Analize: Očekuju prljavu kampanju

U predstojećem periodu, uoči i nakon raspisivanja parlamentarnih izbora u BiH, ozbiljno treba računati na drastično dizanje tenzija među strankama i pojedincima i na pokušaje diskreditacije političkih protivnika, jedinstvena je ocjena analitičara koji prate izbore.

Bosna i Hercegovina 29.03.2018 | 08:29
Analize: Očekuju prljavu kampanju
Prema riječima Vehida Šehića, predsjednika Foruma građana Tuzle, organizacije koja pripada Koaliciji za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", sve što se dešava posljednjih sedmica samo je uvod u izrazito prljavu kampanju za oktobarske izbore.

"U toj i takvoj kampanji neće se govoriti o ekonomskim programima, već će biti bazirana na napadima jednih na druge, a koristiće se sva raspoloživa sredstva da se diskredituju politički protivnici. Postali smo svjedoci i da su stranke postale turističke organizacije, jer dovode ljude na mitinge iz drugih gradova kako bi se poslala slika o njihovoj snazi", kaže Šehić.

Podsjeća da stranke za te namjene plaćaju ljudima koje dovode, "što je jedan vid korupcije".

"Koristiće se i razne metode pritiska, i to je nešto što imamo dugi niz godina", navodi Šehić, te podsjeća na još jednu tendenciju.

"Svjedoci smo da nas informišu o nekakvim uspjesima, zapošljavanju, o ekonomskom rastu, a mi to uopšte ne osjećamo. Zbog toga oni i njihove politike i jesu osuđeni na propast, jer se služe manipulacijama", zaključuje Šehić.

Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, kaže da se već sada vidi kako se neće birati sredstva protiv političkih protivnika.

"Sve smo to već vidjeli, potkupljivanje, napade na protivnike, ali sada je to krenulo puno ranije, pa smo izloženi i kontaminirani na dnevnom nivou. Sada se primjećuje jedan novi trend pojačanog plasiranja fake news, tzv. lažnih vijesti sa izmišljenih portala, što ionako sluđenog prosječnog birača može dodatno zbuniti", navodi Topićeva.

Zaključuje kako je to stalno držanje tenzija da se radi o ulogu na život ili smrt "ono s čime treba računati".

Istovremeno, u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH čekaju zvanično raspisivanje izbora, jer sada nemaju nikakve instrumente kontrole niti mehanizme uticaja na ponašanja stranaka i pojedinaca izuzev da gledaju i prate.

Maksida Pirić, portparol CIK BiH, kaže da u Izbornom zakonu BiH postoje posebna poglavlja (7 i 16) koja reguliraju praćenje stranaka, njihovo ponašanje i odnos s medijima.

"Podsjećam da je od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka kampanje zabranjeno plaćeno političko oglašavanje. Mi pratimo izvore finansiranja političkih stranaka, a potrošnju samo u izbornoj kampanji. Da li će takve stvari biti prikazane u finansijskim izvještajima za 2018. godinu, to ćemo da vidimo", kaže Pirićeva.

Izvor: NN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

29.03.2018 08:47

Kad pola godine prije,pricaju o lopovluku i na izborima,sta ce tek biti deset dana pred njih.Samo budala moze potrositi nedeljnih par sati svog vremena,da ode i omoguci bilo kome da ga ponovo pljacka.Bojkot ili sta vec,sto ce dovesti do protektorata,moze spasiti obicnog čovjeka..zvuci surovo,ali sami smo sebe do toga doveli.AKO NAM OMLADINA IDE U INOSTRANSTVO,DA RADI ONDA BOLJE DA STRANCI DODJU OVDJE I OMOGUCE NAM RAD,A PORODICE SE NE OSIPAJU.MEDJUTIM,AKO ONI DODJU,NESTA SRPSTVA SA TRI PRSTA I VISE NECE ALAH UEGBERISATI..ZATO SE NASIM POLITICARIMA KAMEN U BUBREGU POMJERA NA POMEN STRANACA I ZATO KAZU DA NAS ONI KOCE,A U SUSTINI NJIHOVA VLADAVINA SE ZASNIVA NA NACIONALIZMU NEPISMENOG NARODA ,A PLJACKI ONIH KOJI SU MUDRI..

ODGOVORITE
Name

SLOBODAN

29.03.2018 09:29

Bravo za komentar!

Name

ŽIKA Ž

29.03.2018 09:45

ODE M I L E LAJKOVAČKOM PRUGOM sa Pavićem najboljim drugom.

Name

Sve prljavo

29.03.2018 10:24

U zemlji koja je propala laboratorija medjunarodne zajednice sve je prljavo.Bas sve.Veceg kriminala i javasluka nema ni kod Mugabea.Uzas.Srednji vijek.U jednom dijelu ustav je Islamska deklaracija.U drugom dijelu ustav je u dzepna maramica vozda.U oba srednji vijek.Mrak.Mocvara.Krv.I tama.

Name

re

29.03.2018 10:32

Nemoj tako. Pa duzi nam je zivot za 4 godine, tako cak i femomenalni strucnjak za sve i svasta Lazanski kaze. Pa kud ce kad je gorivo jeftinije kod nas za 113%... Pa mi smo jedini na svijet koji se bori protiv bankarskog sistema i njihovih otimanja para od gradjana. Pa mi imamo predsjednika koji je kao dragstor. Radi 24h... Sve sto nam se pokvari ili ne valja, imamo predsjednika. Cak i sudoper da nam pusta, predsjednik je tu da nam pomogne... Nemojte tako...

Name

Dno

29.03.2018 09:27

KORUPCIJA I KRIMINAl.FUJ

ODGOVORITE
Name

realnost

29.03.2018 10:52

Najkorisnije za sve nas bi bio konacni raspad BiH! To je "drzava" bez ikakve perspektive, jer je SFRJ razvaljena a kroz istu BiH "odrzavana" na umjetnom disanju vec 25 godina. Mit o SFRJ cuvan kroz postojanje BiH je odavno mrtav.

ODGOVORITE