Javna preduzeća grcaju u dugovima

Vlast i opozicija ponovo lome koplja. Ponovo oštra rasprava koju su izazvale interpelacije poslanika opozicije o stanju zdravstvenog i penzionog sistema i stanju u javnim preduzećima Srpske, ali sada u emisiji "Izazovi" BN TV.

Republika Srpska 23.03.2018 | 21:41
Javna preduzeća grcaju u dugovima
Među zaključcima koje je predložila opozicija bilo je da se utvrdi odgovornost za „neodrživo finansijsko stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu“, zahtjev da Vlada RS predloži mjere za prevazilaženje negativnih efekata, sankcionisanje direktora preduzeća koji negativno posluju, povećanje plata zdravstvenih radnika za 20 odsto i penzije za najmanje 10 odsto... Glasovima većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, svi ovi prijedlozi su odbijeni.

Iako Narodna skupština RS nije dala podršku za zaključake građani treba da znaju kakvo je stvarno stanje u Srpskoj, istakli su u emisiji "Izazovi" BN televizije poslanici opozicije.

"Vladajuća koalicija je odbila zaključke opozicije jer im ne odgovara da pogledaju istinu u oči", tvrdi poslanik SDS-a u NS Republike Srpske Davor Šešić. 

Opozicija je prikazala samo crnu sliku društva u Srpskoj, a vlast samo dobre strane, zato nije bilo dogovora, ističu iz vladajućih redova.

"Mi imamo realni sektor koji je u procesu privatizacije uništen, tako da smo zatekli veliki broj nezaposlenih. Neminovno je da smo morali da primamo te ljude u javni sektor", kaže poslanik DNS-a u NS Republike Srpske Spomenka Stevanović.

Opozicija od 2009. godine je najavljivala da neće biti plata, penzija, boračkog dodatka, ali od toga nije bilo ništa. Ne može se tvrditi da je sve loše. Mi smo mnogo uradili", kaže Stevanovićeva.

“Da ćuti opozicija, vlast bi radila šta hoće. Prolazili bi neprihvatljivi projekti. Da nismo govorili o neprihvatljivom javno-privatnom partnerstvu za nabavku radara, to bi glatko prošlo kod vlasti. Mi treba zajednički da radimo, da promijenimo ono što nije dobro", tvrdi  poslanik PDP-a u NS Republike Srpske Dragan Galić.

On ukazuje da je poražavajuće da zdravstvo ima 500 miliona KM duga.

"Odlaze nam kvalitetni ljekari, a sada vi radite vještačku prekvalifikaciju da bi imali na broju zdravstvene radnike, ali kako će nas liječiti to je tek problem”, kaže Galić.

"Javna preduzeća gdje su direktori iz DNS-a, osim ŽRS, su poslovala pozitivno", ističe Stevanovićeva.

Poslanik SP-a u NS RS Nedeljko Milaković navodi da je u UKC Banjaluka tokom protekle godine gubitak smanjen za dva miliona KM. 

"Isplaćeni su i doprinosi za radnike", naveo je Milaković.

Opozicija se dotakla i funkcije glavnog revizora.

"U ovoj državi je jedan čovjek i mama i tata, i ronilac i avijatičar, to je Milorad Dodik. On se pita po svim osnovama pa i u slučaju revizora. Vladajući kontrolišu i sudsku i izvršnu i zakonodavnu vlast, i na kraju Glavnu službu za reviziju javnog sektora Republike Srpske. Vaš cilj je da radite šta hoćete i da imate punu kontrolu", tvrdi poslanik Galić.

Vlada Republike Srpske nije provela reforme koje bi značile oporavak u zdravstvenom i penzionom sistemu koji je na koljenima godinama, upozorava opozicija. Umjesto toga, Vlada gasi požare stalnim zaduženjima koja samo privremeno ugase vatru koja se kasnije još više razbukta. A to se najbolje vidi na primjeru javnih preduzeća, istakli su poslanici opozicije u emisiji "Izazovi" BN televizije.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ha ha ha

23.03.2018 20:59

Pa kako kad komunizam nije valjao nista a ovi su pislovali bez gubitaka.Razumijem ove nadri demokrate sa Zapada.Mora da su bili sludjeni potpuno.Javna preduzeca, a nema gubitaka.E sad da se jave oni smrdovi sto stalno pisu crveni pa crveni.

ODGOVORITE
Name

Re

24.03.2018 06:18

Stvarni problem je izmisljanje institucija nivo vlasti bariera gdje ustvari nestaje sve sto treba da bude profit. To je sustinski problem. Mi imamo neverovatne izoblicene sisteme gde se gleda na to da bude srpsko a ne na realnoj osnovi prosperiteta. Bitnije je da imamo srpske sume zeljeznice srpske banke srpske itd. Sto u sustini nema veze sa zdravom ekonomijom i opstankom a itekako lepo servirano za pljacke.

Name

007 Bond

23.03.2018 21:46

Па никако не можете да будете гори од нас за време наше изолације током 90-тих, и велике ифлације, када су наши родитељи и бабе и деде за једну плату или пензију могли да купе само један хлебац... А у продавницама није било ни брашна, уља... није било ни бензина и струје... И преживели смо... И онда је опет био хаос - од пада Милошевића, па до 2012-те кад су нам лажне демократе натоварили 10 МИЛИЈАРДИ евра дуга, разбуцали су нам војјску, укинули су војни рок, тенкове и остало су претопили у железари... приватизовали су све што су могли... Али, сад је мало боље и поправљамо се... Тако да ако смо могли ми да се извучемо - моће и Република Српска... -И само треба ваша влада Р.Српске да уради петогодишњи план за опоравак преивреде и економије, или зовите ММФ, и биће вам боље!

ODGOVORITE
Name

re 007

24.03.2018 06:36

U to vrijeme kad se za platu u SRJ mogao kupit jedan hljeb, kod nas u RS je uto vrijeme kostao ljudski zivot.

Name

milos

23.03.2018 22:38

Zajebi parlament, ja gledao zbog voditeljke....

ODGOVORITE
Name

Bravo

23.03.2018 22:53

Šešiću glasam za tebe, sigurno u budućnosti ćeš visoko da kotiraš. Sve što si rekao je tako. Samo ne dozvoli da te bagra kupii ! Živio

ODGOVORITE
Name

Miladin

23.03.2018 23:15

Slazem se potpuno,bravo.

Name

Dado

24.03.2018 06:00

Bravo Sesicu samo morate malo raditi po terenu Manjaca uz SDS.

Name

nasrudin hodja

24.03.2018 03:16

Podupri zid ledjima kada direktori dovedu firmu do propasti ondase partijski sefovi jave kao spasijoci i kupe u badakelu radnicima dadu otkaz oni sve prodaju i pokupe kajmak za sebe.

ODGOVORITE
Name

Dominantno

24.03.2018 08:00

Galić izdominirao! Dobar je bio i Šešić a Spomenka ,,onako". Milaković ubjedljivo najtanji...

ODGOVORITE