Сава у благом порасту код Српца

Након једнодневног стагнирања, водостај  Саве код Српца, према мјерењу у 12 часова, поново је порастао за један центиметар, што је посљедица последњих сњежних падавина у овој општини. Како јавља наш дописник, тренутно износи 1003 центиметра и има тенденцију благог раста. Поучени из ранијих сличних ситуација, становници на поплављеном подручју кажу да  ова ријека  може данима мијењати водостај, а  за потпуно повлачење може потрајати  и мјесец дана.

Република Српска 23.03.2018 | 14:22
Сава у благом порасту код Српца
У радионици  Раде Анчића, јединог ковача у србачкој општини,  дубина воде износи један метар.



„Већ неколико дана  ништа не радим, а најгоре је то што не могу испунити уговорене обавезе према купцима, као што су  жељезна врата, ограда и друга метална галантерија “, каже Раде . Он додаје  да је вода ушла у све помоћне објекте у дворишту, једино није продрла у кућу јер  има високе темеље.



У Српцу Селу вода је угрозила више домаћинстава, медју којима и стамбени објекат  породице Агић. Ни вреће са пијеском нису помогле  да вода не удје у приземне просторије.

У  мјесној заједници Кобаш  стање је и даље критично. Угроженом становништву  помоћ пружају екипе Цивилне заштите. Овдје је  вода ушла у десетак кућа, а више од 20 је заплављено и онемогућено кретање без рибарских чизама или чамаца. Старији становници су одбили евакуацију.

Слична ситуација је и у Бајинцима, гдје је вода ушла у три куће, а  заплављено је још  петнаестак домаћинстава  у небрањеном дијелу овог села.  Стање је тешко и у другом, брањеном дијелу, села Бајинци и Гламоћани због појаве подземних вода. Прије неколико тренутака  отклоњен је квар на Црпној пумпи „Брзаја“ у Бајинцима, која је поново стављена у функцију сакупљања и пребацивања  подземних и оборинских вода из брањеног подручја  преко одбранбеног насипа.  Мобилна црпна пумпа  ангажована је у насељу Трњачани, из гога се подземне воде, такодје, пребацују  преко врбаског насипа како би се мјештанима омогућило кретање и заштитили објекти.



 Поплављено подручје обишао је  начелник општине  Србац Младјан Драгосављевић, који је изјавио да ће се након повлачења воде формирати општинска комисија за процјену штете на пољопривредним усјевима и стамбеним и помоћним објектима. Он очекује и  обећану помоћ од Владе  РС у санацији штете од поплава.

(БН/С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар