Шта се зна: Ко је заправо Скрипаљ?

Док траје хладноратовски окршај Русије и Запада, бивши двоструки шпијун Сергеј Скрипаљ опоравља се од тровања. Шта се зна о овом човеку који је једном због новца издао Русију, а затим имао среће да изађе из затвора?

Свијет 07.04.2018 | 16:41
Шта се зна: Ко је заправо Скрипаљ?
Сергеј Викторович Скрипаљ (66) је први пут запао за око британској тајној служби док је радио у Мадриду у канцеларији војног аташеа руске војне обавештајне службе ГРУ, пише Дојче веле.

Рођен је у руској ексклави Калињинграду 1951. рано је ступио у армију после чега је прешао у ГРУ. Најприје се као динамичан и способан агент доказао на Малти, након чега је услиједило слање на обећавајуће место у Мадрид.



Тамо га је шпанска тајна служба већ имала у тефтеру као потенцијалног сарадника, али га је на крају врбовао гласовити британски МИ6. Било је то током ере Бориса Јељцина, када је Русији прије свега недостајало новца. Агенти који су радили у иностранству често мјесецима нису добијали плате. Управо је то, ако је веровати једном руском порталу, био разлог што је Скрипаљ тражио западног послодавца.

Шпански агент под кодним именом Луис је, пише руски портал, први дошао до Скрипаља и спријатељио се са њим. Од руског агента је тражио да пронађе партнере који би потпомогли извоз шпанског вина у Русију док би он, Скрипаљ, за то добио провизију. Тако се упознао и са агентом МИ6. Опет наводно, Скрипаљ се представио као агент ГРУ пре него што га је ико питао.

Према британском листу Тајмс, служба МИ6 му је наденула кодно име Фортхwитх што се може превести као „сместа“ или „без одлагања“. Тајмс пише да је Скрипаљ прво опскрбио Британце подацима о састанцима и локацијама руских агената на основу чега је велики број агената протјеран из европских земаља.

„Надиграли сте ме“

Сергеј Сркипаљ је, међутим, истовремено имао здравствене проблеме због којих је враћен у централу ГРУ у Москви. Тамо му је дијагностификован дијабетес. Напустио је ГРУ 2000. године, али је наставио да ради при локалним властима Москве и да страним послодавцима шаље повјерљиве информације.

Пише се да је Скрипаљ највише водио рачуна да буде редовно и добро плаћен. Редовно је летио из Москве у Малагу, где је одсједао у кући коју је обезбедио МИ6. Тамо је чекао на исплате. Ако би некада био спријечен, то је умјесто њега чинила супруга Људмила.



У Москви је ухапшен 2004. недуго након једне посјете Великој Британији. Домаћа руска служба ФСБ је тврдила да је Скрипаљ радио за Британце још од 1995. „Надиграли сте ме“, рекао је Сркипаљ наводно агентима ФСБ. Тренутак хапшења, када Скрипаља одводе у тамни комби, забиљежиле су и камере.

Вјерује се да је Сркипаљеву двоструку игру пријавио шпански обавјештајац Роберто Флорез Гарсија који је у својој земљи осуђен због издаје.

Велика размена

Оптужница је двије године касније сачекала и Скрипаља – „велеиздаја у форми шпијунаже“ – због чега је осуђен на 13 година у затвору са високим обезбјеђењем. Из суднице су остале његове фотографије у робијашкој одори. Одузети су му чин и све привилегије. Но казна је, тумачило се тада, релативно блага јер је Скрипаљ сарађивао са руским органима гоњења.

Посрећило му се када су Американци 2010. разоткрили мрежу од десет руских шпијуна међу којима је била и позната Ана Чепмен. Они су размјењени за четворо западних шпијуна које је Русија држала – међу њима је био и Скрипаљ. Тадашњи руски предсједник Димитриј Медведев му је званично изрекао помиловање.

Американци су одабрали Скрипаља за рачун Владе у Лондону, а овај је одабрао да живи у Енглеској, у јужном граду Солсбурију. Тамо је купио кућу, али је наредних година претрпио низ породичних трагедија.

Супруга Људмила је преминула 2012. године од рака материце. Син му је умро прошлог јула, у 43. години, током путовања у Санкт Петерсбург. Узрок смрти није познат. Скрипаљ је остао и без брата Валерија (68) тачно двије године прије него што ће он и кћерка Јулија (33) бити пронађени отровани на клупи једног парка у Солсберију.

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар