ЗСО имаће и Савјет и Скупштину

Како би могла да изгледа Заједница српских општина, коју ће, како се најављује, самостално формирати 10 већински српских општина на Косову и Метохији, а у складу са принципима наведеним у Бриселском споразуму?

Србија 27.03.2018 | 21:29
ЗСО имаће и Савјет и Скупштину
Та ЗСО ће имати свог предсједника, његовог замјеника, Савјет, као и Скупштину, а чиниће је представници 10 општина.

То је за "Тањуг" рекао посланик Српске листе Игор Симић, који је прецизирао да је ријеч о сљедећим општинама: Лепосавић, Звечан, Северна Косовска Митровица, Зубин поток, Партеш, Ранилуг, Ново брдо, Грачаница, Штрпце и Клокот. 

Додао је да ЗСО у складу са споразумима из 2013. и 2015. године сачињава тих 10 општина са српском већином на КиМ, у којима живи између 110.000 и 120.000 становника. 

ЗСО је иначе била обавеза Приштине према Бриселском споразуму, потписаном 2013. године, а чијих се првих шест, од укупно 15, тачака односи управо на формирање те заједнице.

Заједница српских општина имаће своју управљачку структуру коју ће чинити предсједник, његов замјеник, савјет, као и Скупштина ЗСО, коју ће чинити легални и легитимно изабрани представници постојећих Скупштина у тих 10 општина. 

"Корист од ЗСО имаће не само Срби, већ и Албанци, јер ће имати један глас који ће говорити у име Срба на КиМ, а о проблемима Срба стараће се сами Срби", рекао је Симић.

Он је увјерен да ће тако и међународна заједница имати релевантне саговорнике када су у питању проблеми српског народа на Косову и Метохији. 

Симић одбија приговоре да је формирање ЗСО једностран потез.

"То је, напротив, потез, који је изнуђен и апсолутно у складу са Бриселским споразумом, али са закашњењем од пет година, јер приштинске институције нису желеле да испуне оно на шта су се обавезале и пред Београдом, али и пред представницима Европске Уније", нагласио је Симић. 

Он додаје да је намјера "да оживимо Бриселски споразум на начин на који је и потписан, што значи да се Споразум из 2013. године о општим принципима успостављања ЗСО, са извршним овлашћењима, оживи кроз процес који нам предстоји 20. априла". 

Према његовим ријечима, ЗСО би требало да буде "кровна институција" српског народа на простору Косова и Метохије, која ће на најбољи начин одговорити на потребе грађана који тамо живе. 

"Не само Срба, већ и свих осталих заједница које у тим општинама живе", подвукао је Симић. 

ЗСО, прецизирао је Симић, у складу са овлашћењима из Бриселског споразума, стараће се о здравству, просвјети, урбаном и руралном планирању као и економском развоју тих општина. 

"Она није уперена ни против кога, нити ће на било који начин угрозити било коју заједницу на КиМ, али ће помоћи српској заједници да боље управља својим животима" поручио је Симић. 

Како је рекао, у свим тим општинама Српска листа, у складу са демократском вољом грађана исказаном на локалним косовским изборима, има већину у локалним скупштинама. 

Представници Српске листе најавили су да ће 20. априла , на пет година од потписивања Бриселског споразума, формирати ЗСО. 

Они су о томе претходно обавијестили предсједника Србије Александра Вучића, на састанку који су имали са њим у Београду. 

Првих шест тачака Бриселског споразума тичу се управо ЗСО:

1. Формираће се Удружење/Заједница већински српских општина на Косову. (Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток, Лепосавић, Грачаница, Штрпце, Ново Брдо, Ранилуг, Пасјане, Партеш и Клокот). 

2. Заједница ће имати оснивачки статут. Може бити укинута само одлуком општина које су у њеном саставу. Гаранције за Заједницу су важећи закон и Уставни закон. 

3. ЗСО ће имати предсједника, потпредсједника, скупштину и веће. 

4. Општине чланице, у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законима биће овлашћене да сарађују вршећи своје надлежности колективно преко заједнице. Заједница ће имати пуни надзор у областима економског развоја, образовања, здравства, урбаног и руралног планирања. 

5. ЗСО ће имати и додатне надлежности, које ће на њу пренијете централне власти у Приштини.

6. Заједница ће имати представничку улогу при централној власти, као и мјесто у локалним, савјетодавним тијелима у ту сврху. Како би се наведено спровело, предвиђа се функција мониторинга. 

(Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Зана

27.03.2018 19:37

Браво мајстори крајње је време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.03.2018 20:10

И ја би волио да буде све моје ал Америка не да не варај те висе народ увесце вам косово визе убрзо

Name

Ре

27.03.2018 20:41

Сад кад поцне борба за власт измедју Срба на Косову. Ко це коју функцију приграбити?

Name

Цорлеоне

27.03.2018 20:50

Ништа они неће имати. То дизање народа на буне на Косову ће само произвести сценарио Олује коју је већ на истом принципу преживео Српски народ крајине. Албанци су показали да су спремни да реагују и реаговат ће. Шта ће Србија да у том тренутку уради. Ништа, а ако и нешто уради добићемо по носу као никад. Народ ће бити жртвено јагње једне глупе политике.

Name

007

27.03.2018 19:45

Ако се буде поштовао споразум ОК,а ако не ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реха

27.03.2018 19:57

Имала је и Сао Крајина па је нема висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретни

27.03.2018 20:15

Бас тако.

Name

007 Бонд

27.03.2018 20:52

Биће и ње поново! Видећеш! Јер без некакве САО Крајине нема опстанка Срба у Хравтској! И све то Амери и Европа знају! А видиш и да се кају за све што су нам урадили, па гледају да некако исправе грешке своје, и гледају да Србе привуку на своју страну! Тако да ће и њу понову у будућности оживети! А сви ми онда заједно: СРБ + РС + ЗСО + ЦГ + РСК идемо на страну Амера, и бићемо им главни савезници у овом делу Европе!

Name

бас ме занима

27.03.2018 19:57

Посто је Србија поивукла све судије и тузиоце са Косова, бице занимљиво знати по цијим прописима и законима це бити формирана та ЗСО? (Србије или Косова). Који/цији уставни суд це бити надлезан ако буде проблема у вези овластења и надлазности ЗСО и координацији са осталим институцијама Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

27.03.2018 20:18

И мене то занима јер није исто ако се ЗСО понаса као рецимо мјесна заједница или це имати овластења и рецимо око медјународне политике Косова. али увјерен сам да медјународна заједница сигурно неце дозволити да ЗСО има овластења као сто их има наса РС.

Name

АР

27.03.2018 20:28

Лијепи су то снови И на синовима це И да се заврси Никад сиптари неце дати никакву контролу србима Јер то је рецепт за проблеме Па погледајмо ста се ради по босни па унистисмо И покрадосмо све сто се покрасти мозе а то све због паралелних власти Баја вуце себи И неинтересује га нико други.

Name

Дон

27.03.2018 20:45

Уставни суд државе Косово.

Name

ре

27.03.2018 20:45

Ово ми лици да неко хоце да призна или је вец признао Косово??? Паде ми на памет она Сесељова,ради се о највјестијем манипулатору народом....??

Name

цупс

27.03.2018 20:39

имаце хиљаду ухљеба ко и код нас под оправдањем српско или албанско па сто висе фотељаса и дзабалебароса.

ОДГОВОРИТЕ