Добрић и Рочести одвели Звезду у финале АБА лиге!

Екипа Црвене звезде пласирала се у финале АБА лиге, пошто је у трећем, одлучујућем, мечу победила Морнар са 88:69.  Добрић показао Звезди пут - у финале! За титулу шампиона АБА лиге и пласман у Евролигу играће Црвена звезда мтс и Будућност.

Кошарка 02.04.2018 | 23:15
Добрић и Рочести одвели Звезду у финале АБА лиге!
ЗВЕЗДА У ФИНАЛУ: Шегијев гвоздени маљ згромио Морнар! Бранилац титуле славио у мајсторици полуфинала - 88:69.

Актуелни шампион региона и Србије имаће шансу да одбрани титулу и у финалу ће се састати екипом Будућности, која је у првом полуфиналу савладала Цедевиту.

Финална серија између првопласираног и другопласираног тима лигашког дела АБА лиге на програму је од 9. до 15. априла и прва екипа која дође до три победе освојиће регионално такмичење и обезбедиће учешће у Евролиги.

Пред Звездом био је ово најважнији меч сезоне и на изазов су одговорили на најбољи могући начин.

Најефикаснији у победничком саставу био је сјајни Огњен Добрић са 19 поена (7/7 из игре), док је 18 постигао Рочести, односно Омић и Лесор по 10.

Код гостију бољи од осталих био је Врањеш са 23 поена, док је Нидам убацио само 11.

Очекивано меч је почео нервозно, а да нервоза буде још већа утицале су арбитри који су судили сваки контакт и гледали смо велики број слободних бацања.

Оно што је направило разлику у првом полувремену су поготци ван линије 6,75. Добрић је шутирао 3/3, Рочести је убацио две, а укупно је Звезда шутирала сјаних 7/13.

Морнар се добро држао, крајем друге четвртине имали су прилику да приђу скроз јер је Рели Рос имао четири бацања, а Морнар после тога лопту са стране.

Ипак, Американац је погодио 2/4 бацања, Барани нису искростили напад и у последњих 1:30 нису успели ни да постигну кош.

На другој страни Добрић је погодио тројку, а потом и Дилан Енис, па је Звезда са +15 отишла на петнаестоминутну паузу, 52:37.

У наставку меча гледали смо меч са много више тензије, а све због неколико сумњивих одлука судија. Звезда је нервозно кренула 3/4 четвртину и Морнар је то знао да искористи.

Вујошевић је играо одлично под кошем, док је Врањеш погађа ван линије 6,75. После рампе Огњена Добрића публика је "упала у транс", али је арбитар ипак досудио фаул. Уследили су оштри протести, а клупа Звезде добила је техничку.

Врањеш је реализовао бацања, али је онда уследила велика серија Звезде предвођена Рочестијем. Звездин Американац је вукао тим у овим моментима и Звезда је са +2 поново отишла на +12.

У последњој деоници бриљирао је Добрић који је меч на крају завршио са 19 поена. Дуго није виђена оваква посета у "Пиониру" и навијачи су направили вероватно најбољу атмосферу ове сезоне.

Звезда заслужено иде у финале АБА лиге где ће играти са екипом Будућности. Финале је на програму од 9. до 15. априла, а предност домаћег терена има актуелни шампион региона.

Четврту годину заредом, а други пут кроз "мајсторицу", Црвена звезда мтс изборила је пласман у финале АБА лиге.

У дуелу са упорним Морнаром, бранилац титуле одбранио је домаћи терен и тријумфом у серији 2:1 заказао серију за титулу против подгоричког изазивача, Будућности. Финале ће почети следећег понедељка и играће се на три победе, све у једној недељи.

Пред крцатим трибинама "Пионира", Звезда је у понедељак контролисала резултат, одбијала налете Барана и остала у трци за титулу, предвођена перфектним Огњеном Добрићем и у наставку пробуђеним Тејлором Рочестијем. Гости су направили снажан удар у трећој деоници, поништили 15 поена минуса, али су Рочести, па Добрић хицима из даљине дворану и спречили изненађење.

Добрић је на половини Звезде атрактивно лупао "рампе", а на другој страни снажно закуцавао и шутирао без промашаја. Постигао је пет тројки из исто толико покушаја и завршио меч као најбољи стрелац, са 19 поена!

На крају, победа црвено-белих је била убедљивија него што је борба на терену показала:

ЗВЕЗДА - МОРНАР 88:69 (26:19, 26:18, 16:19, 20:13)

Црвена звезда је у финалу Јадранске лиге! Бранилац титуле је у дану највећег изазова ове сезоне изашао на паркет, показао класу против бледог Морнара, дошл оу ситуацију да се поново бори за пехар и заказао шампионски двобој против Будућости - 88:69 (26:19, 26:18, 16:19, 20:13).

Топле априлске вечери на паркету београдског храма кошарке постојао је само један тим - Црвена звезда. Велике честитке заслужује Морнар за све што је показао током сезоне и што је дошао на праг финала, али газда је и даље обучен у црвено-бело.

Свака част Тејлору Рочестију за то како је водио Црвену звезду до победе на овој утакмици, одличномДејану Давидовцу, чији се дефанзивни учинак не осликава кроз призму статистике и добрим нападачима из сенке - Омићу, Лесору, Фелдину и Јанковићу, али Звездин меч-винер био је Огњен Добрић! Енергија којом је пленио популарни Шеги била је задивљујућа. Момак кога су пре вртоглавог напретка у каријери звали „Гвозден“ вечерас је мамио уздахе атрактивним закуцавањима и блокадама од којих је застајао дах! На све то био је најрасположенији Звездин играч на утакмици и готово непогрешив из игре - 19 поена, од тога 5/6 за три! Због чега је зарадио громогласне аплаузе дупке пуне дворане "Александар Николић" и покличе који мало који играч добије током каријере! 

Управо његова атомска снага била је гориво Црвене звезде против ривала који је имао жељу да покаже више, али је добио мало времена да нешто и уради.

Од првог судијског подбацивања екипа Душана Алимпијевића имала је јасан циљ - да противника самеље на искуство, сиров квалитет и офанзивну потентност. Управо то је и показала - нападачку разноликост где је сваки играч имао својих пет минута, игру у петој брзини и прави дефанзивни мајндсет испољен у навлачењу противника на тешке шутеве и коришћење милиметра слободног простора. Изнад свега менталну снагу у моментима кризе током треће деонице.

Управо је трећа четвртина била преломна за ток утакмице. После инспиративних 20 минута у првом делу, завршених с 15 поена вишка и чак 52 коша, Црвена звезда погубила је конце, што је Морнару омогућило да серијом 19:6 драстично умањи заостатак и дође на праг резултатског заокрета. Ситуација о којој ће се сигурно дуго полемисати јесте једна у низу страшних блокада енергичног Огњена Добрића, посебно она када је зауставио Немању Врањеша, окарактерисана као фаул, после чега је Душан Алимпијевић зарадио техничку грешку због приговора. На нешто стабилнији шут Врањеша са црте, те тешких погодака Радоја Вујошевића и Дерека Нидама раније, тренер Алимпијевић, ипак је успео да реагује правовремено и „закрпи“ рупе како би вратио победничку нит својој екипи.

Црвена звезда је успела да реагује правовремено на нимало лак период у којем је нападачки посустала, а серијом 10:0 до краја деонице поново отишла на двоцифрену предност (68:56) и практично упловила у мирније воде.

Све је почело и завршило се добрим и паметним хицима Тејлора Рочестија, који је поново терорисао противника по жељи. Зато је на крају имао 18 поена (4/10 за три), те шест асистенција. Матијас Лесор меч је завршио са десет поена, колико је имао и Ален Омић. По седам поена и ухваћених лопти скупио је Милко Бјелица, аДејан Давидовац по поен и скок мање. 

Морнар није био ни бледа сенка тима који је у Бару убацио 88 поена и даље актуелном шампиону Јадранске лиге. Превише исхитрених покушаја, премало расположених опција и тек понеки бљесак нису били довољни да се други пут у седам дана савлада велика мачка, која годинама уназад доминира регионалним такмичењем.

После месец дана одсуства због повреде тренер гостију Михаило Павићевић поново је на располагању имао најбољег играча Уроша Луковића. Премало времена за уигравање и квалитетан рад нису дозволилиЛуковићу да остави упечатљивији траг. Тек нешто више од шест минута на паркету, са по једним скоком и асистенцијом.

Код Морнара 21 поен убацио је Врањеш, док је Нидам имао 11 поена. Они су били и једини у гостујућем тиму са двоцифреним учинком.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – МОРНАР 88:69
/26:19, 26:18, 16:19, 20:13/

Хала: Александар Николић
Гледалаца: 7036
Судије: Мајкић, Петек и Драгојевић

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Кешељ, Давидовац 6 (6 ск), Лазић, Добрић 19, Фелдин 8, Јанковић 6, Рочести 18 (6 ас), Омић 11, Лесор 10 (5 ск), Енис 3, Јовановић, Бјелица 7.

МОРНАР: Павићевић, Чалић, Мићовић 9 (7 ск), Нидам 11, Мијовић 6, Павић 2 (5 ск), Вујошевић 8, Мугоша, Рос 6, Врањеш 21 (5 ск), Бакић 6. Луковић.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар