Сјећања: Дан када је РК Борац покорио Европу!

На данашњи дан 1976. године Рукометни клуб Борац из Бањалуке стигао је до највећег успјеха у историји спорта Бањалуке и РС - титуле шампиона Европе.

Остали спортови 11.04.2018 | 19:15
Сјећања: Дан када је РК Борац покорио Европу!
У финалном сусрету тадашњег Купа европских шампиона, тог 11. априла 1976. године бањалучки рукометаши савладали су данску Фредерицију резултатом 17:15 и донијели пехар због којег и данас рукометна Европа са великим поштовањем изговара име Борца.

Те шампионске ноћи у историју европског рукомета уписали су се: Милорад Каралић, Здравко Рађеновић, Недељко Вујиновић, Абас Арсланагић, Добривоје Селец, Момо Голић, Боро Голић, Небојша Поповић, Миро Бјелић, Раде Унчанин, Слободан Вукша и Зоран Равлић, док их је са клупе предводио Перо Јањић.

Рукометаши Борца су пут ка трофеју започели против Червене хвиезде. Чехословаци су доживјели дебакл у граду на Врбасу (14:27), а бољем су морали честитати и на свом терену (22:26).

Затим је на ред дошла шпанска Калипса. У "Борику" је било 28:21 за Борац, у Аликантеу неријешено 13:13, након чега су Бањалучани избацили моћни Гумерсбах. У Њемачкој није било побједника (16:16), да би "црвено-плави" финале визирали домаћим тријумфом 15:13.

А онда је дошао и тај дуго очекивани 11. април. Бањалучки "храм" спорта био је премален да прими све навијаче жељне да помогну својим љубимцима у антологијском мечу.

И кренуло је одлично по екипу коју је са клупе предводио Перо Јањић. Било је 2:1, па 5:2, а на одмору и сигурних 11:7 за његове пулене. Но, Данци се нису предали без испаљеног метка. Серија гостију 3:0 на старту другог дијела додатно је подгријала и онако врелу атмосферу. Недељко Вујиновић је одговорио злата вриједним поготком, Здравко Рађеновић је такође био прецизан, да би још једну маестралну одбрану Абаса Арсланагића Раде Унчанин у контри претворио у 14:10.

Имала је Фредериција одговор и на то. Убрзо су гости смањили на 16:15, са тим резултатом се ушло у посљедњи минут, а када је Андерсон изашао сам пред Арсланагића, у "Борику" је настао мук. Услиједио је шут и нова Акина бравура, која је њега и саиграче крунисала у владаре Старог континента. До краја је Рађеновић изборио седмерац, Вујиновић преузео одговорност и - погодио. У терен су утрчали навијачи, "шкљоцали" апарати, "храмом" спорта се орило "Борац је шампион"...

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар