Пред БиХ период поплава и суша

Утицај Босне и Херцеговине на климатске промјене је занемарив, али посљедице које трпи су огромне. Управо климатске промјене централна су тема Свјетског дана метеорогије, обиљеженог и у нашој земљи.

Босна и Херцеговина 23.03.2018 | 18:31
Пред БиХ период поплава и суша
"Живимо у времену када се смјењују периоди суша и поплава, честих појава олујних вјетрова и града. Трпимо огромне штете, и стално понављамо како је Босна и Херцеговина веома рањива на екстремне временске прилике", истиче Алмир Биједић, директор ФХМЗ БиХ.

Претходне три године најтоплије су од почетка метеоролошких мјерења на глобалном нивоу, што указује на континуиране дугорочне климатске промјене. Екстремни временски услови у будућности су неминовност, те ћемо овакве сцене, гледати учестало, сложна је струка.

"У будућности је врло јасно шта можемо очекивати - све гору ситуацију што се тиче екстремних хидрометеоролошких појава. Дакле, учестале поплаве и суше. То се понавља сваке три или четири године, или поплава или суша и то је тренд који се према свим хидролошким, али и метеоролошким моделима и даље наставља", тврди Нино Римац, ФХМЗ БиХ.

А заштита животне околине, поручују, начин је на који сваки појединац симболично може допринијети бољим климатским условима, јер...

"Размишљати глобално, а дјеловати локално, поента је приче о клими и климатским промјенама", подсјећа Бакир Крајиновић, ФХМЗ БиХ.

Иначе, од 1950. године, 23. март обиљежава се као Свјетски дан метеорологие. Тог датума ступила је на снагу Конвенције о оснивању Свјетске метеоролошке организације.

(Н1) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Тито

23.03.2018 17:49

То су теме на које требамо одговорити на гласању. Толико смо рањиви као људска бица не само у БиХ него на планети. Од поплава, суса, земљотреса, позара, клизиста, зараза, загадјења и могао бих набројати стотине пријетњи за људску врсту. АЛ СМО МИ УМНО ПОРЕМЕЦЕНИ ЗАТО СЕ ПОТРУДИМО ДА НАМ ВОДИТЕЉИ БУДУЦНОСТИ БУДУ НАЦИОНАЛИСТИ КОИ НАС ПОРЕД СВИХ НЕДАЦА УВЛАЦЕ У ЈОС ГОТЕ. Дотакли смо дно опстанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јес Да Јес

23.03.2018 18:11

Колико климатски инзињеринг доводи до екстремних климатских промјена,о томе се не говори,лако је сада бити пророк треба само реци да це бити горе,али како савладати све невоље које долазе,једноставно би се могло само престати са вјестацким поремецајем природног склада у атмосфери и природа би се смирила и довела у уобицајене подносљиве токове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легенда

23.03.2018 19:30

Ниста то није цудно. Колико народ се лијепо и културно односи према својој зивотној средини,сумама,ливадама,ријекама,планинама,улицама, тако му и јос зесце природа враца. Земља је пуна вируса,па јој крце цријева,земљотреси, повраца бљује ватру, има пролив па се нама десавају поплаве. Због говнара политицара,који годинама сију неред на земљи,мито,корупција, коцкање, кладионице битније од скола, дрзава зиви на рацун кладионица. И ста ми оцекујемо,зар нас несто цуди. Нико нема карактера. Сиротињу нико и не гледа. Богате се многи,други зивотаре. Смуцило би се свима. Народ је за све крив. Цовјек је најпаметније бице на земљи. Медјутим, цовјек ср охолио и мисли да мозе све сто год му срце позели. Бог све види и цује. Страха је нестало. У цасној посљедњој бозјој објави се казе" Бог неце поправити стање људи,све док ср људи не буду промијенили и сви слозно зивјели као браца. Данас браца нису ни два цовјека,којих је родила иста мати,а камоли да буду браца сви људи. Да нас драги бог погледа и упути нас на прави пут. Јер БиХ је цијела кренула странпутицом,којој нема краја,једино нас провалија и рупа цека. Амин.

ОДГОВОРИТЕ