Дала отказ да би путовала свијетом

Алисон Рајбер Дилиегро из Њујорка дала је отказ на послу у марту 2016. године како би путовала светом. На пут у Азију, Јапан, Колумбију и Париз кренула је са супругом. Након годину дана, колико су планирали да траје њихов "нови посао", схватили су да има још много тога што желе да виде.

Путовања 28.03.2018 | 10:57
Дала отказ да би путовала свијетом
Након тих годину дана упутили су се у Маракеш, а затим и у Египат. У САД су се вратили како би видели породицу и пријатеље, али нису одустали од путовања. Алисон је одлучила да оно што је научила током путовања подели са светом. 

Чување новца за путовања је много лакше него што звучи 

"Одлучили смо да бележимо сваки пени који потрошимо. Уместо одласка на вечеру, петком вече смо код куће спремали храну и гледали Нетфликс. Теретану смо заменили трчањем на отвореном, а на послу смо носили ручак од куће. Наш циљ је постајао све ближи“, прича Алисон. 

Она признаје да је студентима теже да уштеде, али није немогуће. 

Путовање можете продужити радећи на даљину 

За некога ко ради преко интернета – графички дизајнери, програмери или фриленсери – путовање не представља проблем. 

"У југоисточној Азији упознали смо много људи који раде док путују, па смо решили да учинимо исто. Иако је било потребно мало времена да се уходамо, схватили смо да је потпуно изводљиво“. 

Она додаје да као опција постоји и подучавање енглеског језика путем интернета, као и посао консултанта. 

Вишемесечно путовање се разликује од одмора 

"Често остајемо на једном месту дуже од месец дана. Путовање на тај начин изгледа споро. Тамо проналазимо омиљен ресторан, пријатеље и навикавамо се на њихову културу. Не треба да одаберете савршену дестинацију, много је времена да све видите“.

Све време је ваше 

Алисон истиче да такав начин живота не значи само "обиђимо свет“. 

"Где год да сам, могу да направим сопствен распоред. Могу да се пробудим у пола пет ујутру, пишем, а онда након ручка одем у музеј, уколико то желим. Могућност контролисања сопственог времена даје вам слободу да истражите сва своја интересовања. Било да то значи учење јапанског, сурфовање или писање. Своје слободно време можете да искористите како год желите“. 

Не треба вам толико ствари колико мислите 

Алисон је на пут пошла са једном торбом у којој нема баш места за сваки ситницу за коју мислите да ће вам затребати на путу. 

"Наравно да бих волела да са собом имам лепше ствари, али је овако лакше чак и за паковање“. 

Забавно је имати друштвно на путовању, али соло путовање има више предности 

"На своје прво путовање пошла сам сама. Иако је забавније да искуства делите са неким с ким кренете, путујући сама сам упознала више људи, а са већином сам остала и пријатељ. Немојте одустајати од путовања само зато што сте сами.“ 

Путујте док можете 

Ако је путовање нешто о чему размишљате, сада је време да то учините, истиче Алисон. Увек постоји разлог да одустанете, али ћете временом сигурно имати више обавеза него сада, које ће вас спречавати. 

"Да, може се претворити у катастрофу, али ћете се, у најгорем случају, кући вратити са неким искуством.“

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар