Sava u blagom porastu kod Srpca

Nakon jednodnevnog stagniranja, vodostaj  Save kod Srpca, prema mjerenju u 12 časova, ponovo je porastao za jedan centimetar, što je posljedica poslednjih snježnih padavina u ovoj opštini. Kako javlja naš dopisnik, trenutno iznosi 1003 centimetra i ima tendenciju blagog rasta. Poučeni iz ranijih sličnih situacija, stanovnici na poplavljenom području kažu da  ova rijeka  može danima mijenjati vodostaj, a  za potpuno povlačenje može potrajati  i mjesec dana.

Republika Srpska 23.03.2018 | 14:22
Sava u blagom porastu kod Srpca
U radionici  Rade Ančića, jedinog kovača u srbačkoj opštini,  dubina vode iznosi jedan metar.„Već nekoliko dana  ništa ne radim, a najgore je to što ne mogu ispuniti ugovorene obaveze prema kupcima, kao što su  željezna vrata, ograda i druga metalna galanterija “, kaže Rade . On dodaje  da je voda ušla u sve pomoćne objekte u dvorištu, jedino nije prodrla u kuću jer  ima visoke temelje.U Srpcu Selu voda je ugrozila više domaćinstava, medju kojima i stambeni objekat  porodice Agić. Ni vreće sa pijeskom nisu pomogle  da voda ne udje u prizemne prostorije.

U  mjesnoj zajednici Kobaš  stanje je i dalje kritično. Ugroženom stanovništvu  pomoć pružaju ekipe Civilne zaštite. Ovdje je  voda ušla u desetak kuća, a više od 20 je zaplavljeno i onemogućeno kretanje bez ribarskih čizama ili čamaca. Stariji stanovnici su odbili evakuaciju.

Slična situacija je i u Bajincima, gdje je voda ušla u tri kuće, a  zaplavljeno je još  petnaestak domaćinstava  u nebranjenom dijelu ovog sela.  Stanje je teško i u drugom, branjenom dijelu, sela Bajinci i Glamoćani zbog pojave podzemnih voda. Prije nekoliko trenutaka  otklonjen je kvar na Crpnoj pumpi „Brzaja“ u Bajincima, koja je ponovo stavljena u funkciju sakupljanja i prebacivanja  podzemnih i oborinskih voda iz branjenog područja  preko odbranbenog nasipa.  Mobilna crpna pumpa  angažovana je u naselju Trnjačani, iz goga se podzemne vode, takodje, prebacuju  preko vrbaskog nasipa kako bi se mještanima omogućilo kretanje i zaštitili objekti. Poplavljeno područje obišao je  načelnik opštine  Srbac Mladjan Dragosavljević, koji je izjavio da će se nakon povlačenja vode formirati opštinska komisija za procjenu štete na poljoprivrednim usjevima i stambenim i pomoćnim objektima. On očekuje i  obećanu pomoć od Vlade  RS u sanaciji štete od poplava.

(BN/S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar