Петрич: Прво ЗСО па Косова у УН

Добро је да је инцидент на Косову прошао брзо јер би иначе били доведени у питање напреци остварени на тајном сусрету предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Косова Хашима Тачија у Америци, каже за ДW Волфганг Петрич, аустријски дипломата, који је био специјални опуномоћеник ЕУ за Косово (1997-1999) и високи представник међународне заједнице у БиХ (1999-2002).

Свијет 27.03.2018 | 16:13
Петрич: Прво ЗСО па Косова у УН
Осврћући се на чињеницу да је јуче на Косову ухапшен шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, те да је убрзо ослобођен, Петрич каже да је такав расплет догађаја умирујући, јер се ситуација развијала драматично и постојао је велики потенцијал за ескалацију, преносе Вијести.ба.

"Мени је драго да је све прошло тако брзо, јер би иначе могао се доведе у питање важан напредак који је постигнут на тајном састанку двојице предсједника у Америци.  Да ли је то подбадање Приштине или шта већ, то већ не знам. Постоји џентлменски договор да српски политичари могу да посјете сјеверни дио Косова. Ниједан од тих захтјева до сада није био одбијен. Још увијек не знам под којим се тачно околностима то одиграло, зашто га је хапсила специјална полиција. У сваком случају ми је драго да се то ипак завршило за веома кратко вријеме", констатује он.

Петрич истиче да се мора примијети да је Вучић дао важан допринос унутрашњем дијалогу у Србији, да се Срби у Србији, али и Срби који живе у другим државама попут Босне и Хрватске информишу о томе и да се многи укључе у дијалог. 

"У крајњој линији, унутрашњи дијалог пружа одређену подршку за један веома, веома тежак пут", сматра бивши високи представника у БиХ.

Говорећи о посљедњем сусрету Вучића и Тачија у Бриселу, Петрич наводи да, према ономе што се чује из Брисела, постоји начелно слагање између Београда и Приштине да се поново уђе у преговоре, преносе Вијести.ба. 

"И то наравно прије свега значи да постоје планови да се успостави заједница српских општина. Ту Приштина заиста не испуњава обавезе још од 2013. године. Вјерујем да је то важно. Ако се у томе успије, онда је превазиђена и једна психолошка баријера. Неповјерење мора да сузбије, али то може да се деси само постепено. То јесте проблем. Али видим да процес сада улази у кључну фазу. Због тога ми је и драго да је Ђурић ослобођен. То је наравно могло да изазове проблем. Истовремено је видљива и нервоза на обје стране", каже Петрич.

Коментаришући могућност да ће Србија узвратити услугу толерисањем пријема Косова у Уједињене нације, он напомиње да је то циљ Приштине. 

"И сигурно да ће се са тим одуговлачити још неко вријеме, док Београд не буде у стању да то прихвати. То је сигурно најтежи корак, али вјерујем да је овдје јако важна спремност да се пронађе рјешење. Ту мора да се помене и положај Русије. Без њене сагласности у Савјету безбједности се ништа неће десити", констатује Петрич.

Након што је Ђурић ослобођен, Петрич каже да очекује ће се "сви вратити послу и наћи рјешење за асоцијацију српских општина". 

"Вјерујем да је то кључни сегмент који још увијек недостаје. Тек након тога моћи ће да се преговара о некаквом чланству Косова у Уједињеним нацијама или о нечем сличном. Постоје модели за то, ако се остави по страни пуноправно чланство, ту мора да се види да ли се може наћи некакав међустепен. Али тај корак унапријед ће сигурно бити најтежи за Београд, јер се кроз Уједињене нације даје нека врста признања Косова", закључује Петрич.

(Вијести.ба)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

27.03.2018 14:27

Сто им стари притура лонг донг...

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

27.03.2018 14:29

Све је ово вец унапријед планиран сценарио. Сценарио око Косова је поцео да се одиграва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОСТА..

27.03.2018 14:44

НЕТРЕБА ТОЛИКИ УВОД, НЕКА СКРАТЕ ПРИЧУ И НЕКА КАЗУ КОНКРЕТНО ТО ЈЕ ТО И ТАЧКА, САМО ДА НИКО ПРИЈЕ ТОГА НЕ СТРАДА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

27.03.2018 14:48

Из Брисела стизу само лази и празна обецања.Те УН се вец распадају,јер су биле лазне тј разједињене нације или Америцке нације,циркус.Ми Косово никд признати нецемо,и даље мастај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРИКО

27.03.2018 15:03

Родјо сербски јунаце Обилицу будуци пали моториц па правац у бој на Косово!

Name

Xy

27.03.2018 15:10

Ко то говори па они сто су рат напрвили у еx Југославији срам нека вас буде.

Name

Ре Родјо

27.03.2018 15:15

Мој јаране тебе се то пита исто колико и мене.

Name

Требиње

27.03.2018 15:11

Експрес лонац це ускоро да експлодир а (ово говорим из искуства јер сам уцесник свих ових срања од СЛОВ...па надаље)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2018 15:38

Нема сансе,мада би они(политицари) радо само нису сигурни на коју страну би наод цијеви окренуо.

Name

И ја сам од поцетка

27.03.2018 16:01

Нема ниста од пуцања вец су све покрали сто су наси оцеви створили.

Name

Мароја

27.03.2018 15:24

И тако дође свему крај,само што га неко не види,а неки лажу сами себе вјечно(свој народ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаос

27.03.2018 15:27

Запад мора да одлуци ккоје норме вазе .Косова имамо много у свијету. То јест ако се могу одвојити Албанци засто то исто неби вазило и за Србе. Ако само постујемо правила која вазе за све овај свијет има самсу да презиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2018 16:13

Сутра мораш одмах у вечерњу школу! Мало слова мало бројеви ово оно знаш!

Name

Откуд ова ордачина

27.03.2018 17:33

Овај Новоматицов плаћеник са Додиком хтио отворити фирму у Републици Српској,цак је и стигла станица за мобилну телефонију па је одузета. Хтјели Волфганг Петрич и Милорад Додик да имају монопол на мобилну телефонију у РС али им се изјаловио. Данас та одузета опрема се налази на царини Републике Српске,а Додик и Петрич покушавају преко Додикових судија и тужиоца да добију милионе за лезарину. Тако да,све што каже овај Новоматицов дрипац Петрич није тачно и све лаже као и Додик,иста два преваранта. Све што прича Петрич и Додик су ловачке приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

28.03.2018 18:40

О ЗСО је договорено давно и давно је то требало бити имплементирано.Прво да се то спроведе,а ако це Вуциц Косову пустити столицу у УН(посматрацку) за то тразити од Пристине несто друго.Ја се надам да Вуциц неце слусти овога Свабу.Знаци ЗСО за УН столицу никс.

ОДГОВОРИТЕ