Pred BiH period poplava i suša

Uticaj Bosne i Hercegovine na klimatske promjene je zanemariv, ali posljedice koje trpi su ogromne. Upravo klimatske promjene centralna su tema Svjetskog dana meteorogije, obilježenog i u našoj zemlji.

Bosna i Hercegovina 23.03.2018 | 18:31
Pred BiH period poplava i suša
"Živimo u vremenu kada se smjenjuju periodi suša i poplava, čestih pojava olujnih vjetrova i grada. Trpimo ogromne štete, i stalno ponavljamo kako je Bosna i Hercegovina veoma ranjiva na ekstremne vremenske prilike", ističe Almir Bijedić, direktor FHMZ BiH.

Prethodne tri godine najtoplije su od početka meteoroloških mjerenja na globalnom nivou, što ukazuje na kontinuirane dugoročne klimatske promjene. Ekstremni vremenski uslovi u budućnosti su neminovnost, te ćemo ovakve scene, gledati učestalo, složna je struka.

"U budućnosti je vrlo jasno šta možemo očekivati - sve goru situaciju što se tiče ekstremnih hidrometeoroloških pojava. Dakle, učestale poplave i suše. To se ponavlja svake tri ili četiri godine, ili poplava ili suša i to je trend koji se prema svim hidrološkim, ali i meteorološkim modelima i dalje nastavlja", tvrdi Nino Rimac, FHMZ BiH.

A zaštita životne okoline, poručuju, način je na koji svaki pojedinac simbolično može doprinijeti boljim klimatskim uslovima, jer...

"Razmišljati globalno, a djelovati lokalno, poenta je priče o klimi i klimatskim promjenama", podsjeća Bakir Krajinović, FHMZ BiH.

Inače, od 1950. godine, 23. mart obilježava se kao Svjetski dan meteorologie. Tog datuma stupila je na snagu Konvencije o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije.

(N1) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tito

23.03.2018 17:49

To su teme na koje trebamo odgovoriti na glasanju. Toliko smo ranjivi kao ljudska bica ne samo u BiH nego na planeti. Od poplava, susa, zemljotresa, pozara, klizista, zaraza, zagadjenja i mogao bih nabrojati stotine prijetnji za ljudsku vrstu. AL SMO MI UMNO POREMECENI ZATO SE POTRUDIMO DA NAM VODITELJI BUDUCNOSTI BUDU NACIONALISTI KOI NAS PORED SVIH NEDACA UVLACE U JOS GOTE. Dotakli smo dno opstanka.

ODGOVORITE
Name

Jes Da Jes

23.03.2018 18:11

Koliko klimatski inzinjering dovodi do ekstremnih klimatskih promjena,o tome se ne govori,lako je sada biti prorok treba samo reci da ce biti gore,ali kako savladati sve nevolje koje dolaze,jednostavno bi se moglo samo prestati sa vjestackim poremecajem prirodnog sklada u atmosferi i priroda bi se smirila i dovela u uobicajene podnosljive tokove

ODGOVORITE
Name

Legenda

23.03.2018 19:30

Nista to nije cudno. Koliko narod se lijepo i kulturno odnosi prema svojoj zivotnoj sredini,sumama,livadama,rijekama,planinama,ulicama, tako mu i jos zesce priroda vraca. Zemlja je puna virusa,pa joj krce crijeva,zemljotresi, povraca bljuje vatru, ima proliv pa se nama desavaju poplave. Zbog govnara politicara,koji godinama siju nered na zemlji,mito,korupcija, kockanje, kladionice bitnije od skola, drzava zivi na racun kladionica. I sta mi ocekujemo,zar nas nesto cudi. Niko nema karaktera. Sirotinju niko i ne gleda. Bogate se mnogi,drugi zivotare. Smucilo bi se svima. Narod je za sve kriv. Covjek je najpametnije bice na zemlji. Medjutim, covjek sr oholio i misli da moze sve sto god mu srce pozeli. Bog sve vidi i cuje. Straha je nestalo. U casnoj posljednjoj bozjoj objavi se kaze" Bog nece popraviti stanje ljudi,sve dok sr ljudi ne budu promijenili i svi slozno zivjeli kao braca. Danas braca nisu ni dva covjeka,kojih je rodila ista mati,a kamoli da budu braca svi ljudi. Da nas dragi bog pogleda i uputi nas na pravi put. Jer BiH je cijela krenula stranputicom,kojoj nema kraja,jedino nas provalija i rupa ceka. Amin.

ODGOVORITE