Сахрањен Неђо Ђевић у Бијељини

Дугогодишњи новинар Новинске агенције Републике Српске - СРНА и члан Главног одбора Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Неђо Ђевић сахрањен је данас на Новом градском гробљу у Бијељини, у присуству чланова породице, бројних пријатеља и колега.

Република Српска 29.03.2018 | 16:58
Сахрањен Неђо Ђевић у Бијељини
Од Ђевића се опростио академик Војислав Максимовић, који је подсјетио на значај Ђевиђевог ангажмана на обнављању СПКД "Просвјете" 1990. године, као и његово књижевни и новинарски рад у току рата и послије.

Он је истакао Ђевићев допринос раду "Просвјете", а посебно његове бројне интервјуе који већ сада имају историографски значај.

Осврћући се на Ђевићев животни пут од родне Мрављаче код Фоче, преко учитељског и новинарског рада, Максимовић је напоменуо да се од удараца судбине бранио духовитошћу која га је красила као правог Херцеговца.

Он је навео да ће многе Ђевићеве анегдоте памтити потомци и да би волио да његов лик буде овјековјечен у литератури.

"Ђевић ће остати запамћен по својој ведрини, духовитости, али и спремности да помогне другом", рекао је Максимовић.

У Банском двору у Бањалуци јуче је одржан комеморативни скуп поводом Ђевићеве смрти, којем су присуствовали чланови породице, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, народни посланици, академици, професори, научни и радници из области културе, колеге новинари, уредници, руководство агенције СРНА, те многобројни грађани Бањалуке.

Поводом смрти Неђе Ђевића телеграме саучешћа породици Ђевић упутили су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Неђо Ђевић преминуо је 27. марта у Бањалуци у 67. години.

Рођен је 6. марта 1951. године у селу Мрављача, општина Фоча. Завршио је Учитељску школу у Сарајеву, након чега је радио у више основних школа у овом граду.

У СРНИ је радио од 9. септембра 1993. године до 7. марта 2016. године када је пензионисан. Од 1995. до 1997. године био је шеф Дописништва СРНЕ у Бањалуци.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

фочак

29.03.2018 17:17

Ненадокнадив губитак. Добар човјек био, што се ријетко рађа. Био је врсан студент на Филолошком факултету у Београду - одсјек књижевност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

29.03.2018 20:26

Један од ројетко нормалних и тој срни сто је био. Борио се против вјетрењаца сто му је и помогло да брзе оде. Поцивај у миру Дјева био си помало блесав али добар цовјек.

ОДГОВОРИТЕ