Јога као стил живота

Агресију замените пријатељством, освету опроштајем, отпор прихватањем, страх храброшћу, бес стрпљењем. . .

Здравље 15.03.2018 | 08:59
Јога као стил живота
Згодна девојка у трикоу изводи асане сликајући се у огледалу како би на "Инстаграму" показала фотографију затегнуте задњице и вретенастих мишића - то је данас многима прва асоцијација на јогу. Витко тело само је последица дисциплине, али јога је много више од затегнутог тела - могло се чути претходног викенда у Београду, где је одржан дводневни фестивал "Јога као стил живљења".

Како бити релаксиран у сваком тренутку, да ли је могуће побољшати свакодневицу и себе, како се хранити - само су нека од питања на која су учесници, а било је младих, средовечних и старијих, из Србије, али и региона, могли да добију одговор.

Једна од техника која може да се примењује свакодневно је метод развијања супротних тенденција мисли. Звучи компликовано, али заправо је врло једноставно. Суштина је у свесној одлуци да не будемо негативни према неком или нечем и не дозволимо да нам лоше мисли трују свакодневицу. Техника може да се практикује у било ком делу дана кад год приметимо да негативна мисао улази у ум.

Треба да јој нађемо супротност која нама одговара, на пример да агресију заменимо пријатељством, освету опроштајем, отпор прихватањем, страх храброшћу, бес стрпљењем. Гошћа из Грчке, учитељица јоге Свами Шивамурти Сарасвати објашњава да негативне мисли слабе када на њихово место ставимо позитивне.

- То не значи да негирамо реалност, већ да признајемо да негативне мисли постоје, али правимо свестан избор да их не ојачамо. Истраживања су показала да су негативне мисли и емоције уткане у ауру и енергију коју емитујемо. Ако имам пуно негативних мисли јер сам их појачавала, онда загађујем околину, што се не види, али се осети. Одговорни смо за оно што мислимо и осећамо - упозорава Сарасвати.

Не треба, ипак, очекивати промену преко ноћи. Кључ је у понављању, а неколико је начина на које можемо практиковати ову технику - можемо да запишемо обрасце негативног размишљања и њихове супротности, замислимо их или изговоримо.

- Важно је да се не боримо са негативним мислима, да се не свађамо са њима, да их не поричемо, јер ће се вратити. Треба да их прихватимо и признамо: Ово је мој страх, бес, љубомора, завист. Зле мисли умиру природном смрћу када им не дајемо пажњу и заменимо их добрим мислима - каже Сарасвати.


Друга техника помаже нам да боље разумемо себе, али и друге, чиме ће се смањити тенденција тако присутна у савременом друштву да критикујемо и осуђујемо друге. Реч је о техници СWАН што је акроним од енглеских речи за снаге, слабости, амбиције и потребе.

У почетку, нагласак треба да буде на снагама, на освешћивању својих добрих страна јер сви имамо способности које често не испољавамо. И ту не треба да будемо лажно скромни већ да отворено кажемо да смо креативни, одлучни или одговорни и да је то наша снага, каже један од предавача Оливера Бошковић чије је јогичко име Свами Омгјанам Сарасвати.

- Циљ је да радимо на испољавању добрих страна које су често блокиране, да их ставимо у први план. Тек кад човек добије дубље унутарње самопоуздање, може ићи даље у рад на својим слабостима, било да је то ароганција, преосетљивост, наивност, себичност, звоцање. Затим се прелази на амбиције и потребе имајући у виду да су већина наших циљева погрешни. Наше потребе су кров над главом, мало хране и чисте воде, а амбиције често заслепљују и кваре оно што је човеку стварно потребно. Зато је важно да се очистимо од лажних жеља и циљева - поручује Оливера.

"ВЕЖБАЊЕ" ДУХА

Савремен човек често је усмерен на брза решења која ће му побољшати живот. Тако је открио и јогу у којој је видео пут до витког тела. Али, не могу нас вежбе решити љубоморе, озлојеђености, резигнираности, упозорава Свами Омгјанам Сарасвати.

- Јога се данас представља као дисциплина чији је циљ да разгиба тело, али циљ је духовни. Ми се често фокусирамо на косу, тен, изглед, заборављајући суштину. Ниједан човек не сме да запостави своју духовну страну.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар