Analiza, Barsa - Zvezda: Bez opterećenja, ali s jasnim ciljem!

Crvena zvezda u ovom trenutku ima tri pobede, ali i utakmicu manje od osmoplasiranog Makabija, pa je borba za plej-of i dalje otvorena. To, opet, ne znači da je trijumf u Blaugrani na prvom mestu, iako bi trener Alimpijević i ceo tim sigurno i te kako želeli da se iz srca Katalonije u Beograd vrate s jedanaestom reckom u rukama.

Košarka 09.03.2018 | 17:45
Analiza, Barsa - Zvezda: Bez opterećenja, ali s jasnim ciljem!
Krizno vreme je iza Crvene zvezde. Tesne pobede nad Unikahom, kasnije i Igokeom možda nisu bile estetski lepe u smislu kvaliteta igre, ali su smirile poljuljano samopouzdanje i tim Dušana Alimpijevića vratile na pravi kolosek uoči novog teškog gostovanja u Evroligi - ranjenoj Barseloni (TV Sportklub, 21.00). 

Rezultati jučerašnjih mečeva ne idu na ruku, Makabi je slavio protiv Efesa u Istanbulu, dok je Baskonija bila dobra u Valensiji. To ne znači da će Crvena zvezda na parket dvorane Blaugrana izaći sa belom zastavicom i bez želje da se ostvare zacrtani ciljevi. 

A, šta bi oni mogli da budu? Crvena zvezda u ovom trenutku ima tri pobede, ali i utakmicu manje od osmoplasiranog Makabija, pa je borba za plej-of i dalje otvorena. To, opet, ne znači da je trijumf u Blaugrani na prvom mestu, iako bi trener Alimpijević i ceo tim sigurno i te kako želeli da se iz srca Katalonije u Beograd vrate s jedanaestom reckom u rukama. 

Za to će se i boriti, nema sumnje. Postoji i ona druga škola razmišljanja, a ona se vezuje za kraj ligaškog dela regionalnog takmičenja i početak doigravanja za titulu i važnosti svega onog što dolazi u sledećih mesec i po dana. S tim na umu, crveno-belima će iznad svega biti važno da dodatno zacementiraju samopouzdanje i tako spremni dočekaju završnicu Jadranske lige. Koja, nije tajna, nosi mnogo više zadovoljstva od eventualnog plasmana u četvrtfinale Evrolige. 

Crvenu zvezdu u Blaugrani čeka protivnik čije su vrline i mane jako dobro poznate, ali ono što predstavlja nepoznatu u ovoj jednačini jeste - kakvu Barselonu očekivati večeras?

Posle višemesečnog lutanja u magli i smene Sita Alonsa dolazak Svetislava Pešića značajno je promenio stvari. Ekipa je dobro reagovala na autoritet legendarnog stratega i osvajanjem Kupa kralja donekle iznenanadila sve kritičare igre pod obručima. 

Evroliga je, opet, žrtvovana zarad uspeha u domaćim okvirima, što je i uprava Barselone stavila kao primat nakon još jedne izgubljene godine u eliti. Zato ni dolazak Karija Pešića nije drastično promenio stvari u Evroligi. Tim je i dalje bez pobede, u seriji je od pet evropskih neuspeha - dva otkako je Kari tu. Pretrpljeni su ubedljivi porazi od Reala u Blaugrani (74:101) samo pet dana posle velikog skalpa u finalu Kupa, onda i u Litvaniji od Žalgirisa (74:90), što je samo podsetilo da Barsa ima svojih slabosti koje mogu biti eksploatisane na pravi način. Zato ostaje upitno - šta će Barselona pokazati večeras. Jasno je - i njoj treba pobeda zbog čuvanja obraza i što bolje pripreme za nastavak sezone. 

Dobra vest za Dušana Alimpijevića jeste povratak Nemanje Dangubića u tim. Gledajući s aspekta odbrane prisustvo energičnog krila biće od izuzetnog značaja, jer ne samo što će rasteretiti neumornogBranka Lazića u odrađivanju defanzivnih zadataka, već će Crvena zvezda imati i opciju više u napadu. Naravno, sam Dangubić verovatno će pokušati da izvuče ono najbolje iz defanzive, gde će zasigurno u nekom trenutku biti zadužen za smanjenje učinka odličnog Tomu Ertela, gde će mu partner u „zločinu“ biti upravo Lazić, onda i nekog iz trilinga Džekson - Koponen - Ribas. Zavisno ko kakvu minutažu i ulogu bude imao. 

Barselona će na megdan Zvezdi izaći bez ponajboljeg igrača Adama Hange, za koga je evropska sezona možda završena, te i dalje povređenog Kevina Serafana koji je u Beogradu na početku sezone ubacio 16 poena i bio ozbiljna pretnja u reketu. 

To, opet, ne umanjuje Barsinu napadačku snagu na svim poljima. Ante Tomić je zaigrao još bolje odPešićevog dolaska, na parketu izgleda stabilnije, ima veći uticaj na igru i on se ne ogleda samo kroz statističke brojke. Za njega bi trebalo da bude zadužen Alen Omić, ako ne i Pero Antić (zavisno od toga koliko minuta dobije), pošto je meč u Beogradu pokazao da Matijas Lesor nije mogao da izađe na kraj s hrvatskim centrom zbog očigledne visinske, ali i razlike u iskustvu.

Tomićeva zamena Pjer Oriola trebalo bi da bude posao za Milka Bjelicu zbog svoje atipičnosti u igri. Iako centar, Oriola vrlo dobro zna da raširi protivničke odbrane, čak i pripuca za tri poena, što samo dodaje na raznovrsnosti. Hangina povreda osetiće se na oba polja i predstavlja veliki hendikep jer se radi o drugom strelcu ekipe i daleko najboljem defanzivcu u timu. To znači da bi Koponen trebalo da dobije veći prostor u napadu, donekle možda i Džekson, mada on se još traži u novom sistemu. 

Zvezda će, svakako, gledati učinak svojih igrača, a sve oči biće uprte u Džejmsa Feldina, od koga se nekoliko sedmica čeka jedna stabilna i efikasna rola. Tejlor Ročesti je iza sebe ostavio "minus" fazu iz Kupa i Bamberga i eksplodirao protiv Unikahe i Igokee uz prosek od 22 poena, Milko Bjelica je odigrao dobro u drugom poluvremenu protiv Unikahe i nagovestio povratak u formu iz prvog dela sezone, dok je sam povratak Pera Antića u tim unelo dozu sigurnosti u reketu, iako se na iskusnom Makedoncu oseća da je imao dužu pauzu. Zvezdini džokeri u ovom meču mogli bi da budu Dejan Davidovac (nije igrao protiv Barse u Beogradu) i Ognjen Dobrić, čije su trojke slomile duh Blaugrani u tom prvom meču.

Oba tima imaju sposobnost da ubrzaju igru, što u ovom trenutku možda više odgovara Barseloni, zato će finese praviti razliku. Odnosno, ko bolje iskontroliše skokove (Zvezda bolja u napadu, Barsa u odbrani) i bude mirnije glave. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar