Dala otkaz da bi putovala svijetom

Alison Rajber Diliegro iz Njujorka dala je otkaz na poslu u martu 2016. godine kako bi putovala svetom. Na put u Aziju, Japan, Kolumbiju i Pariz krenula je sa suprugom. Nakon godinu dana, koliko su planirali da traje njihov "novi posao", shvatili su da ima još mnogo toga što žele da vide.

Putovanja 28.03.2018 | 10:57
Dala otkaz da bi putovala svijetom
Nakon tih godinu dana uputili su se u Marakeš, a zatim i u Egipat. U SAD su se vratili kako bi videli porodicu i prijatelje, ali nisu odustali od putovanja. Alison je odlučila da ono što je naučila tokom putovanja podeli sa svetom. 

Čuvanje novca za putovanja je mnogo lakše nego što zvuči 

"Odlučili smo da beležimo svaki peni koji potrošimo. Umesto odlaska na večeru, petkom veče smo kod kuće spremali hranu i gledali Netfliks. Teretanu smo zamenili trčanjem na otvorenom, a na poslu smo nosili ručak od kuće. Naš cilj je postajao sve bliži“, priča Alison. 

Ona priznaje da je studentima teže da uštede, ali nije nemoguće. 

Putovanje možete produžiti radeći na daljinu 

Za nekoga ko radi preko interneta – grafički dizajneri, programeri ili frilenseri – putovanje ne predstavlja problem. 

"U jugoistočnoj Aziji upoznali smo mnogo ljudi koji rade dok putuju, pa smo rešili da učinimo isto. Iako je bilo potrebno malo vremena da se uhodamo, shvatili smo da je potpuno izvodljivo“. 

Ona dodaje da kao opcija postoji i podučavanje engleskog jezika putem interneta, kao i posao konsultanta. 

Višemesečno putovanje se razlikuje od odmora 

"Često ostajemo na jednom mestu duže od mesec dana. Putovanje na taj način izgleda sporo. Tamo pronalazimo omiljen restoran, prijatelje i navikavamo se na njihovu kulturu. Ne treba da odaberete savršenu destinaciju, mnogo je vremena da sve vidite“.

Sve vreme je vaše 

Alison ističe da takav način života ne znači samo "obiđimo svet“. 

"Gde god da sam, mogu da napravim sopstven raspored. Mogu da se probudim u pola pet ujutru, pišem, a onda nakon ručka odem u muzej, ukoliko to želim. Mogućnost kontrolisanja sopstvenog vremena daje vam slobodu da istražite sva svoja interesovanja. Bilo da to znači učenje japanskog, surfovanje ili pisanje. Svoje slobodno vreme možete da iskoristite kako god želite“. 

Ne treba vam toliko stvari koliko mislite 

Alison je na put pošla sa jednom torbom u kojoj nema baš mesta za svaki sitnicu za koju mislite da će vam zatrebati na putu. 

"Naravno da bih volela da sa sobom imam lepše stvari, ali je ovako lakše čak i za pakovanje“. 

Zabavno je imati društvno na putovanju, ali solo putovanje ima više prednosti 

"Na svoje prvo putovanje pošla sam sama. Iako je zabavnije da iskustva delite sa nekim s kim krenete, putujući sama sam upoznala više ljudi, a sa većinom sam ostala i prijatelj. Nemojte odustajati od putovanja samo zato što ste sami.“ 

Putujte dok možete 

Ako je putovanje nešto o čemu razmišljate, sada je vreme da to učinite, ističe Alison. Uvek postoji razlog da odustanete, ali ćete vremenom sigurno imati više obaveza nego sada, koje će vas sprečavati. 

"Da, može se pretvoriti u katastrofu, ali ćete se, u najgorem slučaju, kući vratiti sa nekim iskustvom.“

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar