Запад тражи мјесто конфликта

Председник Србије Александар Вучић, који ће данас у Мостару отворити 21. Међународни сајам привреде, састао се премијером Бугарске Бојком Борисовим. Како је најављено, једна од тема разговора је предстојећи самит ЕУ-западни Балкан, у формату којем се противе Шпанија, Румунија и Кипар због најављеног присуства представника непризнатог Косова. После сусрета, двојица државника обраћају се медијима.

Босна и Херцеговина 10.04.2018 | 10:36
Запад тражи мјесто конфликта
"Много је времена испред нас и много тога може да се догоди и пре предстојећег Самита у Софији, а важно је да урадимо све што је могуће да се савучају мир и стабилност на Балкану", рекао је председник Вучић и додао да разуме да се мир увек не подразумева по себи, него је потребно напорно радити да се он постигне.

Борисов је потом рекао да нигде није као у Мостару видљиво шта се дешавало последњих 20 година.



"Расте занимање инвеститора за регион. ЕУ се залаже за мир и проспреитет на Балкану. Да ли и велики геополитички играчи желе исто, не знам", рекао је он и додао да се нада да ће и колеге на Косову наставити у истом духу, јер компликације и конфликти од пре две недеље забрињвају све нас, пре свега јер су ране још свеже.

Он се обратио читавом региону, од Грчке до Румуније, да морамо показати разум, јер ће у супротном последице бити само за Балкан.

"То смо још једном искусили, већ смо се вратили 20 година уназад после последњег рата", рекао је он и наглашава да је јуче чуо да је тек обновљен мост који је страдао у рату.

"Потребан је секунд да се уруши, а 20 година је да се поново изгради", рекао је премијер Бугарске и додао да се са Вучићем слаже у изјави у вези са звецкањем пушака од јуче.

У Бугаркој ће се 17. маја одржати најављени самит, рекао је он, и потврдио да би волео да се и Хашим Тачи нађе на њему.

"Ми политичка елита на Балкану морамо решити своје проблеме. Мир је најважнији, све је остало мање значајно, ако поново допустимо војну интервенцију на Балкану, сви смо губитници", рекао је он.



Вучић је објаснио да је сусрет са Ангелом Меркелом јако важан.

"Надам се разумевању Србије, мада по питању Косова мислимо другачије. Немојте да људи у Србији мисле да ми заповедамо великим силама, то није реално. Они само траже место конфликта, ми се само трудимо да буде негде далеко од нас", закључио је Вучић.

(Телеграф.рс)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

инат

10.04.2018 08:56

Западу смета србски инат и бјес србског народа и сто неце србин дасе покори западу и светом оцу папи зликовцу из ватикана тоим неодговара нападалису србију исрбски народ у републици србској и нису покорили србски инст и бјес србског народа то смета западу и америма сто немогу покорити србски народ и стосе срби неце одреци светог саве нити хоце срби да прихвате врага папу као светог оца

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.04.2018 10:57

Са таким рукописом и ником и нетребате Европи требају паметни сколовани људи....

Name

Који Србски Инат

10.04.2018 15:07

Највечиицемјери дно дна задњи свуда. Серемо пи тападу а гузицу дајемо да нам дјеца иду на запад.Као гладни керови само лајемо а каравани пролазе.Али као ми се курч..мо коме људи нсм се смију на нсшу примитивност и роканство дно дна смо али глупс глава неслушс мисли фаце с оно канализациа културе.

Name

Трн

10.04.2018 16:43

Пратим ова десавања дуго и нико неприца ниокаквом сукобу и рату само Србија. Питам се засто.

Name

075

10.04.2018 09:06

Толико о досљедности, лажној наравно!! Не видим представнике Бошњака, значи ново " Карађорђево " је у Мостару сада, али никада више 1992. јер патриоте ДРЖАВЕ Босне и Херцеговине су у приправности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

10.04.2018 09:37

Твоји су отказали Мостар и ено их у Сарајеву састанче сами са собом, Бакир, ИЗ, законодавна и извршна власт. Шта је то?

Name

075

10.04.2018 10:37

@ Па Нико није мој и сви су моји који поштују и воле ДРЖАВУ Босну и Херцеговину!

Name

Зворник

10.04.2018 10:48

Ре за 075 Пријатељу па ти знас ко воли БИХ Па само Босњаци Муслимани и мали број Срба и док је Босњака бит це и БИХ поздрав.

Name

Република Српска

10.04.2018 10:57

Ми волимо Републику Српску, и са тим се мораш помирити. Желимо независну Републику Српску (сви Срби, и позиција, и опозиција и политички абстиненти). Друга је ствар што је Милорад лош, немој мислити да ми из странке доктора Радована Караџића мислимо нешто боље о држави Босни и Херцеговини.

Name

Тузлак

10.04.2018 10:55

ДРЗАВА ТУЗЛА !!! СМРТ НАЦИОНАЛИСТИМА

ОДГОВОРИТЕ