Tramp će napasti, ali cilja i Iran!

SAD će izvesti vazdušne napade u Siriji, ali za razliku od prošle godine to neće biti simbolično, ocijenio stručnjak za SAD Njemačkog društva za spoljnu politiku.

Svijet 13.04.2018 | 07:25
Tramp će napasti, ali cilja i Iran!
"Tada je Tramp htio da pokaže da nije ruska marioneta. Istovremeno nije htio da se previše istrčava i zato je prethodno obavestio Rusiju. A oni su upozorili Siriju. Ovaj put neće biti takvih prethodnih informacija", rekao je Jozef Braml za Dojče vele, na pitanje kakve će biti reakcije SAD poslije navodnog napada nervnim gasom u Dumi.

Povodom Trampove prijetnje da će saveznici sirijske vlade "platiti visoku cijenu" Braml je rekao da bi "prije svega Iran trebalo da bude spreman, jer je on i iz drugih razloga na nišanu SAD".

"One snage koje u Siriji podržava Iran - te će vjerovatno i biti bombardovane. SAD bi mogle da presjeku i vazdušni most tih trupa koji se dijelom proteže i nad iračkim vazdušnim prostorom", dodao je.

Govoreći o mogućim akcijama SAD protiv Rusije, Braml je izrazio uvjerenje da će one biti minimalne. "Tramp, kada je riječ o Rusiji, ima mnogo manje vojnih opcija i služeći se ekonomskim sankcijama će učiniti taman toliko da ne dospije pod veći unutrašnjepolitički pritisak. Jer, u SAD specijalni tužilac Robert Miler i dalje vodi istragu protiv njega", dodao je.

Braml je rekao da vjeruje da je "Sirija za SAD zaista samo sporedno ratište u sukobu sa Iranom".

"Sada predstoji istupanje iz nuklearnog sporazuma u maju, i onda će se konflikt zaoštriti. Mešanje Irana u Siriji bi moglo da posluži kao moralno i geostrateško opravdanje za njihov postupak. Ne smijemo zaboraviti ni da je Tramp nedavno kritičara Irana Džona Boltona postavio za savjetnika za nacionalnu bezbjednost. Ja to vrlo ozbiljno shvatam", naveo je.

Na pitanje koja i mogla biti dugoročna strategija vlade SAD kada je riječ o sirijskom pitanju Braml je ponovio da je njegova hipoteza da je za SAD važan Iran.

"Što situacija na domaćem političkom frontu bude neprijatnija za Trampa, tim veći će, kako mislim, biti rizik od rata protiv Irana. Ne smijemo zaboraviti da su u novembru izbori za Kongres. Najgori scenario za Trampa bi bio da izgubi oba doma Kongresa.

U tom slučaju bi mu rat protiv spoljnog neprijatelja pomogao da se domogne nekog nadstranačkog konsenzusa. Ako bi postojala prijetnja za nacionalnu bezbjednosti, birači u SAD bi mogli da se u jeku 'okupljanja pod zastavom' odreknu mogućnosti kontrole vlasti koju omogućavaju izbori za Kongres" rekao je Braml.

On je dodao da je "tako bilo i kod Džordža Buša mladjeg poslije terorističkih napada od 11. septembra 2001".

(Beta) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ato prije

13.04.2018 05:58

Sto prjje to bolje.Samo Doni naprijed.

ODGOVORITE
Name

Rudonja iz laktasa

13.04.2018 06:05

To trumpe udri bagru...

ODGOVORITE
Name

slazem se

13.04.2018 07:37

poslije Irana ide Trump dalje.... Iznad jedne drzave vec lete dronovi. Koja je drzava u pitanju cut ce se na vrijeme...!!!! Go,Doni,go....

Name

modričanin

13.04.2018 08:43

Psi laju, karavani prolaze.

ODGOVORITE
Name

Rusija

13.04.2018 09:11

Njemačka je zaborabila da je u dometu ruskih raketa.

ODGOVORITE
Name

S-1000

13.04.2018 18:43

Jesi mi ti strucnjak,pa citav svijet je u dometu i Ruskih i Americki raketa,zavisi koje klase su rakete.

Name

Zvornik

13.04.2018 09:45

Nece on napast nikoga.To su samo suplje price.Ono cega se treba plasiti je ekonomski pritisak na Rusiju,Zapadni Balkan(sve Ex Yu drzave),Iran.....Zna on dobro,da nista od toga nema Tursku su probali da uvuku obaranjem ruskog aviona,ali nije Erdogan budala.Znaju svi dobro.ko god s Rusijom se pokaci vojno.Da ce Putin biti ekstreman do kraja.S njima nema sale.Putin je isti jastreb kao Klinton avojevremeno.. Udara i ne pita.Evropa i Turska su svjesni.Niko zbog Jevreja nece uci u devastirajuci apokalipticni sukob s Rusijom i Kinom pa i sa Iranom .

ODGOVORITE
Name

cdbluka

13.04.2018 09:53

Ja sam mislio da je Bush junior bio najgluplji predsjednik SAD, ali i ovaj brate lupeta ko nezdrav...

ODGOVORITE
Name

Menadžer

13.04.2018 12:14

Bitno je uzeti pare, ostalo nije bitno, berze rade.

ODGOVORITE
Name

Arm

13.04.2018 14:45

Nije tramp glup,on polako ali sigurno urušava sankcijama rusku ekonomiju,a usput i nišani sve njihove saveznike.

Name

Laik

13.04.2018 18:52

Zemljak,vecina zemaljskog bogatstva se nalazi na Ruskoj teritoriji.Jedino ako ti mislis da je vece bogatstvo internet,megabajti,koka-kola,Lejdi Gaga.Sve ovo se radi upravo zbog toga.,,Medlin Olbrajt-,,odakle Rusiji pravo da tolike prirodne resurse cuva samo za sebe,,.