Petrič: Prvo ZSO pa Kosova u UN

Dobro je da je incident na Kosovu prošao brzo jer bi inače bili dovedeni u pitanje napreci ostvareni na tajnom susretu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hašima Tačija u Americi, kaže za DW Volfgang Petrič, austrijski diplomata, koji je bio specijalni opunomoćenik EU za Kosovo (1997-1999) i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH (1999-2002).

Svijet 27.03.2018 | 16:13
Petrič: Prvo ZSO pa Kosova u UN
Osvrćući se na činjenicu da je juče na Kosovu uhapšen šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, te da je ubrzo oslobođen, Petrič kaže da je takav rasplet događaja umirujući, jer se situacija razvijala dramatično i postojao je veliki potencijal za eskalaciju, prenose Vijesti.ba.

"Meni je drago da je sve prošlo tako brzo, jer bi inače mogao se dovede u pitanje važan napredak koji je postignut na tajnom sastanku dvojice predsjednika u Americi.  Da li je to podbadanje Prištine ili šta već, to već ne znam. Postoji džentlmenski dogovor da srpski političari mogu da posjete sjeverni dio Kosova. Nijedan od tih zahtjeva do sada nije bio odbijen. Još uvijek ne znam pod kojim se tačno okolnostima to odigralo, zašto ga je hapsila specijalna policija. U svakom slučaju mi je drago da se to ipak završilo za veoma kratko vrijeme", konstatuje on.

Petrič ističe da se mora primijeti da je Vučić dao važan doprinos unutrašnjem dijalogu u Srbiji, da se Srbi u Srbiji, ali i Srbi koji žive u drugim državama poput Bosne i Hrvatske informišu o tome i da se mnogi uključe u dijalog. 

"U krajnjoj liniji, unutrašnji dijalog pruža određenu podršku za jedan veoma, veoma težak put", smatra bivši visoki predstavnika u BiH.

Govoreći o posljednjem susretu Vučića i Tačija u Briselu, Petrič navodi da, prema onome što se čuje iz Brisela, postoji načelno slaganje između Beograda i Prištine da se ponovo uđe u pregovore, prenose Vijesti.ba. 

"I to naravno prije svega znači da postoje planovi da se uspostavi zajednica srpskih opština. Tu Priština zaista ne ispunjava obaveze još od 2013. godine. Vjerujem da je to važno. Ako se u tome uspije, onda je prevaziđena i jedna psihološka barijera. Nepovjerenje mora da suzbije, ali to može da se desi samo postepeno. To jeste problem. Ali vidim da proces sada ulazi u ključnu fazu. Zbog toga mi je i drago da je Đurić oslobođen. To je naravno moglo da izazove problem. Istovremeno je vidljiva i nervoza na obje strane", kaže Petrič.

Komentarišući mogućnost da će Srbija uzvratiti uslugu tolerisanjem prijema Kosova u Ujedinjene nacije, on napominje da je to cilj Prištine. 

"I sigurno da će se sa tim odugovlačiti još neko vrijeme, dok Beograd ne bude u stanju da to prihvati. To je sigurno najteži korak, ali vjerujem da je ovdje jako važna spremnost da se pronađe rješenje. Tu mora da se pomene i položaj Rusije. Bez njene saglasnosti u Savjetu bezbjednosti se ništa neće desiti", konstatuje Petrič.

Nakon što je Đurić oslobođen, Petrič kaže da očekuje će se "svi vratiti poslu i naći rješenje za asocijaciju srpskih opština". 

"Vjerujem da je to ključni segment koji još uvijek nedostaje. Tek nakon toga moći će da se pregovara o nekakvom članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama ili o nečem sličnom. Postoje modeli za to, ako se ostavi po strani punopravno članstvo, tu mora da se vidi da li se može naći nekakav međustepen. Ali taj korak unaprijed će sigurno biti najteži za Beograd, jer se kroz Ujedinjene nacije daje neka vrsta priznanja Kosova", zaključuje Petrič.

(Vijesti.ba)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

27.03.2018 14:27

Sto im stari pritura long dong...

ODGOVORITE
Name

razumio

27.03.2018 14:29

Sve je ovo vec unaprijed planiran scenario. Scenario oko Kosova je poceo da se odigrava.

ODGOVORITE
Name

DOSTA..

27.03.2018 14:44

NETREBA TOLIKI UVOD, NEKA SKRATE PRIČU I NEKA KAZU KONKRETNO TO JE TO I TAČKA, SAMO DA NIKO PRIJE TOGA NE STRADA !

ODGOVORITE
Name

rodjo

27.03.2018 14:48

Iz Brisela stizu samo lazi i prazna obecanja.Te UN se vec raspadaju,jer su bile lazne tj razjedinjene nacije ili Americke nacije,cirkus.Mi Kosovo nikd priznati necemo,i dalje mastaj.

ODGOVORITE
Name

STRIKO

27.03.2018 15:03

Rodjo serbski junace Obilicu buduci pali motoric pa pravac u boj na Kosovo!

Name

Xy

27.03.2018 15:10

Ko to govori pa oni sto su rat naprvili u ex Jugoslaviji sram neka vas bude.

Name

Re Rodjo

27.03.2018 15:15

Moj jarane tebe se to pita isto koliko i mene.

Name

Trebinje

27.03.2018 15:11

Ekspres lonac ce uskoro da eksplodir a (ovo govorim iz iskustva jer sam ucesnik svih ovih sranja od SLOV...pa nadalje)

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2018 15:38

Nema sanse,mada bi oni(politicari) rado samo nisu sigurni na koju stranu bi naod cijevi okrenuo.

Name

I ja sam od pocetka

27.03.2018 16:01

Nema nista od pucanja vec su sve pokrali sto su nasi ocevi stvorili.

Name

Maroja

27.03.2018 15:24

I tako dođe svemu kraj,samo što ga neko ne vidi,a neki lažu sami sebe vječno(svoj narod).

ODGOVORITE
Name

haos

27.03.2018 15:27

Zapad mora da odluci kkoje norme vaze .Kosova imamo mnogo u svijetu. To jest ako se mogu odvojiti Albanci zasto to isto nebi vazilo i za Srbe. Ako samo postujemo pravila koja vaze za sve ovaj svijet ima samsu da prezivi.

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2018 16:13

Sutra moraš odmah u večernju školu! Malo slova malo brojevi ovo ono znaš!

Name

Otkud ova ordačina

27.03.2018 17:33

Ovaj Novomaticov plaćenik sa Dodikom htio otvoriti firmu u Republici Srpskoj,cak je i stigla stanica za mobilnu telefoniju pa je oduzeta. Htjeli Volfgang Petrič i Milorad Dodik da imaju monopol na mobilnu telefoniju u RS ali im se izjalovio. Danas ta oduzeta oprema se nalazi na carini Republike Srpske,a Dodik i Petrič pokušavaju preko Dodikovih sudija i tužioca da dobiju milione za lezarinu. Tako da,sve što kaže ovaj Novomaticov dripac Petrič nije tačno i sve laže kao i Dodik,ista dva prevaranta. Sve što priča Petrič i Dodik su lovačke priče.

ODGOVORITE
Name

Misko

28.03.2018 18:40

O ZSO je dogovoreno davno i davno je to trebalo biti implementirano.Prvo da se to sprovede,a ako ce Vucic Kosovu pustiti stolicu u UN(posmatracku) za to traziti od Pristine nesto drugo.Ja se nadam da Vucic nece slusti ovoga Svabu.Znaci ZSO za UN stolicu niks.

ODGOVORITE