ЛШ - Сјећања и најава: Реал - ПСЖ...

Париски атентат у 96. минуту: "Кацигом" на "круну"! Комбуаре није ни требало да игра, тј. не би играо да капитен Рош није искључен у Мадриду. То га није спречило да у 96. минуту реванша на "Парку принчева" заслужи надима "Цасqуе д'Ор".

Фудбал 05.03.2018 | 23:30
ЛШ - Сјећања и најава: Реал - ПСЖ...
Реал Мадрид најтрофејнији је клуб континента са 12 титула првака Европе, уз два Купа УЕФА.

Славни шпански клуб кроз историју није често испадао када би у госте понео макар минималну победу са "Сантијаго Бернабеу" стадиона, док се на прсте једне руке могу набројати неуспеси када је предност износила два и више голова.

Једном, међутим, тог 18. марта 1993. године чак се и великом Реалу догодило да је испао након 3:1 у Мадриду. Било је то на "Парку принчева" у Паризу, истом стадиону на ком ће у уторак у 20.45 уз директан пренос на Арени спорт, ослабљен али не и слаб тим Пари Сен Жермена покушати да понови 25 година стару сезнацију.

Парижани су те ноћи, у реванш мечу четвртфинала Купа УЕФА, имали само 1:0 пред улазак у завршницу меча захваљујући мајсторији Жоржа Вее из 33. минута. А, онда…

"Свеци" су головима Давида Жиноле у 80. и Валда Фиља у 89. минуту разгалили навијаче на трибинама и вероватно помислили су да су приредили једну од највећих сензација у историји европског фудбала, али су против себе имали грогираног великана који је одбио да се преда и за то био награђен голом Ивана Заморана у 94. минуту за продужетке и можда пенале…

Мало ко међу 60.000 људи на "Парку" није поверовао да је крај. Један од њих био је Антоан Комбоаре, који тешко и да Алан Рош није искључен у 89. минуту прве утакмице у Мадриду. Да ли су га момци Бенита Флора Санца потценили, или је то била судбина, тек Комбоаре је у 96. минуту скочио, "трзнуо" главом и погодио за 4:1 и делиријум једних, односно очај других.



Током пет сезона у Паризу, Комбоаре је постигао три гола. Један у надокнади времена осмине финала исте сезоне, када је избацио Андерлехт, а други у наредној рунди када је скинуо "краљу" круну са главе и заслужио надимак "Цасqуе д'Ор" односно "Златна кацига".

Комбуаре је данас тренер француског Генгана, а пре тога водио је резерве Пари Сен Жермена, Стразбур, Валенсијен, Пари Сен Жермен, Ал-Хилал и Ланс. Недуго након што су катарски бизнисмени купили клуб из Париза, тадашњи спортски директор Леонардо сменио је Комбуареа два дана пред Нову годину (29. децембра 2011. године) и ангжовао чувеног Карла Анћелотија.

Храбри момци португалског стручњака Артура Жоржеа Меља Тешеире наставили су даље и у полуфиналу налетели на тада најбољег фудбалера света, Роберта Бађа, који је Паскала Ламу варао два пута у Торину (2:1) и једном у Паризу (0:1) за рутински пласман Јувентуса у финале које се, у то време, играло у два меча због чега је Борусија Дортмунд свакако зажалила.

Уз пет голова Бађа, два Роберта и три Дина, као и један погодак каснијег лидера Борусије, Андреаса Мелера, "бјанконери" су се нашалили са Немцима у финалу и укупним резултатом 6:1 окончали сезону у којој се догодио историјски преседан - елиминација Реал Мадрида после победе од два гола предности код куће.



Управо такву, зарађену касним погоцима Кристијана Роналда и Марсела, двоструки узастопни прваци Европе браниће 6. марта 2018. не мислећи на историју и традицију која каже да никада нису прошли Пари Сен Жермен у евро-куповима утолико што је Тешеирин састав већ наредне сезоне, у четвртфиналу Купа победника Купова, поново стао на пут "краљевићима" али у другачијем сценарију - било је 0:1 у Мадриду голом Вее, а 1:1 у Паризу након што је Рикардо Гомеш у наставку анулирао погодак Емилија Бутрагења из првог полувремена.

Четвртфинале Купа УЕФА 1992/93

2. март 1993, Мадрид

Реал - ПСЖ 3:1 (2:0)
/Бутрагењо 30, Заморано 36, Мићел 89 - Жинола 47/

Реал: Бујо - Монфорт, Муњоз, Санчиз, Јеро, Ласа - Енрике, Аспас, Мићел - Бутрагењо, Заморано.

ПСЖ: Лама - Сасу, Рајмундо, Рош, Ле Гвен, Колете - Фурније, Гверан, Жинола, Валдо - Веа.

18. март 1993, Париз

ПСЖ - Реал 4:1 (1:0)
/Веа 33, Жинола 80, Валдо 87, Комбоаре 90+6 - Заморано 90+4/

ПСЖ: Лама - Сасу, Рајмундо, Комбоаре, Ле Гвен, Колете - Симба, Гверан, Жинола, Валдо – Веа.

Реал: Бујо - Роча, Муњоз, Монфорт, Јеро, Ласа - Енрике, Мићел, Аспас - Бутрагењо, Заморано.

ИМА ЛИ ЕМЕРИ "ЗЛАТНУ КАЦИГУ" У СВЛАЧИОНИЦИ?

Екипа шпанског тренера Унаија Емерија уписала је себе у историју европског фудбала прошле сезоне у четвртфиналу Лиге шампиона, када је после 4:0 на "Парку принчева" успела да изгуби 6:1 на "Камп ноу" стадиону уз два гола тадашње звезде Барселоне, а сада ведете ПСЖ-а, Нејмара.

Њега неће бити на терену када Феликс Брих означи почетак меча, који Емеријев састав дочекује са све четири победе од мадридског пораза: Стразбур 5:2, Марсеј 3:0, Марсеј 3:0, Троа 0:2, што је свакако форма која улива оптимизам у комбинацији са три овосезонска резултата у Лиги шампиона код куће: Бајерн 3:0, Андерлехт 5:0, Селтик 7:1.

Питање је да ли ће Маркоњош и Килијан Мбапе бити потпуно спремни за утакмицу у којој се очекује да бивши играч Реала, Анхел Ди Марија, надокнади Нејмарово одсуство, а тај незахвалан посао биће му много лакши уколико се испостави да Зинедин Зидан неће моћи да рачуна на двојицу фантастичних фудбалера, Тонија Кроса и Луке Модрића.

Са њима и без њих, Зидан је између две утакмице осмине финалаа Лиге шампиона победио четири од пет ривала (изгубио је само од Еспањола 1:0), успео да врати Кристијана Роналда у форму (Португалац има 11 погодака у ЛШ ове сезоне), а да ли ће успети и да сачува два гола предности за осми узастопни пласман Реала у четврфинале овог такмичења?

Сазнаћемо у уторак увече…

Мислећи на "Олд Трафорд"

У другој, резултатски увелико "убијеној" утакмици, Ливерпул ће играти са Портом, а мислити на суботње гостовање Манчестер јунајтеду у Премијер лиги. На "Драгау" било је 0:5, после чега је илузорно доводити у питање пласман "редса" даље без обзира на то да ли ће импресивна форма екипе Јиргена Клопа бити настављена још једном победом на "Енфилду". Порто је пре три недеље доживео најубедљвији пораз икада у европским утакмицама и Ливерпул не би требало да има проблема да први пут од 2009. године прође у четвртфинале. Још тежи задатак за Порто биће и због тога што тај клуб никада није победио Ливерпул у пет међусобних утакмица, у којима има три пораза и два нерешена резултата. Ливерпул ће моћи да рачуна на Емреа Џана, који је због суспензије пропустио прву утакмицу, док ће се у тим Порта вратити Фелипе.

Реванш мечеви осмине финала:

/све утакмице почињу у 20.45, уз директне преносе на Арени спорт/

уторак

Пари Сен Жермен - Реал Мадрид, први меч 1:3
Ливерпул - Порто, први меч 5:0

среда

Тотенхем - Јувентус, први меч 2:2
Манчестер сити - Базел, први меч 4:0

13. март

Манчестер јунајтед - Севиља, први меч 0:0
Рома - Шахтјор, први меч 1:2

14. март

Барселона - Челси, први меч 1:1
Бешикташ - Бајерн Минхен, први меч 5:0

Жреб за четвртфинале биће одржан 16. марта.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар