ЛШ - Анализа: Ако неко зна да прими три гола, то је Ливерпул!

Будимо реални, елиминација Барселоне у Риму била би можда и највећа сензација у четвртфиналима Лиге шампиона. Међутим, кад је Ливерпул у питању. . .  Клопово реторичко питање: Да ли вам искуства вашег деде помажу у животу? Уочи реванша са Манчестер Ситијем. . .

Фудбал 09.04.2018 | 23:00
ЛШ - Анализа: Ако неко зна да прими три гола, то је Ливерпул!
Фудбалерима Роме и Манчестер ситија потребне су победе од три до четири гола разлике у уторак увече како би, под условом да сачувају своје мреже, надокнадили штету начињену прошле среде на "Камп ноу" (4:1) и "Енфилду" (3:0).

Без обзира на то што, овако написано, све делује као утопија за Еузебија Ди Франческа и Пепа Гвардиолу, било би неопрезно рећи да је Ливерпул завршио посао и пре изласка на "Етихад".

За Барселону, већ, и не би било у тој мери - мада је овај тим предвођен Луисом Енрикеом изгубио резултатом 4:0 прошле сезоне у Паризу и касније исписао историју у реваншу победом од 6:1.

Међутим, није чак ни помало истрошена моћ екипе Манчестер ситија разлог због ког не би требало отписивати их, колико Ливерпулова добро позната "способност" да прими три гола и у мечевима са ривалима знатно слабијег квалитета.

Колико импресивно изгледале представе екипе менаџера Јиргена Клопа на "Енфилду", где је будући шампион Енглеске примио седам голова на два гостовања ове сезоне (4:3, 3:0), толико би Немца требало да брине и резултат са претходног меча на "Етихаду" иако му је у великој мери допринело незаслужено искључење Садија Манеа у 37. минуту при резултату 1:0.

Завршено је 5:0, тог 9. септембра прошле године, пре и после чега су "редси" у још шест пута примили три гола на једном мечу (у Севиљи чак за једно полувреме, после вођства 0:3).

И дављеник Вест Бромвич Албион успео је три пута на једној утакмици да казни повремено порозну Клопову одбрану, али треба рећи и да је од доласка Вирџила ван Дајка из Саутемптона у јануару комплетан састав са "Енфилда" заиграо стабилније, сигурније и паметније.

Али...

Ту није крај Клопових проблема пред нови дуел са Гвардиолом, против ког има позитиван скор (7-1-5). Иако се претходних дана највише говорило о повреди Мохамеда Салаха, који је држећи се за препоне напустио први меч са Ситијем након гола и асистенције, тешко је и сетити се свих првотимаца Ливерпула са којима менаџер неће моћи да рачуна у уторак у 20.45.

Поред суспендованог капитена Џордана Хендерсона, као и ровитих Салаха и Ендрјуа Робертсона који ће можда наступити, повреде су из строја избациле Емреа Џана, Адама Лалану, Џоела Матипа, Алберта Морена, Бена Вудбурна, Рајана Брустера и Џоа Гомеза.

Тачно је да већина ових фудбалера не би била у стартној постави и да Клоп, попут Гвардиоле, нема проблема са повредама, али су сви набројани играчи драгоцени на тренингу када је потребно симулирати поједине ситуације са утакмице, одрадити добру вежбу у игри на два гола, итд.

Од када се на голу "редса" усталио Лорис Каријус, испред којег су стајали углавном Ван Дајк и Дејан Ловрен, екипа је заиграла сигурније и везала 13 утакмица без пораза уз раније "немогућ" податак да Ливерпул преко 360 минута није примио гол.

Шест су примили њихови домаћини у претходних шест дана, три на "Енфилду" и још три за викенд на свом "Етихаду" где су успели заказану прославу шампионске титуле при вођству од 2:0 да претворе у горак пораз од грогираног градског ривала, Манчестер јунајтеда (2:3).

Упркос свему, могли бисмо да констатујемо да је овај двомеч решен тек уколико би се бар једна лопта нашла иза леђа Едерсона јер би онда "грађани" морали да постигну – пет!

Гвардиола је свесно одмарао најважније играче у "Дербију Манчестера", мада је састав Ситија за реванш у уторак теже претпоставити него онај Ливерпулов. У односу на дебакл на "Енфилду" могле би да се очекују две измене, Рахим Стерлинг уместо Илкаја Гундогана и Серхио Агуеро уместо Габријела Жезуса, али нас је Гвардиолина каријера научила да би он у готово безизлазним ситуацијама могао да посегне за неочекиваним решењем какво би било, рецимо, "тумбање" екипе у формацију 3-6-1 или 3-5-2. С друге стране, Клоп нема много опција, тим пре што има само тројицу везиста на располагању: Џејмса Милнера, Ђорђинија Вајналдума и Алекса Окслејда-Чемберлејна. Повређени Мохамед Салах није играо за викенд у ружном дербију са Евертоном завршеном без голова, а ако планира да чува Египћанина за финиш сезоне онда би Доминик Соланке могао да се придружи Манеу и Роберту Фирмину у навали. Немац тешко да ће пожелети да мења одбрану у односу на први меч.

Крајње неуобичајена ситуација последњих година. Манчестер Сити јури три гола заостатка. Али Јирген Клоп је опрезан. Ако неко може да се врати из такве ситуације онда је то баш тим Пепа Гвардиоле. Ливерпулов шеф струке врло једноставно појашњава.

“На почетку сезоне овде смо изгубили 5:0”.

Све је јасно. Само има једна ствар. Кад Ливерпул изађе у Европу као да добије некакве чаробне моћи. Пет титула за шампиона Старог континента носе своју тежину. Чак и кад екипа није на нивоу реномеа клуба. Бар тако јавност мисли. Не и Клоп.

“Да ли искуство помаже? Да ли вама помаже искуство вашег деде?  Искуства морате сами да створите. Европске ноћи јесу посебне за Ливерпул, али нисмо ми искуснији од Ситијевих играча”.

Једно конкретно питање: да ли ће Мухамед Салах бити спреман?

“Није 100 одсто сигуран. Тренирамо вечерас, па ћемо да одлучимо. Ближи је да игра него да не игра, али видећемо”.

Не дозвољава Клоп екипи ни да се уљуљка после Ситијевог пораза у суботњем градском дербију од Манчестер јунајтеда када су Грађани испустили два гола предности. Јесу, али је у првом полувремену предност могла да буде и значајно већа.

“Ситијев квалитет је јасан. Сви знамо за Пепа, он је најбољи тренер на свету. Али не постоји савршен тим... И они су људска бића, хвала Богу”, поентира Клоп.

У другом мечу исте вечери, који ће такође преносити "Арена спорт", Барселона се налази пред вратима 11. пласмана у полуфинале елитног такмичења.

Колико ће Роми Александра Коларова, поред високог резултата који јури, бити тешко најбоље говори податак да је Барселона само три пута испала у европском двомечу после било какве победе на свом стадиону у првој утакмици.

Таквих ситуација било је 41 у Барсиној историји, с тим да састав Ернестеа Валвердеа овог пута носи на "Олимпико" три поготка предности из утакмице у којој су Римљани постигли - два аутогола.

Реванши четвртфинала:

уторак

Рома - Барселона, први меч 1:4
Манчестер сити - Ливерпул, први меч 0:3

среда

Реал Мадрид - Јувентус, први меч 3:0
Бајерн Минхен - Севиља, први меч 2:1

Све утакмице почињу у 20.45, преносиће их Арена спорт.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар