LŠ - Analiza: Ako neko zna da primi tri gola, to je Liverpul!

Budimo realni, eliminacija Barselone u Rimu bila bi možda i najveća senzacija u četvrtfinalima Lige šampiona. Međutim, kad je Liverpul u pitanju. . .  Klopovo retoričko pitanje: Da li vam iskustva vašeg dede pomažu u životu? Uoči revanša sa Mančester Sitijem. . .

Fudbal 09.04.2018 | 23:00
LŠ - Analiza: Ako neko zna da primi tri gola, to je Liverpul!
Fudbalerima Rome i Mančester sitija potrebne su pobede od tri do četiri gola razlike u utorak uveče kako bi, pod uslovom da sačuvaju svoje mreže, nadoknadili štetu načinjenu prošle srede na "Kamp nou" (4:1) i "Enfildu" (3:0).

Bez obzira na to što, ovako napisano, sve deluje kao utopija za Euzebija Di Frančeska i Pepa Gvardiolu, bilo bi neoprezno reći da je Liverpul završio posao i pre izlaska na "Etihad".

Za Barselonu, već, i ne bi bilo u toj meri - mada je ovaj tim predvođen Luisom Enrikeom izgubio rezultatom 4:0 prošle sezone u Parizu i kasnije ispisao istoriju u revanšu pobedom od 6:1.

Međutim, nije čak ni pomalo istrošena moć ekipe Mančester sitija razlog zbog kog ne bi trebalo otpisivati ih, koliko Liverpulova dobro poznata "sposobnost" da primi tri gola i u mečevima sa rivalima znatno slabijeg kvaliteta.

Koliko impresivno izgledale predstave ekipe menadžera Jirgena Klopa na "Enfildu", gde je budući šampion Engleske primio sedam golova na dva gostovanja ove sezone (4:3, 3:0), toliko bi Nemca trebalo da brine i rezultat sa prethodnog meča na "Etihadu" iako mu je u velikoj meri doprinelo nezasluženo isključenje Sadija Manea u 37. minutu pri rezultatu 1:0.

Završeno je 5:0, tog 9. septembra prošle godine, pre i posle čega su "redsi" u još šest puta primili tri gola na jednom meču (u Sevilji čak za jedno poluvreme, posle vođstva 0:3).

I davljenik Vest Bromvič Albion uspeo je tri puta na jednoj utakmici da kazni povremeno poroznu Klopovu odbranu, ali treba reći i da je od dolaska Virdžila van Dajka iz Sautemptona u januaru kompletan sastav sa "Enfilda" zaigrao stabilnije, sigurnije i pametnije.

Ali...

Tu nije kraj Klopovih problema pred novi duel sa Gvardiolom, protiv kog ima pozitivan skor (7-1-5). Iako se prethodnih dana najviše govorilo o povredi Mohameda Salaha, koji je držeći se za prepone napustio prvi meč sa Sitijem nakon gola i asistencije, teško je i setiti se svih prvotimaca Liverpula sa kojima menadžer neće moći da računa u utorak u 20.45.

Pored suspendovanog kapitena Džordana Hendersona, kao i rovitih Salaha i Endrjua Robertsona koji će možda nastupiti, povrede su iz stroja izbacile Emrea Džana, Adama Lalanu, Džoela Matipa, Alberta Morena, Bena Vudburna, Rajana Brustera i Džoa Gomeza.

Tačno je da većina ovih fudbalera ne bi bila u startnoj postavi i da Klop, poput Gvardiole, nema problema sa povredama, ali su svi nabrojani igrači dragoceni na treningu kada je potrebno simulirati pojedine situacije sa utakmice, odraditi dobru vežbu u igri na dva gola, itd.

Od kada se na golu "redsa" ustalio Loris Karijus, ispred kojeg su stajali uglavnom Van Dajk i Dejan Lovren, ekipa je zaigrala sigurnije i vezala 13 utakmica bez poraza uz ranije "nemoguć" podatak da Liverpul preko 360 minuta nije primio gol.

Šest su primili njihovi domaćini u prethodnih šest dana, tri na "Enfildu" i još tri za vikend na svom "Etihadu" gde su uspeli zakazanu proslavu šampionske titule pri vođstvu od 2:0 da pretvore u gorak poraz od grogiranog gradskog rivala, Mančester junajteda (2:3).

Uprkos svemu, mogli bismo da konstatujemo da je ovaj dvomeč rešen tek ukoliko bi se bar jedna lopta našla iza leđa Edersona jer bi onda "građani" morali da postignu – pet!

Gvardiola je svesno odmarao najvažnije igrače u "Derbiju Mančestera", mada je sastav Sitija za revanš u utorak teže pretpostaviti nego onaj Liverpulov. U odnosu na debakl na "Enfildu" mogle bi da se očekuju dve izmene, Rahim Sterling umesto Ilkaja Gundogana i Serhio Aguero umesto Gabrijela Žezusa, ali nas je Gvardiolina karijera naučila da bi on u gotovo bezizlaznim situacijama mogao da posegne za neočekivanim rešenjem kakvo bi bilo, recimo, "tumbanje" ekipe u formaciju 3-6-1 ili 3-5-2. S druge strane, Klop nema mnogo opcija, tim pre što ima samo trojicu vezista na raspolaganju: Džejmsa Milnera, Đorđinija Vajnalduma i Aleksa Okslejda-Čemberlejna. Povređeni Mohamed Salah nije igrao za vikend u ružnom derbiju sa Evertonom završenom bez golova, a ako planira da čuva Egipćanina za finiš sezone onda bi Dominik Solanke mogao da se pridruži Maneu i Robertu Firminu u navali. Nemac teško da će poželeti da menja odbranu u odnosu na prvi meč.

Krajnje neuobičajena situacija poslednjih godina. Mančester Siti juri tri gola zaostatka. Ali Jirgen Klop je oprezan. Ako neko može da se vrati iz takve situacije onda je to baš tim Pepa Gvardiole. Liverpulov šef struke vrlo jednostavno pojašnjava.

“Na početku sezone ovde smo izgubili 5:0”.

Sve je jasno. Samo ima jedna stvar. Kad Liverpul izađe u Evropu kao da dobije nekakve čarobne moći. Pet titula za šampiona Starog kontinenta nose svoju težinu. Čak i kad ekipa nije na nivou renomea kluba. Bar tako javnost misli. Ne i Klop.

“Da li iskustvo pomaže? Da li vama pomaže iskustvo vašeg dede?  Iskustva morate sami da stvorite. Evropske noći jesu posebne za Liverpul, ali nismo mi iskusniji od Sitijevih igrača”.

Jedno konkretno pitanje: da li će Muhamed Salah biti spreman?

“Nije 100 odsto siguran. Treniramo večeras, pa ćemo da odlučimo. Bliži je da igra nego da ne igra, ali videćemo”.

Ne dozvoljava Klop ekipi ni da se uljuljka posle Sitijevog poraza u subotnjem gradskom derbiju od Mančester junajteda kada su Građani ispustili dva gola prednosti. Jesu, ali je u prvom poluvremenu prednost mogla da bude i značajno veća.

“Sitijev kvalitet je jasan. Svi znamo za Pepa, on je najbolji trener na svetu. Ali ne postoji savršen tim... I oni su ljudska bića, hvala Bogu”, poentira Klop.

U drugom meču iste večeri, koji će takođe prenositi "Arena sport", Barselona se nalazi pred vratima 11. plasmana u polufinale elitnog takmičenja.

Koliko će Romi Aleksandra Kolarova, pored visokog rezultata koji juri, biti teško najbolje govori podatak da je Barselona samo tri puta ispala u evropskom dvomeču posle bilo kakve pobede na svom stadionu u prvoj utakmici.

Takvih situacija bilo je 41 u Barsinoj istoriji, s tim da sastav Ernestea Valverdea ovog puta nosi na "Olimpiko" tri pogotka prednosti iz utakmice u kojoj su Rimljani postigli - dva autogola.

Revanši četvrtfinala:

utorak

Roma - Barselona, prvi meč 1:4
Mančester siti - Liverpul, prvi meč 0:3

sreda

Real Madrid - Juventus, prvi meč 3:0
Bajern Minhen - Sevilja, prvi meč 2:1

Sve utakmice počinju u 20.45, prenosiće ih Arena sport.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar