претворио у прашину и без сумње био на путу  проглашења за  најбољег играча утакмица.

Јединог конкурента имао би у Икеру Касиљасу. Фејса је дефанзивном перфекцијом дозволио офанзивнијим саиграчима, Франку Червију, Андрији Живковићу, Пицију и Рафи Силви, да нешто смелије нападају. И јесу, али нису се они баш претерано окуражили, иако су били мобилнији од противника, нешто опаснији по гол. Авај, све што су успели и да шутну у оквир противничког гола Касиљас је хватао. Мада ни он није био баш тестиран до лимита.

И онда кад смо мислили да ће се зевање некако спонтано претворити у хркање, урлик Андера Ерере! Муљали су гости, муљали, вероватно да ни сами нису знали шта би. Једноставно, намести се некад. Бенфикина кривица. Она је шампион. Њена је одговорност.

Први пораз лисабонских Орлова после 46 домаћих утакмица на Лужу. Тај последњи јој је још фебруара 2016. године нанео баш - Порто. Овај сада делује много опаснији. Јер четири кола пре краја Змајеви имају два бода више од Бенфике. И гостовање у Гимараишу као најтежи испит до краја сезоне. Бенфика има и Спортинг. На страни.

Португал 1, 30. коло:

Петак:

Пасош Фереира - Брага 1:5 (0:2)
/Филипе 57 - Едуардо 17, 20, Орта 62, Барбоса 72, Соуза 90/

Субота:

Авес - Феиренсе 1:0 (1:0)
/Балде 7/

Портимоненсе - Есторил 0:1 (0:1)
/Халиче 42/

Боависта - Шавес 3:3 (2:1)
/Карака 25, Сантос 42, 77 - Давидсон 11, Еустакио 80, Платини 88/

Гимараис - Сетубал 1:1 (1:1)
/Уртадо 9 - Фернандес 30/

Недеља:

Маритимо - Мореиренсе 1:1 (0:0)
/Жоел 80 - Тозе 69/

Бенфика - Порто 0:1 (0:0)
/Ерера 90/

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар