Ко је стрпљив и упоран дође до циља!

-Срби из Републике Српске и Срби с Косова и Метохије имају сличне Голготе и најбоље разумију једни друге, казао је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Босна и Херцеговина 14.03.2018 | 22:42
Ко је стрпљив и упоран дође до циља!
"Ако ко разумије Србе са Косова и Метохије, онда су то Срби из Републике Српске, зато што су и ваше и наше Голготе сличне, подједнаке, пуне страдања, али и пуне невјероватне жеље да се на тим просторима остане", нагласио је Иванић у интервјуу Православљу.

Повлачећи паралелу између Срба на Космету и у БиХ, Иванић је рекао да је сличан проблем али да он не може коментарисати да ли је могућа подјела Космета, како се то заговара у јавности.

"МИ имамо Републику Српску, гдје живи највећи број Срба, али имамо Србе који живе изван Републике Српске у БиХ. И чињена је неправда и грешка према тим људима у прошлости, они су у једној фази били проглашени издајницима, зато што су остали", казао је Иванић, додајући да он спада у политичаре који то не раде,.

"Ја спадам у политичаре који редовно обилази Србе у Федерацији. Ја сматрам да су то хероји, да су то људи који живе у тежим условима него било ко други. Лако је бити Србин у Бања Луци, треба бити Србин у Мостару , лако је бити Србин у Бјељини, треба бити Србин у Гламочу, или Грахову или Зеници или Тузли", навео је Иванић.

Каже да је импресиониран духом који је осјетио код Срба на Космету током његове недавне посјете српским светињама на том подручју.

Мишљења је да рјешење општег проблема на Космету треба да траже прије свега Срби са тог подручја и да у томе треба бити стрпљив.

"Историја показује да треба бити стрпљив, да не треба журити, да постоје људи који све гледају дубље", казао је Иванић, илуструјући то примјером Кинеза и њихов однос са Тајваном.

"Тајван од `45. није формално Кина, а Кина каже то је наше. Ко зна колико ће година чекати, али јасно каже да је наше. Ипак присуство оваквих светиња, које овдје имамо, показује да је Косово и Метохија наше и искрено мислим да, колико год да је тешко, колико год да постоје притисци, колико год постоји захтјева, треба бити стрпљив и упоран и ко је стрпљив и упоран дође до резултата", казао је Иванић.

На питање да ли би нешто промијенила идеја која се такође појавила недавно, покренута већим бројем интелектуалаца и јавних личности, да би најбоље било замрзнути конфликт, Иванић је рекао да је тешко некоме са стране рећи шта је паметно рјешење.

"Ја могу рећи шта је паметно, али ја нећу с тим живјети. Ја ћу за два дана ипак отићи и склонити се одавде и мислим да није поштено, да ја дођем са стране и држим предавања шта бих ја урадио. Нити желим да будем велики Србин, који ће сад пуно галамити, па се склонити, а Србе овдје оставити самима себи. Али моје искуство, водећи политику, је да треба бити стрпљив и упоран. Ми Срби у Босни и Херцеговини, да нисмо били стрпљиви и упорни, не бисмо ништа направили", казао је Иванић, наводећи да "смо били и сами под огромним притисцима и на крају смо добили неки оквир, који је за нас данас врло поштен".

"Постојање Републике Српске као гарант пуно значи. Иако бисмо вољели независну Републику Српску, оваква БиХ у којој ми имамо своју половину и у којој имамо властите институције које самоуправљају, за нас је јако прихватљиво рјешење. Ја бих волио да се нека врста таквог рјешења деси на Косову и Метохији. Шта је то конкретно, мени је тешко рећи, ја заиста нисам толики експерт, а не бих волио да се поигравам туђим животима, па да ја са стране говорим шта је паметно, али надам се да ће упорност довести до тога да ће Срби доћи до рјешења, која ће њима омогућавати да барем имају оно што ми имамо у БиХ", казао је Иванић.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Мика

14.03.2018 21:49

Које голготе Младене. Кренула предизборна? Молим те уозбиљи се и не вреџај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

15.03.2018 05:41

Стиже сендвич и сокић. А биће и новији коМФјутор за вас у бот одјељењу црвених мундира!

Name

ЛАУШ

15.03.2018 07:53

А ко теби даје сендвич? Сви сте ви исти. Ови на власти су узјахали народ, а ови други покушавају да их сјашу како би они узјахали.

Name

ре Лаушанер

15.03.2018 12:50

Ви са Лауша сте доказани поданици црвених мундира. Причате причу да су сви исти а редовно гласате за снсд.

Name

ЛАУШ

15.03.2018 15:54

Ево ти ми реци ко ће нам подарити богату и срећну будућност и гласаћу за њега.

Name

ре Лаушанер

15.03.2018 18:04

Само потврђујеш моју тезу да си поданик црвених мундира, покушаваш продати причу да су сви исти. То својствено људима из Бронзаног Мајдана и околице. Имам питање за тебе: хоћеш ли гласати за оне који тјерају народ да одлази одавде, за оне који су богати да не знају шта ће са парама, за оне што им је сва породица ухљебљена на државне јасле? Ако нећеш гласај за оне који су против таквих. Ако буди иси као ови, на идућим изборима ћемо вратити снсд и тако у круг док не науче се памети.

Name

Србин Зеница

15.03.2018 20:33

Засто је проблем бити србин у Зеници? Ја зивим у Зеници и цудим се да правис таква поредјења мени је сасвим удобно овдје. То сто ти сабирас поене је твоја ствар са таквим иступом. Помози ти повратницима у Српску нама са таквом политиком само одмазес

Name

а дје пасос

14.03.2018 21:50

Иваницу.....покази пасос да видимо Косовску визу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

14.03.2018 21:58

Ста ти знас Иваницу о Србима у Тузли лупетас глупости.Дал ти знас да Срби у Тузли боље зиве од многи Срба у РСој,а то знам из примјера своје многобројне породице који зиве у Тузли и Зивиницама.Зивот Срба на Косову није ни близу зивота Срба у тим мјестима које су ти набројао у Федерацији лупетас и прицас глупости кроз Зеницу само продјес,а у Тузлу ниси закорацио.Ти немас појма како Срби теско зиве у РСој ,а посебно у истоцном дијелу и мјестима у Херцеговини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузла

15.03.2018 05:14

И ти зоки лупетај,живим у тузли јер ми на челу не пише шта сам а кад се представим посао не могу да надјем.

Name

дзоо

15.03.2018 05:18

@Зока свака ти цаст на коментару.Али ми никад престати Србовати погледај јуце коментара око равногорског покрета.А кад је она Колинда проговорила да су домољуби Павелиц и свита ми сви као цавке заболи нас али нецемо ми да се одрекнемо глупости али другим би то наметали.Био сам у Тузли стварно не контас где си на оној Градини болници не контас где си па пола је цини ми се Православаца и Католика али ето таки смо.

Name

075

15.03.2018 07:07

@ тузла Комшија, не се.ите молим вас! У Тузли је најбоље бити Хрват, а након тога Србин па онда Бошњак из Кантона, Бошњаци Тузлаци и остали најгоре прођу! Славуљице, Лакићи, Тешићи, Јовановићи, Илићи, Вујадиновићи, Николићи, Хајдукови етц. не знам никога да НЕ РАДИ!!

Name

патриот

14.03.2018 22:09

Кажеш лако је бити Србин у Бањалуци, тешко је бити Србин у Тузли , Мостару... Е видиш Иванићу, некад би се требао запитат како је несрбима у РС, јер лако је бити Бошњак или Хрват у ФБиХ ?? Шта си у свом мандату урадио за те људе, осим што си се такмичио са Додиком како ћеш их више понизит и отежат им ионако тежак живот! Добро знаш да си понајвише гласовима тих људи си добио фотељу у Предсједништву БиХ ! Како си им вратио, јеси ли икад стао у њихову заштиту..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.03.2018 06:44

Доста си у праву, слазем се...

Name

Боки

14.03.2018 22:11

Млађо скупља предизборне поене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

14.03.2018 22:15

Хоце ли ови наси кандидати понудити перспективе овом народу или мисле да це нарицањем на насем страдању изградити каријере које функционису на ницему вец тридесетак година.Ако нам је избор да бирамо измеду оних који су преспавали своје мандате и оних који нас свадају са цитавим свјетом онда су назалост сеобе и страдања насе судбине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

14.03.2018 22:21

Ај не сери..што би рекао твој протукандидат-није те стид тих валовитих усница поредити Косово и ово легло криминала које сте направили од РС.На Косову се незна када ће те,као Србина ноћ прогутати,без а да ико и покуша одговарати,још поготово када се огласе српски политичари са причом да"недају Косово"..Овдје се мој Младене живи боговски..народ ћути,а политика мути...и зато што би рек'о Милокрад..АЈ НЕ СЕРИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

14.03.2018 22:38

Добар интервју, ако нема зарке искрености 0 смо, ниста смо.Стрпљиво и сретно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

15.03.2018 01:59

Ево барем једну ствар да је урадио господин Иваниц за народ у БиХ ја бих гласао за њега ,али нема ниста ,бас ниста ,спавајуци је узео богатство у платама и дневницама !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косово

15.03.2018 06:42

Ово ће се заиста завршити када овај народ прихвати једноставне али по нас болне истине. Косово смо припојили 1912, правили лом тамо од првог дана до 1981: покушавали углавном силом да асимилујемо становништво, укидамо им школе, дајемо послове чувара паркинга и радника у котларници... Од 1981. до 1999. смо наставили да правимо лом, али смо добијали и по носу - што од локалног становништва, што од света. 1999. смо коначно добили велике батине за своје понашање, и тако завршили покушај владавине над том територијом. Лоша политика = губитак позиција. Како се односиш према срцу, тако ће то срце и радити. Или неће. То што смо били владари те територије од негде XИИ до XИВ века, то је неважно свуда, осим у главама становника Србије који гледају иза леђа, уместо да гледају шта је данас и шта ће бити сутра. Ни Русија нема у свом поседу град из којег је настала (Кијев). Ни енглези више не траже управу над САД. Имао си, био си лош газда, изгубио си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

15.03.2018 07:41

Одавно не прочитах бољи коментар на овом порталу

Name

Милан

15.03.2018 07:24

Ја мислим да Иваниц има милионске износе на банци које је добио на основу примања,а вецина бих становника једва крпи од првог до првог !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупости

15.03.2018 07:52

Вођењем ЛИЧНИХ политицких интереса ова имитација од политичара може донијети само лосе народу иза кога се заклиње.Оваквим изјавама може само иритирати друге па да заузму одбојан став према читавим народу.Он прича о ГОЛГОТИ Срба у Федерацији,а нече да види колико Срба на овај или онај начин живи од Федерацује и у Федерацији.Иванићу немојте ви политичари ради себе да завађате народе.Сабери се мало и сабери колико си лове узео од ове државе радећи у исто вријеме послове члана Предсједништва,професора на факултету и друго и пусти сиротињу да у миру копа по контејнерима .То су достигнућа ваше политике.

ОДГОВОРИТЕ