Аларм за узбуну: Расту водостаји

На насипу код Српца дошло је до продора Врбаса преко такозваног преливног вентила у заштићени дио града , али нема опасности од тежих посљедица, јер је уз надзор стручњака „Вода Српске“ и ангажовањем Цивилне заштите у току санација насипа врећама са пијеском.

Република Српска 18.03.2018 | 13:50
Аларм за узбуну: Расту водостаји
Ово је за БН потврдио стручни сарадник у штабу Цивилне заштите Србац Далибор Кошутић.

Он је рекао да је ријеч о техничком пропусту, јер је преливни вентил постављен испод нивоа воде. Иако је црпна пумпа „Ина“ у функцији, због враћања воде ефекти су мали, па се вода задржава и у србачком пољу.

Водостај ријеке Саве и даље је у порасту. Јутрос од 8 часова до 14 часова на мјерном мјесту у Српцу порастао за 14 центиметара и достигао коту од 940 центиметара центиметара када се проглашава ванредна одбрана од поплава у овој општини.

„Ванредна одбрана је већ почела у мјесној заједници Кобаш, гдје је на безбједно мјесто евакуисано око 50 грла крупне стоке. Заплављена су два домаћинства, а угрожено још двадесет кућа у овој мјесној заједници“, каже Кошутић.



Он је данас са представницима општинске власти посјетио и други дио поплављене општине, гдје се стање стално погоршава.

Из часа у час шире се површине под водом, нарочито у Гламочанима и Бајинцима, гдје је блокирано петнаестак домаћинстава с обје стране одбранбеног насипа због појаве подземних вода.

Навикнути на честе поплаве, становници ових села стојички подносе тренутне невоље.

Најтеже им је, кажу, што су под водом црква и сеоско гробље, али и многе парцеле под озимим усјевима.

Очекује се да ће се сваког тренутка у србачкој општини прогласити и ванредне мјере одбране од поплава.



Расту сви водостаји

На подручју општине Костајница на снази су редовне мјере одбране од поплава због раста водостаја ријеке Уне након обилних падавина.

Водостај Уне у 13.00 часова износио је 426 центиметара, што је за два центиметра више него у 12.00 часова. Ванредне одбране од поплава се проглашава када Уна достигне ниво од 450 центиметара.

Начелник општине Костајница Драго Бундало на јутрошњем састанку Штаба Цивилне заштите наредио је приправност свим надлежним службама.

Портпарол општине Александар Пашић рекао је да је Уна поплавила пољопривредно земљиште и викендице, те да су након пет дана поново угрожени објекти у Улици Ранка Шипке.

"Вода још није дошла до помоћних објеката, али се то очекује у току дана. Зечији насип је већ постављен, а располажемо са довољним количинама врећа и пијеска уколико то буде потребно", рекао је Пашић.

Он је додао да је начелник општине наредио и да се у угрожено подручје пошаљу пумпе за испумпавање воде.

Пашић каже да ријечице Тавија и Бубњарица стагнирају након пораста водостаја током ноћи, док се Стригова излила из корита.

"Припадници Цивилне заштите су на терену и прате ситуацију јер, иако је то тешко процијенити, очекујемо даљи раст водостаја Уне за око 20 центиметара", навео је Пашић.


Водостај ријеке Саве у Градишци јутрос је већи за 15 центиметара у односу на синоћ, а у Српцу за 20 центиметара, објављено је на сајту Републичког хидрометеролошког завода.

На хидролошкој станици у Градишци водостај Саве јутрос у 8.00 часова био је 815 центиметара, што је за 15 више у односу на синоћ у 21.00 час када је био 800 центиметара.

Сава је на овој хидролошкој станици за 85 центиметара прешла коту редовне одбране од поплава.

Водостаји ријека Уне и Сане у Новом Граду у порасту су у односу на синоћња мјерења и изнад су коте када се проглашава редовна одбрана од поплава, потврђено је Срни у Центру за обавјештавање.

(БН телевизија)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

ВЛАДА

18.03.2018 10:19

Одмах Одлука о "добровољном" издвајању радника у Фонд за поплаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН КАТАЛИНА

18.03.2018 14:23

НИШТА НИСМО НАУЧИЛИ ИЗ ПРЕТХОДНОГ ПЕРИОДА

Name

ДЕГОТХИА

18.03.2018 14:32

ОДМАХ СУТРА - ФОНД ЗА ОБНОВУ 0,5% ОД ПЛАТЕ, АЛИ ДОБРОВОЉНО И ТО ПОД МОРАЊЕ - КО ОДБИЈЕ МОРА СЕ ПРИЈАВИТИ ЛИЧНО ЖЕЉКИ ДА ГА ОНА ОСЛОБОДИ ПЛАЋАЊА...

Name

Бреза

18.03.2018 21:05

Е мој добри друже Каталина ко нас води сад и у рату, типови попут Косутица и сл, добро да нам је глава на раменима.

Name

вода

18.03.2018 10:47

Неце се поновити 2014 недо бог данас јос И то стрефи поново онда смо готови нацисто

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Бајинци на води"

18.03.2018 14:03

Што се тиче водостаја Саве, постоји могућност да он достигне 2014.годину, јер је тренутно 943 цм, а врх воденог вала је тек сутра навече у Јасеновцу и треба му два дана да стигне до нас. Уз то најављују се нове падавине што није баш охрабрујуће. До прије сат времена изливена Сава се у Бајинцима улијевала у Врбас,а ево малоприје се и Врбас изједначио са својом обалом, почео излијевати па се буквално може како се ове двије велике ријеке сусрећу. Иначе, у вријеме поплава Бајинци постају популарни, па је тако данас десетине аута прошло нашим насипом јер људи долазе и гледају воду, као некакву циркуску атракцију.Штета што нисмо поставили рампу на улазу као они на Јахорини, могли смо наплаћивати улазак и боравак и тако скупити нешто пара да покрпимо рупе на дотрајалом асфалту. И на крају, вода нам је показала колико смо неодговорни, јер је подигла на хиљаде пластичних флаша и отпада које смо вриједно бацали преко одбрамбеног насипа по разним јарковима тзв."гапама" и дивљим депонијама. Природа нам то врати у оваквим случајевима, покаже нам да голим оком можемо видјети своју срамоту,али џаба, ми и даље настављамо по старом. За овакво понашање није нам нико други крив, како ми волимо тражити кривца у неком другом, криви смо сами јер сами себе трујемо. Наша посла.

Name

ПАЈО

18.03.2018 12:16

АЛ ЦЕ БИТИ ДРВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

18.03.2018 13:29

Ако се десе поплаве, нисам сигуран да ће ми вам помоћи, јер нас и даље називате терористима, алијинин бојовницима, али опет контам и ви сте људи, треба помоћи, па макар да носите кокарду на глави, има људи и код вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

18.03.2018 16:21

@ Е Тузла је више помагала Добоју него Маглају, Жепчу или Орашју! Градачац је помагао Шамцу више него Маглају! Тешањ је помагао Добоју из кога су слали "олово" на Тешањ у рату и гдје сада Добојлије раде! И шта смо ми у Ф.БиХ добили? Ријеч хвала не, част изнимкама, али ријечи мржње редовно! Ко ће коме више помагати?! Нико никоме!!

Name

Саша

18.03.2018 17:14

Господине "Е" ја бих Вама помогао у невољи, без обзира што након Вашег коментара немам ама баш никакво лијепо мишљење о Вама.

Name

Последњи кинески цар

18.03.2018 17:14

075: Ако ти нешто значи ја сам и тада а и доста пута након тога изражавао захвалност људима из Федерације на несебичној помоћи у данима када је то нама било најпотребније, а то су ти дани великих поплава 2014.године. Немој обраћати пажњу на лудаке који шире мржњу јер им се тако само даје на значају. Знам да човјеку не буде свеједно након свега, али пуно више је нормалних људи него будала.

Name

075

18.03.2018 18:08

@ Последњи кинески цар Драго ми је чути да су ти у мањини, али избори буду и код "нас" и код "вас" и опет буде исто, нажалост! Угодну вечер вам желим!

Name

Хвала Мићи Мићићу Семберија може мирно да спава

18.03.2018 13:44

Код нас је захваљујући инсистирању и улагањима Града Бијељине стање релативно безбедно.Ми из Семберије треба да се на сваки апел за помоћ одазовемо јер и други су нама помагали кад смо били потопљени и свакако да нас не радују овакве вести јер свачија невоља је највећа а треба инсистирати на потпуној заштити речних корита у целој Републици Српској ако не може преко Републичке онда бар преко локалне власти и за то наћи новца у буџету јер то је нешто што је са садашњом ситуацијом за свако домаћинство трагедија.Бити поплављен је нешто понижавајуће јер сваке године зависите од нивоа реке,па ред је једном да и политичари одраде свој део посла и заштите народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мароја

18.03.2018 14:43

Има Баја да попије ту воду,нема панике,сунђере у руке и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силе

18.03.2018 15:35

Код Градиске насипи на ријеци Сави су на пар мјеста у оцајном стању. Прва клизиста су се појавила прије неколико година. За то вријеме Влада РС је само обецавала рјесења, реконструкције и унистила Водопривредно предузеце Сава из Градиске које је бринуло о насипима и црпним станицама. Снсд је добио изборе нападајуци бивсег нацелника за такво стање и обецавајуци милионска улагања у пумпе и сл. Од свега тога "сарена лаза", јуце су довезли неку пумпу, мало јацу од бастенске и ставили да помазе постојецим, све са цријевом које су прузили да избацује воду у Саву, при томе су затворили ту улицу за саобрацај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунто

18.03.2018 16:17

Мене је овај резим осигуро од евентуалне поплаве,отерали су ми пола породице у Европу па ми је спрат куце празан,ако вода удари,јаа оде горе на сигурно,И плус тога неморам ниста радити,еври редовно стизу.ХВАЛА РЕЗИМУ

Name

Ре

18.03.2018 16:26

У Градисци људи из подрума избацили цријева и пумпају воду ли пумпају, ни један медиј није јавио катастрофу која је задесила те људе, ваљда зато сто је то постао спорт за становнике Градиске

Name

П

18.03.2018 16:27

Силе, мени није никако јасно како сте Ви у Градишци изабрали овог начелника поред Латиновића. То је за неповјеровати.

Name

Ре

18.03.2018 16:38

Ма Сандро је сила! Осим тога РТРС у вијестима прво објави Додикову изјаву која је стара три дана о снази РС,о формирању војске те редовно о издајству оних у Сарајеву са све Клосарцем у Москви па тек онда стуро о поплавама

Name

Градиска

18.03.2018 16:57

Силе све си у праву, ова власт данасња у Градисци све лази свијета су бацали на Латиновица бивсег нацелника, ево двије год сад це како су на власти ста урадисе за градјане?!? НИСТА, сем сто инспекције саљу по радњама и затварају и ово мало радњица сто је остало да људи презиве!!! Сијети те се протеста градјана сењака због воде по подрумима а на целу је била господје МИКИЦ цланица секте снсд-а , због цега сада неиде протествовати пред опстину кад су њени на власти, и има утицаја на садасњу власт да се ријеси тај дио града као и хиподром гдје су фактицки затрпани сви канали који су спасавсли посиједе људи који ту зиве. Тек се сада види ко је какав само да се доцепа власти!!!

Name

Зоки

18.03.2018 16:06

Косутиц прица глупости,цовијек неписмен по том питању даје лазне изјаве Борбу у Српцу око тог преливног вентила воде сами становници Српца,а никакви струцњаци ВПСаве која постоји само на папиру и стање на том мијесту врло је слозено и питање ста це се десити до јутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зоки

18.03.2018 17:54

Проблем је што смо сви знали већ 20 дана да се спрема велика поплава. Требало је припремити 10 000 врећа са пијеском у резерви, и вози онда када и гдје треба,а не данас тражити пијесак, вреће и људе. Од 2014.године се скоро ништа није урадило на насипима, свагдје шкрипи и дај Боже да буде добро. Неки се моле Богу да насип пукне негдје у Хрватској као прије 4 године па да нас то спаси. Не мислим као ти да је ту Кошутић нешто крив. Видим да га познајеш као и ситуацију на терену, па ти је онда јасно колико је Кошутић у ситуацији да одлучује или да нешто може сам обезбједити. Он се и не пита,а они који се питају и у Српцу а и у РС су јако мало учинили, готово ништа. Имам осјећај да су мислили да се више неће поновити поплаве из 2014.,а оне ће у ствари бити све чешће и чешће.

Name

Ии

21.03.2018 14:01

Постовани Зоки, а и сви остали, није теско примјетити да вам користи ова ситуација, јер како би другације подијели коју паметну о стварима о којим, како видим, немате појма. Ово немило, бицу културна па реци коментарисање, политике, власти, па цак и обицних радника, слузбеника, који без икаквих овластења даноноцно бораве на терену, јер им је то посао, гледам као износење некаквог лицног незадовољства, сто је сасвим у реду, али ако сте у потпуности упознати са ситуацијом и ако владате подацима које овде износите. Природа нема везе са политиком, странком, нацелником, градонацелником...Огромна колицина воде са којом смо сви суоцени није у стигла због тог Косутица, а због њега сигурно неце ни отици. Да сте мало боље упуцени или мозда боље рецено мање огорцени, знали би да су они сви, заједно са тим становницима Српца које спомињете, у недељу одрадили велики посао и спасили град од евентуалне несреце. Додусе, било је лаксе на свим друственим мрезама објавити да је ПУКАО НАСИП У СРПЦУ, и да цемо сви бити поплаваљени. Занимљиво је и то да се на оваквим мјестима понајвисе огласавају људи који сједе у својим топлим домовима, сто је и логицно, јер онај ко зна какав је страх од ријеке, нема времена да по порталима прогласава људе неписменим и лазовима, тим висе сто се на основу Васег коментара писменост не мозе цак ни довести у питање. Истина је, постовани Зоки, да услови у насој дрзави нису ни близу идеалних, истина је и да људи пате, да су гладни, болесни, истина је да је неправда на сваком цоску, али је исто тако велика истина да ријеке плаве од кад је свијета и вијека. Зивот се свео на презивљавање, бар за вецину људи, и јако је теско данас одвојити од себе и своје дјеце и помоци неком у оваквим или слицним ситуацијама, али ако вец не мозес помоци комсији да збрине стоку, ако не мозес напунити коју врецу пијеском, онда немој ни да вриједјас људе који ни најмање везе немају са овим.

Name

куку нама са нама

18.03.2018 16:34

Коме и зашто аларм...глупом народу,који ће гласати као и до сада,за оне неке своје,без обзира што су неписмени..и треба да нас вода носи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

18.03.2018 17:13

Одма расписати референдум

Name

биби

18.03.2018 17:19

Напред СНСД србац ,Градишка само напред Трба још два метра да порасте ниво саве и нека опере контаминирани простор СНСД видимо се на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одборник са терена

18.03.2018 18:09

Комплетна каналска мрежа према Матури и Долини је зачепљена, зарасла и запуштена. ВП Сава је под стечајем истјерана из свог економског дворишта и подстанари су. Прије пар дана једна пумпа из Долине је одвезена уКарловац на ремонт.Пумпе су катастрофа, наси се не коси и попуцао је.Воде Српске пошаљу оног кикића у шими ципелицама да обилази села око Градишке.Ово је хаос. Већу бригу брину о министровим пчелама поред Саве него о кућама, домаћинствима и материјалним добрима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

18.03.2018 19:17

Чуо сам данас за ту пумпу из Долине да је отишла недавно на ремонт. Па људи моји, то је равно издаји, за то је Тито стрељао или на Голи оток слао. Сви знају већ мјесец дана да вода стиже,а они дочекали ремонт пумпе када је најпотребнија. За све што си написао око насипа си у праву. Тако је и код нас. Након оне воде 2014.године дошао министар Мирјанић шетао по насипу и обећао куле и градове. Ништа није учињено. Ништа!