Српски гени код америчког официра

Људи одавде одлазили су трбухом за крухом и то чине и данас јер не виде могућност да поштеним радом и трудом дођу до егзистенције достојна човјека а камоли да остваре успјех на основу спосбности и стручности. Такав случај је био и са породицом Дучић, из чије лозе потиче нови командант базе Бондстил на Косову извјесни Ник Дучић (Ницк Дуцицх), који, иако има српско поријекло, је Американац.

Свијет 21.03.2018 | 19:40
Српски гени код америчког официра
Како открива портал Моја Херцеговина, преци Ника Дучића напустили су Херцеговину прије више од једног вијека и он још увијек, према тим изворима, припада оном дијелу старе српске емиграције која се у Америци још није до краја асимиловала. Припада Српској православној цркви и потомак је неких, од друштвено и национално најактивнијих чланова српске емиграције, још од доласка првих српских емиграната у Калифорнију, који су углавном били Херцеговци и Бокељи, те нешто мање Црногорци.

Позивајући се на архиве и контакте са калифорнијским Србима, требињски портал тврди да Ник Дучић, иако Американац, има српско поријекло из Херцеговине.

Нови командант базе Бондстил родио се у Лос Анђелесу 28. новембра 1967. године од оца Ђорђа Дучића и мајке Бернис, рођене Курилић. 

Оба дједа пуковника Дучића, како тврди портал, рођени су на територији данашње општине Требиње и дошли су у Америку почетком двадесетог вијека, у потрази за срећом и бољим животом. 

Дјед по оцу Обрад Дучић рођен је у Љубомиру, у вишечланој породици, од оца Ђорђа Манојлова и у Америку је отишао са братом Душаном.

Трагајући кроз архиве, сазнали су да је промијенио више боравишта, док се није скрасио у рударском градићу Бизби, у Аризони. 

Тамо се оженио са Миленом Николић, такође поријеклом из Херцеговине, добио сина коме је дао име по свом оцу Ђорђу, те отворио кафану под именом Палас.

 Како су рударска окна Бизбија у Аризони исцрпљена, породица се одатле одселила у Калифорнију...

У Калифорнији се Обрадов син Ђорђо, отац Ника Дучића, упознао и вјенчао са Бернис Курилић, ћерком Васе Маркова Курилића из Грмљана у Попову Пољу, и Софије, рођене Маловражић, поријеклом из околине Требиња.

Даље се наводи, у тексту, да је Васо Курилић био везан за историју српске заједнице у Лос Анђелесу, гдје је био један од друштвено и национално најактивнијих чланова међу Србима.

Мало је позната чињеница да су херцеговачки Срби као предузимачи радова изградили данашњи Лос Анђелес, а , како стоји у тексту, међу њима том групом богатих Херцеговаца налазо се и Васо Курилић.

Група од двадесетак херцеговачких предузимача, рођених у некадашњим срезовима Требиње и Љубиње, били су највећи задужбинари међу Србима још од Немањића.

Подигли су својим средствима бројне цркве, парохијске домове и љетње кампове те их даровали српској заједници на Западној обали.

Васо Курилић је био међу оним Србима који су зидали малу Цркву Светог Саве у Лос Анђелесу почетком прошлог вијека. Биран је често пута и за предсједника црквене општине, а касније је био међу 11 утемељивача величанствене и велелепне Саборне цркве Светог Стевана Провјенчаног у Алхамбри.

У једном писму Требињцу Михајлу Дучићу, који се спремао на пут у Калифорнију, владика Николај Велимировић напомиње Михајлу да му посебно поздрави “Васа”.

Можда је на одлуку Ника Дучића да постане амерички официр утицала и чињеница да је његов ујак Роберт Васо Курилић погинуо као мајор америчке војске у Вијетнаму, само годину дана по његовом рођењу. Роберт Курилић сахрањен је на српском гробљу у Лос Анђелесу.

Циљ овога текста, како наводи аутор, о поријеклу новог команданта базе Бондстил није никакво правдање америчке спољне политике, већ само изношење нових детаља о животу српске заједнице у Америци у којој су главну ријеч водили Херцеговци.

"Ник Дучић не може промијенити америчку спољну политику. На положају команданта америчке базе неко мора да се налази, па ако баш не гледамо благонаклоно на његово именовање, бар се можемо надати да ће он ипак благонаклоно гледати на српску заједницу у косовским енклавама, и учинити нешто да јој олакша тежак положај. А ми бисмо требалл хладније главе посматрати ситуацију, а не да тонемо у безразложну мржњу која нам ништа добро не може донијети. Зато пустимо Ника Дучића да покаже је ли достојан својих предака", закључује се у тексту објављеном на порталу "Моја Херцеговина".

(БН/Моја Херцеговина)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

наси

21.03.2018 18:50

Бас му завидим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Америцанац

21.03.2018 18:56

Нецацкај даље испасце да је и Трамп одавдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ комуниста

22.03.2018 06:25

Па трамп је Србин зар си заборавио.

Name

Пендула

21.03.2018 18:58

Мало је позната чињеница да су херцеговачки Срби као предузимачи радова изградили данашњи Лос Анђелес, а , како стоји у тексту, међу њима том групом богатих Херцеговаца налазо се и Васо Курилић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјунта бл

21.03.2018 19:02

Њега баш заболи за поријекло. Човјек је 100% јенки!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.03.2018 09:49

У прави си овакви су нај гори имамо и ми министра безбеднисти србског прекла па је гори öд Бакира.

Name

Јака Фора

21.03.2018 19:08

Вецина народа на Балкану има Српске гене,али дзаба,изкрвисе се медјусобно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.03.2018 16:01

То ти генетику распоредјујес хахаха. Извади ти ДНК

Name

Залосна Сова

21.03.2018 19:24

Сви данасњи Американци воде поријекло од некуд, осим Идијанаца домородаца. ако их има јос у опсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хектор

21.03.2018 19:27

Историја се понавља...Ако своје јаде знаааадеееесс,мајка сам ти...али дзаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Коста

21.03.2018 19:38

Цовјек досао слузбено на девет мјесеци и изјављује Дрзава Косово.Само сто нису поцели и филм снимати о Американцу пардон Србину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А У Украјини

21.03.2018 22:09

"није" пуцао по браћи Русима у Донбасу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

21.03.2018 22:28

Не лупајте више глупости. Човјек има везе са србством исто као Марко Кралхевић са интернетом. Заболе га за Србе. Штитит ће транспорте дроге као и његови претходници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спот Он

22.03.2018 04:42

Слажем се 100% са вашим коментаром он је србин колко сам и ја Енглез:)

Name

Петyр Баелисх

22.03.2018 01:23

Типична херцеговачка бајка. Ово за изградњу Лос Анђелеса ми је најбољи дио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

001

22.03.2018 07:32

Бице гори од свих досадашњих команданта мора се доказати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамза

22.03.2018 09:51

Ста ИМА везе и ми имамо Мектица у бих србског појекла па висе мрзи србе него ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никол

27.03.2018 08:13

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ.. И МАРСОВЦИ СУ СРБИ... УХХ КОЈА БОЛЕСТ

ОДГОВОРИТЕ