Рат кланова из ЦГ се сели и у БиХ?

Више од 30 убијених криминалаца, на десетине рањених, безброј покушаја бомбашких напада и ликвидација, епилог је вишегодишњег рата између црногорских кланова – шкаљарског и кавачког.

Босна и Херцеговина 11.04.2018 | 08:10
Рат кланова из ЦГ се сели и у БиХ?
Ни остале републике бивше Југославије нису поштеђене крвавих сукоба због замршених веза које криминалци одржавају међу собом. Убице се често, након што изврше ликвидацију, склањају у БиХ због порозне границе. Такође, већина ликвидација извршена је оружјем заосталим из протеклих ратова.

Осветнички походи

Шкаљарска и кавачка група годинама су, иначе, дјеловале у склопу моћног которског клана, који је имао јаке везе с наркокартелима из Јужне Америке. Клан је пукао на два дијела 2014. године, кад је из луке у Валенсији мистериозно отето 300 килограма кокаина. За отмицу 15 милиона еура вриједне дроге оптужени су Шкаљарци и тада је почела серија ликвидација, која и данас дрма Балкан.

Према ставу појединих стручњака, полиције из региона немоћне су да стану украј уличном рату те су, једноставно, пустиле криминалце да се међусобно истријебе.

Убиства се дешавају усред дана и наочиглед грађана. Посљедњи примјер је недавна ликвидација Подгоричанина Милоша Шаковића (31), члана шкаљарског клана, који је убијен на препуном подгоричком тргу. Убица је са пиштољем у руци трчао за Шаковићем док га није сустигао и смакнуо.

Брутални рат преноси се и у земље регије. Криминалци бјеже у сусједне земље, првенствено у Србију, гдје се крију од освете. У Београду је почетком 2015. пронађено изрешетано тијело Цетињанина Горана Радомана, који је, наводно, украо 300 килограма кокаина.

Негативни тренд, нажалост, није заобишао ни нашу земљу. Божидар Цицмил, поријеклом из Црне Горе, власник мостарске фирме “Мој таџи”, убијен је 2015. године у сачекуши у Мостару. Спомињао се као свједок на суђењу Никшићанину Ивану Д. Врачару (31), који је претходно признао да је 2010., из страха за свој живот убио Драгана Дудића Фрица, који је био десна рука Дарка Шарића.

Марко Ницовић, бивши први човјек београдске полиције, потврдио је за “Аваз” да бх. безбједносне агенције имају разлога за страх да ће чланови црногорске мафије потражити уточиште и спас и у БиХ те да се, самим тим, сукоби могу преселити и на наше улице.

Мета за мету

“Тога ће бити још више, јер криминалци сарађују. Ако неко из Сарајева дође у Црну Гору да за шкаљарски клан убије некога, они му дугују услугу па тако, заузврат, рецимо, убију Цицмила. Погрешно је мишљење неких експерата да криминалци размјењују само новац и дрогу с обзиром на то да сарађују и по принципу услуга за услугу. Све зависи од мете. Тако, ако је мета шеф шкаљарског клана, онда Црногорци морају убити шефа сарајевског клана. Дакле, мета за мету, али искључиво у истом рангу. То је ноћна мора за полицију”, појашњава Ницовић.

Ницовић упозорава да наши сигурносни органи морају дјеловати репресивно.

“У Босни и Херцеговини ово морају схватити озбиљно. Понављам, биће тога све више и више. Биће и борбе око превласти и територија пословања. Они нису као политичари па да се не могу договорити. Они су права национална компанија”, закључио је Ницовић.

Кракови сежу и у Европу

Марко Ницовић додаје да криминалци размјењују и корумпиране полицајце и царинике. Чак у посљедње вријеме купују и луке у Албанији.

“Њихови послови, а самим тим и сукоби, преливаће се не само у земље бивше Југославије него и у Чешку, Мађарску, Аустрију. Кракови сежу до Европе”, казао је Ницовић.

(Аваз.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лукач

11.04.2018 07:00

Добро дошли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

11.04.2018 10:40

Ста добро досли??

Name

Аxел

11.04.2018 14:07

Добро дошли у твоју кућу !

Name

Народ

11.04.2018 09:01

Зворник и Бијељина.Уточиште скаљараца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Внаго

11.04.2018 11:28

Налет вас било,пујј погани

ОДГОВОРИТЕ