Понуда тешка 25.000.000.000!

Арапи и Кинези гурају глобалну лигу репрезентација и Светско клупско првенство са 12 Европљана! Председник Ђани Инфантино се полакомио, али није добио подршку.

Фудбал 13.04.2018 | 12:00
Понуда тешка 25.000.000.000!
Ексклузивну информацију доноси Њујорк тајмс. Кажу да су сви у просторији били забезекнути кад су чули цифру - 25.000.000.000 долара. И словима: двадесет и пет милијарди! Толико су неименовани инвеститори са Блиског истока и из Азије спремни да плате како би од Фифе преузели руковођење Светским клупским првенством и притом добили право да организују глобалну лигу за репрезентације.

Овакве намере је врхушки Светске фудбалске федерације изнео њен председник Ђани Инфантино на прошломесечном састанку у Боготи, у Колумбији. Сам Инфантино је желео да предлог прође, али према наводима Њујорк тајмса није добио подршку најближих сарадника. Делом и зато што је понуда обавијена велом мистерија, па јавност ни не зна ко су и одакле инвеститори. Индикативно је међутим то што би домаћини два завршна турнира ове глобалне репрезентативне лиге били Саудијска Арабија и Кина.

Али био би то опасан преседан, јер Фифа никада није продала право за организацију неког такмичења као што је то урадила Фиба када је елитно клупско кошаркашко такмичења препустили удружењу клубова због чега сада не може да се избори са Евролигом. Огроман новац - да, али и потенцијална мука у будућности. Инфантино је био "за", јер га следеће године очекују нови избори у Фифи. Остао је тајанствен пошто је наводно потписао уговор о дискрецији.

Шта се зна? Инвеститори су вољни да прошире Светско клупско првенство које тренутно броји седам учесника. Њихова идеја је да само из Европе буде чак 12 тимова. Европски представници на састанку су оклевали, јер би овакво такмичење могло да буде конкурентно Лиги шампиона, а од ње фино зарађују и Уефа и клубови. Светско клупско првенство тренутно не доноси ни 100.000.000 долара. Уздржани су били и Африканци, јер Фифа није пружила већу подршку Мароковој кандидатури за домаћина Мундијала 2026.

Европљани су имали још неке замерке. Навикли су да раде транспарентно, овде тога није било. Даље, у Европи се клубови много питају, а они нису за још већи број утакмица, јер су термини и овако пребукирани. Ставили су вето на оснивање нових такмичења бар до 2024. Инфантино је хтео да све ове промене уведе већ од 2021.

Фифа већ дуго покушава да направи глобално такмичење које ће бити популарно као Лига шампиона. Она зарађује милијарде. Уефа ће за текући четворогодишњи мандат зарадити 15.000.000.000 долара. Фифа од Светског првенства може да рачуна на 5.500.000.000 за исте те четири године. Зато се Инфантину допада идеја о већем Светском клупском првенству и новом такмичењу за репрезентације, које би имао и квалификације, регионалне сударе, завршни турнир најбољих...

Питање је само: како би се све то постигло? Слободних термина одавно нема.

Извор: моззартспорт

ФОТЛ: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар