Srpski geni kod američkog oficira

Ljudi odavde odlazili su trbuhom za kruhom i to čine i danas jer ne vide mogućnost da poštenim radom i trudom dođu do egzistencije dostojna čovjeka a kamoli da ostvare uspjeh na osnovu sposbnosti i stručnosti. Takav slučaj je bio i sa porodicom Dučić, iz čije loze potiče novi komandant baze Bondstil na Kosovu izvjesni Nik Dučić (Nick Ducich), koji, iako ima srpsko porijeklo, je Amerikanac.

Svijet 21.03.2018 | 19:40
Srpski geni kod američkog oficira
Kako otkriva portal Moja Hercegovina, preci Nika Dučića napustili su Hercegovinu prije više od jednog vijeka i on još uvijek, prema tim izvorima, pripada onom dijelu stare srpske emigracije koja se u Americi još nije do kraja asimilovala. Pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i potomak je nekih, od društveno i nacionalno najaktivnijih članova srpske emigracije, još od dolaska prvih srpskih emigranata u Kaliforniju, koji su uglavnom bili Hercegovci i Bokelji, te nešto manje Crnogorci.

Pozivajući se na arhive i kontakte sa kalifornijskim Srbima, trebinjski portal tvrdi da Nik Dučić, iako Amerikanac, ima srpsko porijeklo iz Hercegovine.

Novi komandant baze Bondstil rodio se u Los Anđelesu 28. novembra 1967. godine od oca Đorđa Dučića i majke Bernis, rođene Kurilić. 

Oba djeda pukovnika Dučića, kako tvrdi portal, rođeni su na teritoriji današnje opštine Trebinje i došli su u Ameriku početkom dvadesetog vijeka, u potrazi za srećom i boljim životom. 

Djed po ocu Obrad Dučić rođen je u Ljubomiru, u višečlanoj porodici, od oca Đorđa Manojlova i u Ameriku je otišao sa bratom Dušanom.

Tragajući kroz arhive, saznali su da je promijenio više boravišta, dok se nije skrasio u rudarskom gradiću Bizbi, u Arizoni. 

Tamo se oženio sa Milenom Nikolić, takođe porijeklom iz Hercegovine, dobio sina kome je dao ime po svom ocu Đorđu, te otvorio kafanu pod imenom Palas.

 Kako su rudarska okna Bizbija u Arizoni iscrpljena, porodica se odatle odselila u Kaliforniju...

U Kaliforniji se Obradov sin Đorđo, otac Nika Dučića, upoznao i vjenčao sa Bernis Kurilić, ćerkom Vase Markova Kurilića iz Grmljana u Popovu Polju, i Sofije, rođene Malovražić, porijeklom iz okoline Trebinja.

Dalje se navodi, u tekstu, da je Vaso Kurilić bio vezan za istoriju srpske zajednice u Los Anđelesu, gdje je bio jedan od društveno i nacionalno najaktivnijih članova među Srbima.

Malo je poznata činjenica da su hercegovački Srbi kao preduzimači radova izgradili današnji Los Anđeles, a , kako stoji u tekstu, među njima tom grupom bogatih Hercegovaca nalazo se i Vaso Kurilić.

Grupa od dvadesetak hercegovačkih preduzimača, rođenih u nekadašnjim srezovima Trebinje i Ljubinje, bili su najveći zadužbinari među Srbima još od Nemanjića.

Podigli su svojim sredstvima brojne crkve, parohijske domove i ljetnje kampove te ih darovali srpskoj zajednici na Zapadnoj obali.

Vaso Kurilić je bio među onim Srbima koji su zidali malu Crkvu Svetog Save u Los Anđelesu početkom prošlog vijeka. Biran je često puta i za predsjednika crkvene opštine, a kasnije je bio među 11 utemeljivača veličanstvene i velelepne Saborne crkve Svetog Stevana Provjenčanog u Alhambri.

U jednom pismu Trebinjcu Mihajlu Dučiću, koji se spremao na put u Kaliforniju, vladika Nikolaj Velimirović napominje Mihajlu da mu posebno pozdravi “Vasa”.

Možda je na odluku Nika Dučića da postane američki oficir uticala i činjenica da je njegov ujak Robert Vaso Kurilić poginuo kao major američke vojske u Vijetnamu, samo godinu dana po njegovom rođenju. Robert Kurilić sahranjen je na srpskom groblju u Los Anđelesu.

Cilj ovoga teksta, kako navodi autor, o porijeklu novog komandanta baze Bondstil nije nikakvo pravdanje američke spoljne politike, već samo iznošenje novih detalja o životu srpske zajednice u Americi u kojoj su glavnu riječ vodili Hercegovci.

"Nik Dučić ne može promijeniti američku spoljnu politiku. Na položaju komandanta američke baze neko mora da se nalazi, pa ako baš ne gledamo blagonaklono na njegovo imenovanje, bar se možemo nadati da će on ipak blagonaklono gledati na srpsku zajednicu u kosovskim enklavama, i učiniti nešto da joj olakša težak položaj. A mi bismo treball hladnije glave posmatrati situaciju, a ne da tonemo u bezrazložnu mržnju koja nam ništa dobro ne može donijeti. Zato pustimo Nika Dučića da pokaže je li dostojan svojih predaka", zaključuje se u tekstu objavljenom na portalu "Moja Hercegovina".

(BN/Moja Hercegovina)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

nasi

21.03.2018 18:50

Bas mu zavidim

ODGOVORITE
Name

Americanac

21.03.2018 18:56

Necackaj dalje ispasce da je i Tramp odavdje

ODGOVORITE
Name

BL komunista

22.03.2018 06:25

Pa tramp je Srbin zar si zaboravio.

Name

Pendula

21.03.2018 18:58

Malo je poznata činjenica da su hercegovački Srbi kao preduzimači radova izgradili današnji Los Anđeles, a , kako stoji u tekstu, među njima tom grupom bogatih Hercegovaca nalazo se i Vaso Kurilić.

ODGOVORITE
Name

Djunta bl

21.03.2018 19:02

Njega baš zaboli za porijeklo. Čovjek je 100% jenki!

ODGOVORITE
Name

Re

22.03.2018 09:49

U pravi si ovakvi su naj gori imamo i mi ministra bezbednisti srbskog prekla pa je gori öd Bakira.

Name

Jaka Fora

21.03.2018 19:08

Vecina naroda na Balkanu ima Srpske gene,ali dzaba,izkrvise se medjusobno.

ODGOVORITE
Name

Re

22.03.2018 16:01

To ti genetiku rasporedjujes hahaha. Izvadi ti DNK

Name

Zalosna Sova

21.03.2018 19:24

Svi danasnji Amerikanci vode porijeklo od nekud, osim Idijanaca domorodaca. ako ih ima jos u opste.

ODGOVORITE
Name

Hektor

21.03.2018 19:27

Istorija se ponavlja...Ako svoje jade znaaaadeeeess,majka sam ti...ali dzaba.

ODGOVORITE
Name

@ Kosta

21.03.2018 19:38

Covjek dosao sluzbeno na devet mjeseci i izjavljuje Drzava Kosovo.Samo sto nisu poceli i film snimati o Amerikancu pardon Srbinu.

ODGOVORITE
Name

А У Украјини

21.03.2018 22:09

"није" пуцао по браћи Русима у Донбасу?

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

21.03.2018 22:28

Ne lupajte više gluposti. Čovjek ima veze sa srbstvom isto kao Marko Kralhević sa internetom. Zabole ga za Srbe. Štitit će transporte droge kao i njegovi prethodnici.

ODGOVORITE
Name

Spot On

22.03.2018 04:42

Slažem se 100% sa vašim komentarom on je srbin kolko sam i ja Englez:)

Name

Petyr Baelish

22.03.2018 01:23

Tipična hercegovačka bajka. Ovo za izgradnju Los Anđelesa mi je najbolji dio.

ODGOVORITE
Name

001

22.03.2018 07:32

Bice gori od svih dosadašnjih komandanta mora se dokazati.

ODGOVORITE
Name

Hamza

22.03.2018 09:51

Sta IMA veze i mi imamo Mektica u bih srbskog pojekla pa vise mrzi srbe nego mi.

ODGOVORITE
Name

nikol

27.03.2018 08:13

AKO NISTE ZNALI.. I MARSOVCI SU SRBI... UHH KOJA BOLEST

ODGOVORITE