Трамп ће напасти, али циља и Иран!

САД ће извести ваздушне нападе у Сирији, али за разлику од прошле године то неће бити симболично, оцијенио стручњак за САД Њемачког друштва за спољну политику.

Свијет 13.04.2018 | 07:25
Трамп ће напасти, али циља и Иран!
"Тада је Трамп хтио да покаже да није руска марионета. Истовремено није хтио да се превише истрчава и зато је претходно обавестио Русију. А они су упозорили Сирију. Овај пут неће бити таквих претходних информација", рекао је Јозеф Брамл за Дојче веле, на питање какве ће бити реакције САД послије наводног напада нервним гасом у Думи.

Поводом Трампове пријетње да ће савезници сиријске владе "платити високу цијену" Брамл је рекао да би "прије свега Иран требало да буде спреман, јер је он и из других разлога на нишану САД".

"Оне снаге које у Сирији подржава Иран - те ће вјероватно и бити бомбардоване. САД би могле да пресјеку и ваздушни мост тих трупа који се дијелом протеже и над ирачким ваздушним простором", додао је.

Говорећи о могућим акцијама САД против Русије, Брамл је изразио увјерење да ће оне бити минималне. "Трамп, када је ријеч о Русији, има много мање војних опција и служећи се економским санкцијама ће учинити таман толико да не доспије под већи унутрашњеполитички притисак. Јер, у САД специјални тужилац Роберт Милер и даље води истрагу против њега", додао је.

Брамл је рекао да вјерује да је "Сирија за САД заиста само споредно ратиште у сукобу са Ираном".

"Сада предстоји иступање из нуклеарног споразума у мају, и онда ће се конфликт заоштрити. Мешање Ирана у Сирији би могло да послужи као морално и геостратешко оправдање за њихов поступак. Не смијемо заборавити ни да је Трамп недавно критичара Ирана Џона Болтона поставио за савјетника за националну безбједност. Ја то врло озбиљно схватам", навео је.

На питање која и могла бити дугорочна стратегија владе САД када је ријеч о сиријском питању Брамл је поновио да је његова хипотеза да је за САД важан Иран.

"Што ситуација на домаћем политичком фронту буде непријатнија за Трампа, тим већи ће, како мислим, бити ризик од рата против Ирана. Не смијемо заборавити да су у новембру избори за Конгрес. Најгори сценарио за Трампа би био да изгуби оба дома Конгреса.

У том случају би му рат против спољног непријатеља помогао да се домогне неког надстраначког консензуса. Ако би постојала пријетња за националну безбједности, бирачи у САД би могли да се у јеку 'окупљања под заставом' одрекну могућности контроле власти коју омогућавају избори за Конгрес" рекао је Брамл.

Он је додао да је "тако било и код Џорџа Буша младјег послије терористичких напада од 11. септембра 2001".

(Бета) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ато прије

13.04.2018 05:58

Сто прјје то боље.Само Дони напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња из лактаса

13.04.2018 06:05

То трумпе удри багру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

слазем се

13.04.2018 07:37

послије Ирана иде Трумп даље.... Изнад једне дрзаве вец лете дронови. Која је дрзава у питању цут це се на вријеме...!!!! Го,Дони,го....

Name

модричанин

13.04.2018 08:43

Пси лају, каравани пролазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија

13.04.2018 09:11

Њемачка је заборабила да је у домету руских ракета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С-1000

13.04.2018 18:43

Јеси ми ти струцњак,па цитав свијет је у домету и Руских и Америцки ракета,зависи које класе су ракете.

Name

Зворник

13.04.2018 09:45

Неце он напаст никога.То су само супље прице.Оно цега се треба пласити је економски притисак на Русију,Западни Балкан(све Еx Yу дрзаве),Иран.....Зна он добро,да ниста од тога нема Турску су пробали да увуку обарањем руског авиона,али није Ердоган будала.Знају сви добро.ко год с Русијом се покаци војно.Да це Путин бити екстреман до краја.С њима нема сале.Путин је исти јастреб као Клинтон авојевремено.. Удара и не пита.Европа и Турска су свјесни.Нико због Јевреја неце уци у девастирајуци апокалиптицни сукоб с Русијом и Кином па и са Ираном .

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

13.04.2018 09:53

Ја сам мислио да је Бусх јуниор био најглупљи предсједник САД, али и овај брате лупета ко нездрав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Менаџер

13.04.2018 12:14

Битно је узети паре, остало није битно, берзе раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

13.04.2018 14:45

Није трамп глуп,он полако али сигурно урушава санкцијама руску економију,а успут и нишани све њихове савезнике.

Name

Лаик

13.04.2018 18:52

Земљак,вецина земаљског богатства се налази на Руској територији.Једино ако ти мислис да је веце богатство интернет,мегабајти,кока-кола,Лејди Гага.Све ово се ради управо због тога.,,Медлин Олбрајт-,,одакле Русији право да толике природне ресурсе цува само за себе,,.