И кућни љубимци могу да буду извор болести

Кућни љубимци су део породице за већину њихових власника. Треба, међутим, имати на уму да они могу да буду и извор болести, упозоравају немачки стручњаци.

Здравље 15.03.2018 | 09:05
И кућни љубимци могу да буду извор болести
Да би се избегли непотребни здравствени ризици не треба претеривати са изразима нежности према четвороножним љубимцима, посебно када су деца и људи са слабијим имунитетом у питању. 

Животиње не би требало љубити, а након межења треба редовно и темељно опрати руке. 

Здравствени ризици које представљају љубимци пре свега су ране - посебно угризи, затим алергије и заразне болести, познате као зоонозе. 

Иако неке земље, као што је Немачка, имају програме пријављивања заразних болести не пронађе се увек извор заразе. 

Обично је нејасно да ли се ради о томе да је пацијента заразила друга особа, животиња или храна, каже ветеринар Хендрик Вилкинг, који истражује зоонозе на Институту "Роберт Кох" одговорном за контролу и превенцију болести.

"Најопаснија зараза која се може добити од кућних љубимаца је паразит Тоxопласма гондии. Зараза може да доведе до врло озбиљних компликација код људи чији је имуни систем ослабљен", каже Вилкинг. 

Резултирајућа болест токсоплазмоза, код неких људи, има симптоме попут грипа. 

Мачке су домаћини паразита, а људи могу да се заразе директно од мачака или једући месо заражено паразитом. Жене које се заразе пре или на почетку трудноће инфекцију могу да пренесу на бебу. Према истраживању Института, сваке године више од 4.000 трудница у Немачкој се зарази овим паразитом, а више од 300 деце се роди са клиничким симптомима токсоплазмозе. 

"Ти симптоми укључују и неуролошка оштећења", истиче Вилкинг, и додаје: "Труднице морају да се придржавају хигијенских мера у близини мачака". 

Друго истраживање Института, утврдило је и да мачка у кући утиче на повећање ризика од лајмске борелиозе, болести коју преносе крпељи. 

"Мачка напољу покупи крпеља и пренесе га током мажења", каже Вилкинг.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар