Да ли је концерт "здравији" од јоге?

Одлазак на концерт неке поп или рок звезде могао би много благотворније да утиче на здравље него јога, тврди нова студија британских научника.

Здравље 29.03.2018 | 07:51
Да ли је концерт "здравији" од јоге?
Истраживачи су дошли до закључка да 20 минута слушања живе музике побољшава расположење за 21 одсто, док то побољшање код оних који су, у истом временском периоду, упражњавали јогу износи 10 процената.

Претходна истраживања на ову тему показала су да слушање музике доводи до отпуштања хемијских супстанци у мозгу које утичу на добро расположење, као и да срећнији људи дуже живе.

Студија истаживача са Голдсмитс института, Универзитета у Лондону, истиче да би слушање музике уживо чак могло и да вам дода још коју годину живота, пише Дејли мејл.

Истраживање је спроведено на основу психометријских тестова, путем којих се мере менталне способности и стилови понашања особа, на узорку од 60 људи који су ишли на концерт певачице Паломе Фејт, или на час јоге, или су изашли у шетњу са својим псом.

Они су тест од 40 питања решавали пре него што су обавили наведене активности, да би после њих били подељени у три групе од 20 чланова. Потом је свима посматран рад срца и мерена срчана фраквенција.

Истраживачи су уочили да се онима који су ишли на концет расположење побољшано за 21 одсто, док је код оних који су ишли на јогу тај пораст износио 10 процената. Они који су шетали са псом доживели су пораст расположења од само седам процната.

"Наше истраживање потврђује значајан утицај које концерти и свирке имају на наше здравље и опште добро распосложење. Кључ дуготрајности тог доброг расположења лежи у редовном одлажењу свирке, барем једном у две недеље", истиче Парик Феган, професор на Голдсмитсу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар