Dobrić i Ročesti odveli Zvezdu u finale ABA lige!

Ekipa Crvene zvezde plasirala se u finale ABA lige, pošto je u trećem, odlučujućem, meču pobedila Mornar sa 88:69.  Dobrić pokazao Zvezdi put - u finale! Za titulu šampiona ABA lige i plasman u Evroligu igraće Crvena zvezda mts i Budućnost.

Košarka 02.04.2018 | 23:15
Dobrić i Ročesti odveli Zvezdu u finale ABA lige!
ZVEZDA U FINALU: Šegijev gvozdeni malj zgromio Mornar! Branilac titule slavio u majstorici polufinala - 88:69.

Aktuelni šampion regiona i Srbije imaće šansu da odbrani titulu i u finalu će se sastati ekipom Budućnosti, koja je u prvom polufinalu savladala Cedevitu.

Finalna serija između prvoplasiranog i drugoplasiranog tima ligaškog dela ABA lige na programu je od 9. do 15. aprila i prva ekipa koja dođe do tri pobede osvojiće regionalno takmičenje i obezbediće učešće u Evroligi.

Pred Zvezdom bio je ovo najvažniji meč sezone i na izazov su odgovorili na najbolji mogući način.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je sjajni Ognjen Dobrić sa 19 poena (7/7 iz igre), dok je 18 postigao Ročesti, odnosno Omić i Lesor po 10.

Kod gostiju bolji od ostalih bio je Vranješ sa 23 poena, dok je Nidam ubacio samo 11.

Očekivano meč je počeo nervozno, a da nervoza bude još veća uticale su arbitri koji su sudili svaki kontakt i gledali smo veliki broj slobodnih bacanja.

Ono što je napravilo razliku u prvom poluvremenu su pogotci van linije 6,75. Dobrić je šutirao 3/3, Ročesti je ubacio dve, a ukupno je Zvezda šutirala sjanih 7/13.

Mornar se dobro držao, krajem druge četvrtine imali su priliku da priđu skroz jer je Reli Ros imao četiri bacanja, a Mornar posle toga loptu sa strane.

Ipak, Amerikanac je pogodio 2/4 bacanja, Barani nisu iskrostili napad i u poslednjih 1:30 nisu uspeli ni da postignu koš.

Na drugoj strani Dobrić je pogodio trojku, a potom i Dilan Enis, pa je Zvezda sa +15 otišla na petnaestominutnu pauzu, 52:37.

U nastavku meča gledali smo meč sa mnogo više tenzije, a sve zbog nekoliko sumnjivih odluka sudija. Zvezda je nervozno krenula 3/4 četvrtinu i Mornar je to znao da iskoristi.

Vujošević je igrao odlično pod košem, dok je Vranješ pogađa van linije 6,75. Posle rampe Ognjena Dobrića publika je "upala u trans", ali je arbitar ipak dosudio faul. Usledili su oštri protesti, a klupa Zvezde dobila je tehničku.

Vranješ je realizovao bacanja, ali je onda usledila velika serija Zvezde predvođena Ročestijem. Zvezdin Amerikanac je vukao tim u ovim momentima i Zvezda je sa +2 ponovo otišla na +12.

U poslednjoj deonici briljirao je Dobrić koji je meč na kraju završio sa 19 poena. Dugo nije viđena ovakva poseta u "Pioniru" i navijači su napravili verovatno najbolju atmosferu ove sezone.

Zvezda zasluženo ide u finale ABA lige gde će igrati sa ekipom Budućnosti. Finale je na programu od 9. do 15. aprila, a prednost domaćeg terena ima aktuelni šampion regiona.

Četvrtu godinu zaredom, a drugi put kroz "majstoricu", Crvena zvezda mts izborila je plasman u finale ABA lige.

U duelu sa upornim Mornarom, branilac titule odbranio je domaći teren i trijumfom u seriji 2:1 zakazao seriju za titulu protiv podgoričkog izazivača, Budućnosti. Finale će početi sledećeg ponedeljka i igraće se na tri pobede, sve u jednoj nedelji.

Pred krcatim tribinama "Pionira", Zvezda je u ponedeljak kontrolisala rezultat, odbijala nalete Barana i ostala u trci za titulu, predvođena perfektnim Ognjenom Dobrićem i u nastavku probuđenim Tejlorom Ročestijem. Gosti su napravili snažan udar u trećoj deonici, poništili 15 poena minusa, ali su Ročesti, pa Dobrić hicima iz daljine dvoranu i sprečili iznenađenje.

Dobrić je na polovini Zvezde atraktivno lupao "rampe", a na drugoj strani snažno zakucavao i šutirao bez promašaja. Postigao je pet trojki iz isto toliko pokušaja i završio meč kao najbolji strelac, sa 19 poena!

Na kraju, pobeda crveno-belih je bila ubedljivija nego što je borba na terenu pokazala:

ZVEZDA - MORNAR 88:69 (26:19, 26:18, 16:19, 20:13)

Crvena zvezda je u finalu Jadranske lige! Branilac titule je u danu najvećeg izazova ove sezone izašao na parket, pokazao klasu protiv bledog Mornara, došl ou situaciju da se ponovo bori za pehar i zakazao šampionski dvoboj protiv Budućosti - 88:69 (26:19, 26:18, 16:19, 20:13).

