Анализе: Очекују прљаву кампању

У предстојећем периоду, уочи и након расписивања парламентарних избора у БиХ, озбиљно треба рачунати на драстично дизање тензија међу странкама и појединцима и на покушаје дискредитације политичких противника, јединствена је оцјена аналитичара који прате изборе.

Босна и Херцеговина 29.03.2018 | 08:29
Анализе: Очекују прљаву кампању
Према ријечима Вехида Шехића, предсједника Форума грађана Тузле, организације која припада Коалицији за слободне и поштене изборе "Под лупом", све што се дешава посљедњих седмица само је увод у изразито прљаву кампању за октобарске изборе.

"У тој и таквој кампањи неће се говорити о економским програмима, већ ће бити базирана на нападима једних на друге, а користиће се сва расположива средства да се дискредитују политички противници. Постали смо свједоци и да су странке постале туристичке организације, јер доводе људе на митинге из других градова како би се послала слика о њиховој снази", каже Шехић.

Подсјећа да странке за те намјене плаћају људима које доводе, "што је један вид корупције".

"Користиће се и разне методе притиска, и то је нешто што имамо дуги низ година", наводи Шехић, те подсјећа на још једну тенденцију.

"Свједоци смо да нас информишу о некаквим успјесима, запошљавању, о економском расту, а ми то уопште не осјећамо. Због тога они и њихове политике и јесу осуђени на пропаст, јер се служе манипулацијама", закључује Шехић.

Тања Топић, политички аналитичар из Бањалуке, каже да се већ сада види како се неће бирати средства против политичких противника.

"Све смо то већ видјели, поткупљивање, нападе на противнике, али сада је то кренуло пуно раније, па смо изложени и контаминирани на дневном нивоу. Сада се примјећује један нови тренд појачаног пласирања факе неwс, тзв. лажних вијести са измишљених портала, што ионако слуђеног просјечног бирача може додатно збунити", наводи Топићева.

Закључује како је то стално држање тензија да се ради о улогу на живот или смрт "оно с чиме треба рачунати".

Истовремено, у Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ чекају званично расписивање избора, јер сада немају никакве инструменте контроле нити механизме утицаја на понашања странака и појединаца изузев да гледају и прате.

Максида Пирић, портпарол ЦИК БиХ, каже да у Изборном закону БиХ постоје посебна поглавља (7 и 16) која регулирају праћење странака, њихово понашање и однос с медијима.

"Подсјећам да је од дана расписивања избора до дана службеног почетка кампање забрањено плаћено политичко оглашавање. Ми пратимо изворе финансирања политичких странака, а потрошњу само у изборној кампањи. Да ли ће такве ствари бити приказане у финансијским извјештајима за 2018. годину, то ћемо да видимо", каже Пирићева.

Извор: НН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

29.03.2018 06:47

Кад пола године прије,прицају о лоповлуку и на изборима,ста це тек бити десет дана пред њих.Само будала мозе потросити недељних пар сати свог времена,да оде и омогуци било коме да га поново пљацка.Бојкот или ста вец,сто це довести до протектората,мозе спасити обицног човјека..звуци сурово,али сами смо себе до тога довели.АКО НАМ ОМЛАДИНА ИДЕ У ИНОСТРАНСТВО,ДА РАДИ ОНДА БОЉЕ ДА СТРАНЦИ ДОДЈУ ОВДЈЕ И ОМОГУЦЕ НАМ РАД,А ПОРОДИЦЕ СЕ НЕ ОСИПАЈУ.МЕДЈУТИМ,АКО ОНИ ДОДЈУ,НЕСТА СРПСТВА СА ТРИ ПРСТА И ВИСЕ НЕЦЕ АЛАХ УЕГБЕРИСАТИ..ЗАТО СЕ НАСИМ ПОЛИТИЦАРИМА КАМЕН У БУБРЕГУ ПОМЈЕРА НА ПОМЕН СТРАНАЦА И ЗАТО КАЗУ ДА НАС ОНИ КОЦЕ,А У СУСТИНИ ЊИХОВА ВЛАДАВИНА СЕ ЗАСНИВА НА НАЦИОНАЛИЗМУ НЕПИСМЕНОГ НАРОДА ,А ПЉАЦКИ ОНИХ КОЈИ СУ МУДРИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛОБОДАН

29.03.2018 07:29

Браво за коментар!

Name

ЖИКА Ж

29.03.2018 07:45

ОДЕ М И Л Е ЛАЈКОВАЧКОМ ПРУГОМ са Павићем најбољим другом.

Name

Све прљаво

29.03.2018 08:24

У земљи која је пропала лабораторија медјународне заједнице све је прљаво.Бас све.Вецег криминала и јаваслука нема ни код Мугабеа.Узас.Средњи вијек.У једном дијелу устав је Исламска декларација.У другом дијелу устав је у дзепна марамица возда.У оба средњи вијек.Мрак.Моцвара.Крв.И тама.

Name

ре

29.03.2018 08:32

Немој тако. Па дузи нам је зивот за 4 године, тако цак и фемоменални струцњак за све и сваста Лазански казе. Па куд це кад је гориво јефтиније код нас за 113%... Па ми смо једини на свијет који се бори против банкарског система и њихових отимања пара од градјана. Па ми имамо предсједника који је као драгстор. Ради 24х... Све сто нам се поквари или не ваља, имамо предсједника. Цак и судопер да нам пуста, предсједник је ту да нам помогне... Немојте тако...

Name

Дно

29.03.2018 07:27

КОРУПЦИЈА И КРИМИНАл.ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

29.03.2018 08:52

Најкорисније за све нас би био конацни распад БиХ! То је "дрзава" без икакве перспективе, јер је СФРЈ разваљена а кроз исту БиХ "одрзавана" на умјетном дисању вец 25 година. Мит о СФРЈ цуван кроз постојање БиХ је одавно мртав.

ОДГОВОРИТЕ