Ponuda teška 25.000.000.000!

Arapi i Kinezi guraju globalnu ligu reprezentacija i Svetsko klupsko prvenstvo sa 12 Evropljana! Predsednik Đani Infantino se polakomio, ali nije dobio podršku.

Fudbal 13.04.2018 | 12:00
Ponuda teška 25.000.000.000!
Ekskluzivnu informaciju donosi Njujork tajms. Kažu da su svi u prostoriji bili zabezeknuti kad su čuli cifru - 25.000.000.000 dolara. I slovima: dvadeset i pet milijardi! Toliko su neimenovani investitori sa Bliskog istoka i iz Azije spremni da plate kako bi od Fife preuzeli rukovođenje Svetskim klupskim prvenstvom i pritom dobili pravo da organizuju globalnu ligu za reprezentacije.

Ovakve namere je vrhuški Svetske fudbalske federacije izneo njen predsednik Đani Infantino na prošlomesečnom sastanku u Bogoti, u Kolumbiji. Sam Infantino je želeo da predlog prođe, ali prema navodima Njujork tajmsa nije dobio podršku najbližih saradnika. Delom i zato što je ponuda obavijena velom misterija, pa javnost ni ne zna ko su i odakle investitori. Indikativno je međutim to što bi domaćini dva završna turnira ove globalne reprezentativne lige bili Saudijska Arabija i Kina.

Ali bio bi to opasan presedan, jer Fifa nikada nije prodala pravo za organizaciju nekog takmičenja kao što je to uradila Fiba kada je elitno klupsko košarkaško takmičenja prepustili udruženju klubova zbog čega sada ne može da se izbori sa Evroligom. Ogroman novac - da, ali i potencijalna muka u budućnosti. Infantino je bio "za", jer ga sledeće godine očekuju novi izbori u Fifi. Ostao je tajanstven pošto je navodno potpisao ugovor o diskreciji.

Šta se zna? Investitori su voljni da prošire Svetsko klupsko prvenstvo koje trenutno broji sedam učesnika. Njihova ideja je da samo iz Evrope bude čak 12 timova. Evropski predstavnici na sastanku su oklevali, jer bi ovakvo takmičenje moglo da bude konkurentno Ligi šampiona, a od nje fino zarađuju i Uefa i klubovi. Svetsko klupsko prvenstvo trenutno ne donosi ni 100.000.000 dolara. Uzdržani su bili i Afrikanci, jer Fifa nije pružila veću podršku Marokovoj kandidaturi za domaćina Mundijala 2026.

Evropljani su imali još neke zamerke. Navikli su da rade transparentno, ovde toga nije bilo. Dalje, u Evropi se klubovi mnogo pitaju, a oni nisu za još veći broj utakmica, jer su termini i ovako prebukirani. Stavili su veto na osnivanje novih takmičenja bar do 2024. Infantino je hteo da sve ove promene uvede već od 2021.

Fifa već dugo pokušava da napravi globalno takmičenje koje će biti popularno kao Liga šampiona. Ona zarađuje milijarde. Uefa će za tekući četvorogodišnji mandat zaraditi 15.000.000.000 dolara. Fifa od Svetskog prvenstva može da računa na 5.500.000.000 za iste te četiri godine. Zato se Infantinu dopada ideja o većem Svetskom klupskom prvenstvu i novom takmičenju za reprezentacije, koje bi imao i kvalifikacije, regionalne sudare, završni turnir najboljih...

Pitanje je samo: kako bi se sve to postiglo? Slobodnih termina odavno nema.

Izvor: mozzartsport

FOTL: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar