Izložba „Vijek i po pivarstva“

U kompleksu zgrade Banjalučke pivare danas, 22. marta svečano je otvorena istorijska izložba „Vijek i po pivarstva“, koja predstavlja svojevrsno svjedočanstvo pivarske tradicije na ovim prostorima. Istorijska izložba otvorena je povodom jubileja Banjalučke pivare koja slavi 145 godina postojanja i dugu tradiciju kvaliteta najboljeg domaćeg pivskog brenda „Nektar“ piva.

Republika Srpska 22.03.2018 | 16:03
Izložba „Vijek i po pivarstva“
„Izuzetno smo ponosni što povodom obilježavanja jubileja od 145 godina postojanja Banjalučke pivare imamo mogućnost da Banjoj Luci, svim njenim građanima i posjetiocima poklonimo ovu jedinstvenu istorijsku izožbu. Postavka prati nastanak i razvoj pivarske industrije na našim prostorima, ali predstavlja i prikaz bogatog istorijskog nasljeđa ove regije, RS i BiH “, izjavila je PR menadžer Banjalučke pivare Milka Stanivuković, naglašavajući da je u kreiranju postavke korištena autentična istorijska građa i eksponati koji daju jasan uvid u bogatu pivarsku tradiciju.



Banjalučka pivara je povodom otvaranja istorijske izložbe „Vijek i po pivarstva“ uspostavila i saradnju sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci te će najbolji studenti Odsjeka istorija u narednom periodu biti domaćini svim posjetiocima istorijske postavke Banjalučke pivare.

„Iza nas su mjeseci rada na prikupljanju istorijske građe kako bismo na što bolji način predstavili vijek i po pivarstva, ali i bogatu istoriju cijele regije. Iz tog razloga nam je posebno zadovoljstvo predstaviti studente s Odsjeka istorije, sjajne mlade ljude, koji su sa oduševljenjem prihvatili našu ideju te će uz mnogo znanja svim posjetiocima pružiti pravu sliku 145 godina duge istorije“, dodala je Stanivukovićeva.



Nastanak Banjalučke pivare vezuje se za dolazak monaha trapističkog reda na područje Banjaluke, koji su 1873. godine naselili Delibašino selo i postavili temelje pivarskoj industriji, ali i brojnim drugim privrednim granama. Banjalučka pivara je u znak zahvalnosti za uvid u bogato naslijeđe ali i pomoć prilikom kreiranja istorijske postavke uručila posebnu zahvalnicu samostanu „Marija Zvijezda“, Banjolučkoj biskupiji kao i istoričaru Zoranu Pejašinoviću koji je pružio nesebičnu pomoć prilikom selekcije bogate istorijske građe.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pivce

22.03.2018 16:27

Vidi ti naseg Eko Srdje Amidze bez torbice

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

22.03.2018 20:59

Znači, sa sto četrdeset pet godina rada Pivara slavi VIJEK I PO postojanja. A sta će slaviti sa sto pedeset godina postojanja? Opet VIJEK I PO!? Društvo apsurda i besmisla.

ODGOVORITE