Јавна предузећа грцају у дуговима

Власт и опозиција поново ломе копља. Поново оштра расправа коју су изазвале интерпелације посланика опозиције о стању здравственог и пензионог система и стању у јавним предузећима Српске, али сада у емисији "Изазови" БН ТВ.

Република Српска 23.03.2018 | 21:41
Јавна предузећа грцају у дуговима
Међу закључцима које је предложила опозиција било је да се утврди одговорност за „неодрживо финансијско стање у здравственом и пензионом систему“, захтјев да Влада РС предложи мјере за превазилажење негативних ефеката, санкционисање директора предузећа који негативно послују, повећање плата здравствених радника за 20 одсто и пензије за најмање 10 одсто... Гласовима већине у Народној скупштини Републике Српске, сви ови приједлози су одбијени.

Иако Народна скупштина РС није дала подршку за закључаке грађани треба да знају какво је стварно стање у Српској, истакли су у емисији "Изазови" БН телевизије посланици опозиције.

"Владајућа коалиција је одбила закључке опозиције јер им не одговара да погледају истину у очи", тврди посланик СДС-а у НС Републике Српске Давор Шешић. 

Опозиција је приказала само црну слику друштва у Српској, а власт само добре стране, зато није било договора, истичу из владајућих редова.

"Ми имамо реални сектор који је у процесу приватизације уништен, тако да смо затекли велики број незапослених. Неминовно је да смо морали да примамо те људе у јавни сектор", каже посланик ДНС-а у НС Републике Српске Споменка Стевановић.

Опозиција од 2009. године је најављивала да неће бити плата, пензија, борачког додатка, али од тога није било ништа. Не може се тврдити да је све лоше. Ми смо много урадили", каже Стевановићева.

“Да ћути опозиција, власт би радила шта хоће. Пролазили би неприхватљиви пројекти. Да нисмо говорили о неприхватљивом јавно-приватном партнерству за набавку радара, то би глатко прошло код власти. Ми треба заједнички да радимо, да промијенимо оно што није добро", тврди  посланик ПДП-а у НС Републике Српске Драган Галић.

Он указује да је поражавајуће да здравство има 500 милиона КМ дуга.

"Одлазе нам квалитетни љекари, а сада ви радите вјештачку преквалификацију да би имали на броју здравствене раднике, али како ће нас лијечити то је тек проблем”, каже Галић.

"Јавна предузећа гдје су директори из ДНС-а, осим ЖРС, су пословала позитивно", истиче Стевановићева.

Посланик СП-а у НС РС Недељко Милаковић наводи да је у УКЦ Бањалука током протекле године губитак смањен за два милиона КМ. 

"Исплаћени су и доприноси за раднике", навео је Милаковић.

Опозиција се дотакла и функције главног ревизора.

"У овој држави је један човјек и мама и тата, и ронилац и авијатичар, то је Милорад Додик. Он се пита по свим основама па и у случају ревизора. Владајући контролишу и судску и извршну и законодавну власт, и на крају Главну службу за ревизију јавног сектора Републике Српске. Ваш циљ је да радите шта хоћете и да имате пуну контролу", тврди посланик Галић.

Влада Републике Српске није провела реформе које би значиле опоравак у здравственом и пензионом систему који је на кољенима годинама, упозорава опозиција. Умјесто тога, Влада гаси пожаре сталним задужењима која само привремено угасе ватру која се касније још више разбукта. А то се најбоље види на примјеру јавних предузећа, истакли су посланици опозиције у емисији "Изазови" БН телевизије.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ха ха ха

23.03.2018 20:59

Па како кад комунизам није ваљао ниста а ови су писловали без губитака.Разумијем ове надри демократе са Запада.Мора да су били слудјени потпуно.Јавна предузеца, а нема губитака.Е сад да се јаве они смрдови сто стално пису црвени па црвени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.03.2018 06:18

Стварни проблем је измисљање институција ниво власти бариера гдје уствари нестаје све сто треба да буде профит. То је сустински проблем. Ми имамо невероватне изоблицене системе где се гледа на то да буде српско а не на реалној основи просперитета. Битније је да имамо српске суме зељезнице српске банке српске итд. Сто у сустини нема везе са здравом економијом и опстанком а итекако лепо сервирано за пљацке.

Name

007 Бонд

23.03.2018 21:46

Па никако не можете да будете гори од нас за време наше изолације током 90-тих, и велике ифлације, када су наши родитељи и бабе и деде за једну плату или пензију могли да купе само један хлебац... А у продавницама није било ни брашна, уља... није било ни бензина и струје... И преживели смо... И онда је опет био хаос - од пада Милошевића, па до 2012-те кад су нам лажне демократе натоварили 10 МИЛИЈАРДИ евра дуга, разбуцали су нам војјску, укинули су војни рок, тенкове и остало су претопили у железари... приватизовали су све што су могли... Али, сад је мало боље и поправљамо се... Тако да ако смо могли ми да се извучемо - моће и Република Српска... -И само треба ваша влада Р.Српске да уради петогодишњи план за опоравак преивреде и економије, или зовите ММФ, и биће вам боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре 007

24.03.2018 06:36

У то вријеме кад се за плату у СРЈ могао купит један хљеб, код нас у РС је уто вријеме костао људски зивот.

Name

милос

23.03.2018 22:38

Зајеби парламент, ја гледао због водитељке....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

23.03.2018 22:53

Шешићу гласам за тебе, сигурно у будућности ћеш високо да котираш. Све што си рекао је тако. Само не дозволи да те багра купии ! Живио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

23.03.2018 23:15

Слазем се потпуно,браво.

Name

Дадо

24.03.2018 06:00

Браво Сесицу само морате мало радити по терену Мањаца уз СДС.

Name

насрудин ходја

24.03.2018 03:16

Подупри зид ледјима када директори доведу фирму до пропасти ондасе партијски сефови јаве као спасијоци и купе у бадакелу радницима даду отказ они све продају и покупе кајмак за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доминантно

24.03.2018 08:00

Галић издоминирао! Добар је био и Шешић а Споменка ,,онако". Милаковић убједљиво најтањи...

ОДГОВОРИТЕ