Sahranjen Neđo Đević u Bijeljini

Dugogodišnji novinar Novinske agencije Republike Srpske - SRNA i član Glavnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Neđo Đević sahranjen je danas na Novom gradskom groblju u Bijeljini, u prisustvu članova porodice, brojnih prijatelja i kolega.

Republika Srpska 29.03.2018 | 16:58
Sahranjen Neđo Đević u Bijeljini
Od Đevića se oprostio akademik Vojislav Maksimović, koji je podsjetio na značaj Đeviđevog angažmana na obnavljanju SPKD "Prosvjete" 1990. godine, kao i njegovo književni i novinarski rad u toku rata i poslije.

On je istakao Đevićev doprinos radu "Prosvjete", a posebno njegove brojne intervjue koji već sada imaju istoriografski značaj.

Osvrćući se na Đevićev životni put od rodne Mravljače kod Foče, preko učiteljskog i novinarskog rada, Maksimović je napomenuo da se od udaraca sudbine branio duhovitošću koja ga je krasila kao pravog Hercegovca.

On je naveo da će mnoge Đevićeve anegdote pamtiti potomci i da bi volio da njegov lik bude ovjekovječen u literaturi.

"Đević će ostati zapamćen po svojoj vedrini, duhovitosti, ali i spremnosti da pomogne drugom", rekao je Maksimović.

U Banskom dvoru u Banjaluci juče je održan komemorativni skup povodom Đevićeve smrti, kojem su prisustvovali članovi porodice, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, narodni poslanici, akademici, profesori, naučni i radnici iz oblasti kulture, kolege novinari, urednici, rukovodstvo agencije SRNA, te mnogobrojni građani Banjaluke.

Povodom smrti Neđe Đevića telegrame saučešća porodici Đević uputili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Neđo Đević preminuo je 27. marta u Banjaluci u 67. godini.

Rođen je 6. marta 1951. godine u selu Mravljača, opština Foča. Završio je Učiteljsku školu u Sarajevu, nakon čega je radio u više osnovnih škola u ovom gradu.

U SRNI je radio od 9. septembra 1993. godine do 7. marta 2016. godine kada je penzionisan. Od 1995. do 1997. godine bio je šef Dopisništva SRNE u Banjaluci.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

fočak

29.03.2018 19:17

Nenadoknadiv gubitak. Dobar čovjek bio, što se rijetko rađa. Bio je vrsan student na Filološkom fakultetu u Beogradu - odsjek književnost.

ODGOVORITE
Name

Bl

29.03.2018 22:26

Jedan od rojetko normalnih i toj srni sto je bio. Borio se protiv vjetrenjaca sto mu je i pomoglo da brze ode. Pocivaj u miru Djeva bio si pomalo blesav ali dobar covjek.

ODGOVORITE