Tople aprilske večeri na parketu beogradskog hrama košarke postojao je samo jedan tim - Crvena zvezda. Velike čestitke zaslužuje Mornar za sve što je pokazao tokom sezone i što je došao na prag finala, ali gazda je i dalje obučen u crveno-belo.

Svaka čast Tejloru Ročestiju za to kako je vodio Crvenu zvezdu do pobede na ovoj utakmici, odličnomDejanu Davidovcu, čiji se defanzivni učinak ne oslikava kroz prizmu statistike i dobrim napadačima iz senke - Omiću, Lesoru, Feldinu i Jankoviću, ali Zvezdin meč-viner bio je Ognjen Dobrić! Energija kojom je plenio popularni Šegi bila je zadivljujuća. Momak koga su pre vrtoglavog napretka u karijeri zvali „Gvozden“ večeras je mamio uzdahe atraktivnim zakucavanjima i blokadama od kojih je zastajao dah! Na sve to bio je najraspoloženiji Zvezdin igrač na utakmici i gotovo nepogrešiv iz igre - 19 poena, od toga 5/6 za tri! Zbog čega je zaradio gromoglasne aplauze dupke pune dvorane "Aleksandar Nikolić" i pokliče koji malo koji igrač dobije tokom karijere! 

Upravo njegova atomska snaga bila je gorivo Crvene zvezde protiv rivala koji je imao želju da pokaže više, ali je dobio malo vremena da nešto i uradi.

Od prvog sudijskog podbacivanja ekipa Dušana Alimpijevića imala je jasan cilj - da protivnika samelje na iskustvo, sirov kvalitet i ofanzivnu potentnost. Upravo to je i pokazala - napadačku raznolikost gde je svaki igrač imao svojih pet minuta, igru u petoj brzini i pravi defanzivni majndset ispoljen u navlačenju protivnika na teške šuteve i korišćenje milimetra slobodnog prostora. Iznad svega mentalnu snagu u momentima krize tokom treće deonice.

Upravo je treća četvrtina bila prelomna za tok utakmice. Posle inspirativnih 20 minuta u prvom delu, završenih s 15 poena viška i čak 52 koša, Crvena zvezda pogubila je konce, što je Mornaru omogućilo da serijom 19:6 drastično umanji zaostatak i dođe na prag rezultatskog zaokreta. Situacija o kojoj će se sigurno dugo polemisati jeste jedna u nizu strašnih blokada energičnog Ognjena Dobrića, posebno ona kada je zaustavio Nemanju Vranješa, okarakterisana kao faul, posle čega je Dušan Alimpijević zaradio tehničku grešku zbog prigovora. Na nešto stabilniji šut Vranješa sa crte, te teških pogodaka Radoja Vujoševića i Dereka Nidama ranije, trener Alimpijević, ipak je uspeo da reaguje pravovremeno i „zakrpi“ rupe kako bi vratio pobedničku nit svojoj ekipi.

Crvena zvezda je uspela da reaguje pravovremeno na nimalo lak period u kojem je napadački posustala, a serijom 10:0 do kraja deonice ponovo otišla na dvocifrenu prednost (68:56) i praktično uplovila u mirnije vode.

Sve je počelo i završilo se dobrim i pametnim hicima Tejlora Ročestija, koji je ponovo terorisao protivnika po želji. Zato je na kraju imao 18 poena (4/10 za tri), te šest asistencija. Matijas Lesor meč je završio sa deset poena, koliko je imao i Alen Omić. Po sedam poena i uhvaćenih lopti skupio je Milko Bjelica, aDejan Davidovac po poen i skok manje. 

Mornar nije bio ni bleda senka tima koji je u Baru ubacio 88 poena i dalje aktuelnom šampionu Jadranske lige. Previše ishitrenih pokušaja, premalo raspoloženih opcija i tek poneki bljesak nisu bili dovoljni da se drugi put u sedam dana savlada velika mačka, koja godinama unazad dominira regionalnim takmičenjem.

Posle mesec dana odsustva zbog povrede trener gostiju Mihailo Pavićević ponovo je na raspolaganju imao najboljeg igrača Uroša Lukovića. Premalo vremena za uigravanje i kvalitetan rad nisu dozvoliliLukoviću da ostavi upečatljiviji trag. Tek nešto više od šest minuta na parketu, sa po jednim skokom i asistencijom.

Kod Mornara 21 poen ubacio je Vranješ, dok je Nidam imao 11 poena. Oni su bili i jedini u gostujućem timu sa dvocifrenim učinkom.

CRVENA ZVEZDA – MORNAR 88:69
/26:19, 26:18, 16:19, 20:13/

Hala: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 7036
Sudije: Majkić, Petek i Dragojević

CRVENA ZVEZDA: Kešelj, Davidovac 6 (6 sk), Lazić, Dobrić 19, Feldin 8, Janković 6, Ročesti 18 (6 as), Omić 11, Lesor 10 (5 sk), Enis 3, Jovanović, Bjelica 7.

MORNAR: Pavićević, Čalić, Mićović 9 (7 sk), Nidam 11, Mijović 6, Pavić 2 (5 sk), Vujošević 8, Mugoša, Ros 6, Vranješ 21 (5 sk), Bakić 6. Luković.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar