Анализа, Барса - Звезда: Без оптерећења, али с јасним циљем!

Црвена звезда у овом тренутку има три победе, али и утакмицу мање од осмопласираног Макабија, па је борба за плеј-оф и даље отворена. То, опет, не значи да је тријумф у Блауграни на првом месту, иако би тренер Алимпијевић и цео тим сигурно и те како желели да се из срца Каталоније у Београд врате с једанаестом рецком у рукама.

Кошарка 09.03.2018 | 17:45
Анализа, Барса - Звезда: Без оптерећења, али с јасним циљем!
Кризно време је иза Црвене звезде. Тесне победе над Уникахом, касније и Игокеом можда нису биле естетски лепе у смислу квалитета игре, али су смириле пољуљано самопоуздање и тим Душана Алимпијевића вратиле на прави колосек уочи новог тешког гостовања у Евролиги - рањеној Барселони (ТВ Спортклуб, 21.00). 

Резултати јучерашњих мечева не иду на руку, Макаби је славио против Ефеса у Истанбулу, док је Басконија била добра у Валенсији. То не значи да ће Црвена звезда на паркет дворане Блауграна изаћи са белом заставицом и без жеље да се остваре зацртани циљеви. 

А, шта би они могли да буду? Црвена звезда у овом тренутку има три победе, али и утакмицу мање од осмопласираног Макабија, па је борба за плеј-оф и даље отворена. То, опет, не значи да је тријумф у Блауграни на првом месту, иако би тренер Алимпијевић и цео тим сигурно и те како желели да се из срца Каталоније у Београд врате с једанаестом рецком у рукама. 

За то ће се и борити, нема сумње. Постоји и она друга школа размишљања, а она се везује за крај лигашког дела регионалног такмичења и почетак доигравања за титулу и важности свега оног што долази у следећих месец и по дана. С тим на уму, црвено-белима ће изнад свега бити важно да додатно зацементирају самопоуздање и тако спремни дочекају завршницу Јадранске лиге. Која, није тајна, носи много више задовољства од евентуалног пласмана у четвртфинале Евролиге. 

Црвену звезду у Блауграни чека противник чије су врлине и мане јако добро познате, али оно што представља непознату у овој једначини јесте - какву Барселону очекивати вечерас?

После вишемесечног лутања у магли и смене Сита Алонса долазак Светислава Пешића значајно је променио ствари. Екипа је добро реаговала на ауторитет легендарног стратега и освајањем Купа краља донекле изненанадила све критичаре игре под обручима. 

Евролига је, опет, жртвована зарад успеха у домаћим оквирима, што је и управа Барселоне ставила као примат након још једне изгубљене године у елити. Зато ни долазак Карија Пешића није драстично променио ствари у Евролиги. Тим је и даље без победе, у серији је од пет европских неуспеха - два откако је Кари ту. Претрпљени су убедљиви порази од Реала у Блауграни (74:101) само пет дана после великог скалпа у финалу Купа, онда и у Литванији од Жалгириса (74:90), што је само подсетило да Барса има својих слабости које могу бити експлоатисане на прави начин. Зато остаје упитно - шта ће Барселона показати вечерас. Јасно је - и њој треба победа због чувања образа и што боље припреме за наставак сезоне. 

Добра вест за Душана Алимпијевића јесте повратак Немање Дангубића у тим. Гледајући с аспекта одбране присуство енергичног крила биће од изузетног значаја, јер не само што ће растеретити неуморногБранка Лазића у одрађивању дефанзивних задатака, већ ће Црвена звезда имати и опцију више у нападу. Наравно, сам Дангубић вероватно ће покушати да извуче оно најбоље из дефанзиве, где ће засигурно у неком тренутку бити задужен за смањење учинка одличног Тому Ертела, где ће му партнер у „злочину“ бити управо Лазић, онда и неког из трилинга Џексон - Копонен - Рибас. Зависно ко какву минутажу и улогу буде имао. 

Барселона ће на мегдан Звезди изаћи без понајбољег играча Адама Ханге, за кога је европска сезона можда завршена, те и даље повређеног Кевина Серафана који је у Београду на почетку сезоне убацио 16 поена и био озбиљна претња у рекету. 

То, опет, не умањује Барсину нападачку снагу на свим пољима. Анте Томић је заиграо још боље одПешићевог доласка, на паркету изгледа стабилније, има већи утицај на игру и он се не огледа само кроз статистичке бројке. За њега би требало да буде задужен Ален Омић, ако не и Перо Антић (зависно од тога колико минута добије), пошто је меч у Београду показао да Матијас Лесор није могао да изађе на крај с хрватским центром због очигледне висинске, али и разлике у искуству.

Томићева замена Пјер Ориола требало би да буде посао за Милка Бјелицу због своје атипичности у игри. Иако центар, Ориола врло добро зна да рашири противничке одбране, чак и припуца за три поена, што само додаје на разноврсности. Хангина повреда осетиће се на оба поља и представља велики хендикеп јер се ради о другом стрелцу екипе и далеко најбољем дефанзивцу у тиму. То значи да би Копонен требало да добије већи простор у нападу, донекле можда и Џексон, мада он се још тражи у новом систему. 

Звезда ће, свакако, гледати учинак својих играча, а све очи биће упрте у Џејмса Фелдина, од кога се неколико седмица чека једна стабилна и ефикасна рола. Тејлор Рочести је иза себе оставио "минус" фазу из Купа и Бамберга и експлодирао против Уникахе и Игокее уз просек од 22 поена, Милко Бјелица је одиграо добро у другом полувремену против Уникахе и наговестио повратак у форму из првог дела сезоне, док је сам повратак Пера Антића у тим унело дозу сигурности у рекету, иако се на искусном Македонцу осећа да је имао дужу паузу. Звездини џокери у овом мечу могли би да буду Дејан Давидовац (није играо против Барсе у Београду) и Огњен Добрић, чије су тројке сломиле дух Блауграни у том првом мечу.

Оба тима имају способност да убрзају игру, што у овом тренутку можда више одговара Барселони, зато ће финесе правити разлику. Односно, ко боље исконтролише скокове (Звезда боља у нападу, Барса у одбрани) и буде мирније главе. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар