Kapiten Porta šokirao Lisabon u 90'!

"Srpska" Benfika ispušta titulu! Fudbaleri Porta pobedili su najvećeg rivala Benfiku 1:0 usred Lisabona i preuzeli prvo mesto u Portugalu.  Posle DEVET sezona: Fejsa neće biti šampion! Talični Ljubomir Fejsa, koji je podizao šampionski pehar u svakoj sezoni od 2008/09, na pragu je prekidanja tog neverovatnog niza posle poraza od Porta.  Šampioni ne igraju kukavički - Ererin projektil u 90. skrenuo titulu ka Portu! Muk na Lužu!

Fudbal 15.04.2018 | 22:00
Kapiten Porta šokirao Lisabon u 90'!
Sjajnim golom kapitena Ektora Erere u poslednjem minutu utakmice na "Lužu" Porto je naneo prvi poraz Benfiki u Lisabonu posle više od dve godine.

Porto četiri kola pre kraja sezone ima dva boda više od Benfike pa je na sjajnom putu da osvoji titulu prvi put od 2013. godine.

Izgledalo je da će Benfika sa Ljubomirom Fejsom i Andrijom Živkovićem u timu (Mile Svilar na klupi) "odbraniti" Lisabon i prvo mesto u izuzetno zatvorenom derbiju. 

Međutim, kada su svi očekivali istek vremena i kraj sa 0:0, Erera je pokupio odbitak ispred kaznenog prostora i "projektikom" sa oko 18 metara šokirao "Luž". 

Porto u poslednja četiri kola igra sa Vitorijom Setubal, Maritimom, Feirenšeom i Vitorijom Gimaraeš, pa je teško očekivati da će ispustiti ukazanu šansu. 

Benfika će čekati kiks rivala, ali je očekuje znatno teži posao jer posle mečeva sa Eštorilom i Tondelom gostuje gradskom rivalu Sportingu, pre finiša sezone protiv Moreirensea.

Šok u Lisabonu!

Ektor Erera je u 90. minutu ispalio "projektil" sa ivice kaznenog prostora za pobedu Porta (1:0) na čuvenom "Da Lužu", za veliki trijumf svog tima i preotimanje prve pozicije na tabeli na četiri kola do kraja šampionata.

Benfika sada zaostaje dva boda za starim rivalom i biće joj potrebno čudo da se "zmajevi" ne okliznu i tako ispuste prvu titulu od 2013. godine.

Za domaćina su na današnjem susretu čitav meč odigrali Andrija Živković, koji je pao u kaznenom prostoru Porta odmah posle gola Benfike - na šta je sudija samo odmahnuo, odnosno Ljubomir Fejsa koji je bio prava "talija" slavnog kluba.

On je sa Benfikom osvojio četiri uzastopne titule, ali tu nije kraj...

Ljubomir Fejsa je bio prvak sa svakim klubom za koji je igrao od sezone 2008/09 kada je stigao u Partizan iz kulskog Hajduka.

S crno-belima je bio šampion tri puta, da bi potom prešao u Olimpijakos i sa njima osvajao prvenstva Grčke u sezonama 2011/12, 2012/13 i 2013/14, s tim da je u poslednjoj već od avgusta bio član Benfike, ali pošto je odigrao nekoliko mečeva - i njemu je pripala titula.

Ukoliko ne bude iznenađenja, Fejsa će svoj savršeni niz od devet sezona sa šampionskom titulom okončati u desetoj...

Ono što je zanimljivo jeste i to da je on sa pomenutim timovima bio uspešan i u Kup i raznim Superkup takmičenjima, pa je u toku karijere osvojio čak 21. trofej.

Mnogo tenzije, mnogo galame, ali ne i mnogo dobrog fudbala u velikom derbiju prvenstva Portugalije. Rui Vitorija se nije usudio na rizik u možda i odlučujućoj trci u Primeiri. Želeo je da u šahovskoj partiji umrtvi O Klasiko, da titulu natenane gravira u malim utakmicama. Ovu veliku, najveću, trebalo je samo preživeti. Pogrešna pretpostavka u svojoj osnovi. Crv sumnje se uvukao u glave šampionske ekipe Benfike samim tim što im trener nije naredio juriš. Najveći uvek jurišaju. Benfika to večeras nije radila. I surovo je kažnjena. U 90. minutu utakmice, bukvalno ni iz čega,Ander Erera je raspalio po lopti i sa ivice kaznenog prostora gađao u sam rogalj gola Bruna Vareleza Portovih 1:0 usred Luža.

Nije baš ni da je Porto igrao previše blistav fudbal. Naprotiv. I Serž Konseisao kao da se ćutke saglasio sa kolegom sa protivničke klupe. Da mi ne zapinjemo previše, da konačnu odluku odložimo za neke druge, manje stresne utakmice. Večeras smo zato na Lužu posmatrali šahovsku partiju dva taktički besprekorno doterana, ali ne i previše hrabra tima. Partiju kao stvorenu za Ljubomira Fejsu, čoveka čiji je osnovni zadatak na terenu da razara igru protivnika. Portovu je maltene pretvorio u prašinu i bez sumnje bio na putu  proglašenja za  najboljeg igrača utakmica.

Jedinog konkurenta imao bi u Ikeru Kasiljasu. Fejsa je defanzivnom perfekcijom dozvolio ofanzivnijim saigračima, Franku Červiju, Andriji Živkoviću, Piciju i Rafi Silvi, da nešto smelije napadaju. I jesu, ali nisu se oni baš preterano okuražili, iako su bili mobilniji od protivnika, nešto opasniji po gol. Avaj, sve što su uspeli i da šutnu u okvir protivničkog gola Kasiljas je hvatao. Mada ni on nije bio baš testiran do limita.

I onda kad smo mislili da će se zevanje nekako spontano pretvoriti u hrkanje, urlik Andera Erere! Muljali su gosti, muljali, verovatno da ni sami nisu znali šta bi. Jednostavno, namesti se nekad. Benfikina krivica. Ona je šampion. Njena je odgovornost.

Prvi poraz lisabonskih Orlova posle 46 domaćih utakmica na Lužu. Taj poslednji joj je još februara 2016. godine naneo baš - Porto. Ovaj sada deluje mnogo opasniji. Jer četiri kola pre kraja Zmajevi imaju dva boda više od Benfike. I gostovanje u Gimaraišu kao najteži ispit do kraja sezone. Benfika ima i Sporting. Na strani.

Portugal 1, 30. kolo:

Petak:

Pasoš Fereira - Braga 1:5 (0:2)
/Filipe 57 - Eduardo 17, 20, Orta 62, Barbosa 72, Souza 90/

Subota:

Aves - Feirense 1:0 (1:0)
/Balde 7/

Portimonense - Estoril 0:1 (0:1)
/Haliče 42/

Boavista - Šaves 3:3 (2:1)
/Karaka 25, Santos 42, 77 - Davidson 11, Eustakio 80, Platini 88/

Gimarais - Setubal 1:1 (1:1)
/Urtado 9 - Fernandes 30/

Nedelja:

Maritimo - Moreirense 1:1 (0:0)
/Žoel 80 - Toze 69/

Benfika - Porto 0:1 (0:0)
/Erera 90/

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar