Joga kao stil života

Agresiju zamenite prijateljstvom, osvetu oproštajem, otpor prihvatanjem, strah hrabrošću, bes strpljenjem. . .

Zdravlje 15.03.2018 | 08:59
Joga kao stil života
Zgodna devojka u trikou izvodi asane slikajući se u ogledalu kako bi na "Instagramu" pokazala fotografiju zategnute zadnjice i vretenastih mišića - to je danas mnogima prva asocijacija na jogu. Vitko telo samo je posledica discipline, ali joga je mnogo više od zategnutog tela - moglo se čuti prethodnog vikenda u Beogradu, gde je održan dvodnevni festival "Joga kao stil življenja".

Kako biti relaksiran u svakom trenutku, da li je moguće poboljšati svakodnevicu i sebe, kako se hraniti - samo su neka od pitanja na koja su učesnici, a bilo je mladih, sredovečnih i starijih, iz Srbije, ali i regiona, mogli da dobiju odgovor.

Jedna od tehnika koja može da se primenjuje svakodnevno je metod razvijanja suprotnih tendencija misli. Zvuči komplikovano, ali zapravo je vrlo jednostavno. Suština je u svesnoj odluci da ne budemo negativni prema nekom ili nečem i ne dozvolimo da nam loše misli truju svakodnevicu. Tehnika može da se praktikuje u bilo kom delu dana kad god primetimo da negativna misao ulazi u um.

Treba da joj nađemo suprotnost koja nama odgovara, na primer da agresiju zamenimo prijateljstvom, osvetu oproštajem, otpor prihvatanjem, strah hrabrošću, bes strpljenjem. Gošća iz Grčke, učiteljica joge Svami Šivamurti Sarasvati objašnjava da negativne misli slabe kada na njihovo mesto stavimo pozitivne.

- To ne znači da negiramo realnost, već da priznajemo da negativne misli postoje, ali pravimo svestan izbor da ih ne ojačamo. Istraživanja su pokazala da su negativne misli i emocije utkane u auru i energiju koju emitujemo. Ako imam puno negativnih misli jer sam ih pojačavala, onda zagađujem okolinu, što se ne vidi, ali se oseti. Odgovorni smo za ono što mislimo i osećamo - upozorava Sarasvati.

Ne treba, ipak, očekivati promenu preko noći. Ključ je u ponavljanju, a nekoliko je načina na koje možemo praktikovati ovu tehniku - možemo da zapišemo obrasce negativnog razmišljanja i njihove suprotnosti, zamislimo ih ili izgovorimo.

- Važno je da se ne borimo sa negativnim mislima, da se ne svađamo sa njima, da ih ne poričemo, jer će se vratiti. Treba da ih prihvatimo i priznamo: Ovo je moj strah, bes, ljubomora, zavist. Zle misli umiru prirodnom smrću kada im ne dajemo pažnju i zamenimo ih dobrim mislima - kaže Sarasvati.


Druga tehnika pomaže nam da bolje razumemo sebe, ali i druge, čime će se smanjiti tendencija tako prisutna u savremenom društvu da kritikujemo i osuđujemo druge. Reč je o tehnici SWAN što je akronim od engleskih reči za snage, slabosti, ambicije i potrebe.

U početku, naglasak treba da bude na snagama, na osvešćivanju svojih dobrih strana jer svi imamo sposobnosti koje često ne ispoljavamo. I tu ne treba da budemo lažno skromni već da otvoreno kažemo da smo kreativni, odlučni ili odgovorni i da je to naša snaga, kaže jedan od predavača Olivera Bošković čije je jogičko ime Svami Omgjanam Sarasvati.

- Cilj je da radimo na ispoljavanju dobrih strana koje su često blokirane, da ih stavimo u prvi plan. Tek kad čovek dobije dublje unutarnje samopouzdanje, može ići dalje u rad na svojim slabostima, bilo da je to arogancija, preosetljivost, naivnost, sebičnost, zvocanje. Zatim se prelazi na ambicije i potrebe imajući u vidu da su većina naših ciljeva pogrešni. Naše potrebe su krov nad glavom, malo hrane i čiste vode, a ambicije često zaslepljuju i kvare ono što je čoveku stvarno potrebno. Zato je važno da se očistimo od lažnih želja i ciljeva - poručuje Olivera.

"VEŽBANjE" DUHA

Savremen čovek često je usmeren na brza rešenja koja će mu poboljšati život. Tako je otkrio i jogu u kojoj je video put do vitkog tela. Ali, ne mogu nas vežbe rešiti ljubomore, ozlojeđenosti, rezigniranosti, upozorava Svami Omgjanam Sarasvati.

- Joga se danas predstavlja kao disciplina čiji je cilj da razgiba telo, ali cilj je duhovni. Mi se često fokusiramo na kosu, ten, izgled, zaboravljajući suštinu. Nijedan čovek ne sme da zapostavi svoju duhovnu stranu.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar