Изложба „Вијек и по пиварства“

У комплексу зграде Бањалучке пиваре данас, 22. марта свечано је отворена историјска изложба „Вијек и по пиварства“, која представља својеврсно свједочанство пиварске традиције на овим просторима. Историјска изложба отворена је поводом јубилеја Бањалучке пиваре која слави 145 година постојања и дугу традицију квалитета најбољег домаћег пивског бренда „Нектар“ пива.

Република Српска 22.03.2018 | 16:03
Изложба „Вијек и по пиварства“
„Изузетно смо поносни што поводом обиљежавања јубилеја од 145 година постојања Бањалучке пиваре имамо могућност да Бањој Луци, свим њеним грађанима и посјетиоцима поклонимо ову јединствену историјску изожбу. Поставка прати настанак и развој пиварске индустрије на нашим просторима, али представља и приказ богатог историјског насљеђа ове регије, РС и БиХ “, изјавила је ПР менаџер Бањалучке пиваре Милка Станивуковић, наглашавајући да је у креирању поставке кориштена аутентична историјска грађа и експонати који дају јасан увид у богату пиварску традицију.



Бањалучка пивара је поводом отварања историјске изложбе „Вијек и по пиварства“ успоставила и сарадњу са Филозофским факултетом Универзитета у Бањој Луци те ће најбољи студенти Одсјека историја у наредном периоду бити домаћини свим посјетиоцима историјске поставке Бањалучке пиваре.

„Иза нас су мјесеци рада на прикупљању историјске грађе како бисмо на што бољи начин представили вијек и по пиварства, али и богату историју цијеле регије. Из тог разлога нам је посебно задовољство представити студенте с Одсјека историје, сјајне младе људе, који су са одушевљењем прихватили нашу идеју те ће уз много знања свим посјетиоцима пружити праву слику 145 година дуге историје“, додала је Станивуковићева.



Настанак Бањалучке пиваре везује се за долазак монаха трапистичког реда на подручје Бањалуке, који су 1873. године населили Делибашино село и поставили темеље пиварској индустрији, али и бројним другим привредним гранама. Бањалучка пивара је у знак захвалности за увид у богато наслијеђе али и помоћ приликом креирања историјске поставке уручила посебну захвалницу самостану „Марија Звијезда“, Бањолучкој бискупији као и историчару Зорану Пејашиновићу који је пружио несебичну помоћ приликом селекције богате историјске грађе.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пивце

22.03.2018 16:27

Види ти насег Еко Срдје Амидзе без торбице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

22.03.2018 20:59

Значи, са сто четрдесет пет година рада Пивара слави ВИЈЕК И ПО постојања. А ста ће славити са сто педесет година постојања? Опет ВИЈЕК И ПО!? Друштво апсурда и бесмисла.

ОДГОВОРИТЕ