LŠ - Sjećanja i najava: Real - PSŽ...

Pariski atentat u 96. minutu: "Kacigom" na "krunu"! Kombuare nije ni trebalo da igra, tj. ne bi igrao da kapiten Roš nije isključen u Madridu. To ga nije sprečilo da u 96. minutu revanša na "Parku prinčeva" zasluži nadima "Casque d'Or".

Fudbal 05.03.2018 | 23:30
LŠ - Sjećanja i najava: Real - PSŽ...
Real Madrid najtrofejniji je klub kontinenta sa 12 titula prvaka Evrope, uz dva Kupa UEFA.

Slavni španski klub kroz istoriju nije često ispadao kada bi u goste poneo makar minimalnu pobedu sa "Santijago Bernabeu" stadiona, dok se na prste jedne ruke mogu nabrojati neuspesi kada je prednost iznosila dva i više golova.

Jednom, međutim, tog 18. marta 1993. godine čak se i velikom Realu dogodilo da je ispao nakon 3:1 u Madridu. Bilo je to na "Parku prinčeva" u Parizu, istom stadionu na kom će u utorak u 20.45 uz direktan prenos na Areni sport, oslabljen ali ne i slab tim Pari Sen Žermena pokušati da ponovi 25 godina staru seznaciju.

Parižani su te noći, u revanš meču četvrtfinala Kupa UEFA, imali samo 1:0 pred ulazak u završnicu meča zahvaljujući majstoriji Žorža Vee iz 33. minuta. A, onda…

"Sveci" su golovima Davida Žinole u 80. i Valda Filja u 89. minutu razgalili navijače na tribinama i verovatno pomislili su da su priredili jednu od najvećih senzacija u istoriji evropskog fudbala, ali su protiv sebe imali grogiranog velikana koji je odbio da se preda i za to bio nagrađen golom Ivana Zamorana u 94. minutu za produžetke i možda penale…

Malo ko među 60.000 ljudi na "Parku" nije poverovao da je kraj. Jedan od njih bio je Antoan Komboare, koji teško i da Alan Roš nije isključen u 89. minutu prve utakmice u Madridu. Da li su ga momci Benita Flora Sanca potcenili, ili je to bila sudbina, tek Komboare je u 96. minutu skočio, "trznuo" glavom i pogodio za 4:1 i delirijum jednih, odnosno očaj drugih.



Tokom pet sezona u Parizu, Komboare je postigao tri gola. Jedan u nadoknadi vremena osmine finala iste sezone, kada je izbacio Anderleht, a drugi u narednoj rundi kada je skinuo "kralju" krunu sa glave i zaslužio nadimak "Casque d'Or" odnosno "Zlatna kaciga".

Kombuare je danas trener francuskog Gengana, a pre toga vodio je rezerve Pari Sen Žermena, Strazbur, Valensijen, Pari Sen Žermen, Al-Hilal i Lans. Nedugo nakon što su katarski biznismeni kupili klub iz Pariza, tadašnji sportski direktor Leonardo smenio je Kombuarea dva dana pred Novu godinu (29. decembra 2011. godine) i angžovao čuvenog Karla Anćelotija.

Hrabri momci portugalskog stručnjaka Artura Žoržea Melja Tešeire nastavili su dalje i u polufinalu naleteli na tada najboljeg fudbalera sveta, Roberta Bađa, koji je Paskala Lamu varao dva puta u Torinu (2:1) i jednom u Parizu (0:1) za rutinski plasman Juventusa u finale koje se, u to vreme, igralo u dva meča zbog čega je Borusija Dortmund svakako zažalila.

Uz pet golova Bađa, dva Roberta i tri Dina, kao i jedan pogodak kasnijeg lidera Borusije, Andreasa Melera, "bjankoneri" su se našalili sa Nemcima u finalu i ukupnim rezultatom 6:1 okončali sezonu u kojoj se dogodio istorijski presedan - eliminacija Real Madrida posle pobede od dva gola prednosti kod kuće.



Upravo takvu, zarađenu kasnim pogocima Kristijana Ronalda i Marsela, dvostruki uzastopni prvaci Evrope braniće 6. marta 2018. ne misleći na istoriju i tradiciju koja kaže da nikada nisu prošli Pari Sen Žermen u evro-kupovima utoliko što je Tešeirin sastav već naredne sezone, u četvrtfinalu Kupa pobednika Kupova, ponovo stao na put "kraljevićima" ali u drugačijem scenariju - bilo je 0:1 u Madridu golom Vee, a 1:1 u Parizu nakon što je Rikardo Gomeš u nastavku anulirao pogodak Emilija Butragenja iz prvog poluvremena.

Četvrtfinale Kupa UEFA 1992/93

2. mart 1993, Madrid

Real - PSŽ 3:1 (2:0)
/Butragenjo 30, Zamorano 36, Mićel 89 - Žinola 47/

Real: Bujo - Monfort, Munjoz, Sančiz, Jero, Lasa - Enrike, Aspas, Mićel - Butragenjo, Zamorano.

PSŽ: Lama - Sasu, Rajmundo, Roš, Le Gven, Kolete - Furnije, Gveran, Žinola, Valdo - Vea.

18. mart 1993, Pariz

PSŽ - Real 4:1 (1:0)
/Vea 33, Žinola 80, Valdo 87, Komboare 90+6 - Zamorano 90+4/

PSŽ: Lama - Sasu, Rajmundo, Komboare, Le Gven, Kolete - Simba, Gveran, Žinola, Valdo – Vea.

Real: Bujo - Roča, Munjoz, Monfort, Jero, Lasa - Enrike, Mićel, Aspas - Butragenjo, Zamorano.

IMA LI EMERI "ZLATNU KACIGU" U SVLAČIONICI?

Ekipa španskog trenera Unaija Emerija upisala je sebe u istoriju evropskog fudbala prošle sezone u četvrtfinalu Lige šampiona, kada je posle 4:0 na "Parku prinčeva" uspela da izgubi 6:1 na "Kamp nou" stadionu uz dva gola tadašnje zvezde Barselone, a sada vedete PSŽ-a, Nejmara.

Njega neće biti na terenu kada Feliks Brih označi početak meča, koji Emerijev sastav dočekuje sa sve četiri pobede od madridskog poraza: Strazbur 5:2, Marsej 3:0, Marsej 3:0, Troa 0:2, što je svakako forma koja uliva optimizam u kombinaciji sa tri ovosezonska rezultata u Ligi šampiona kod kuće: Bajern 3:0, Anderleht 5:0, Seltik 7:1.

Pitanje je da li će Markonjoš i Kilijan Mbape biti potpuno spremni za utakmicu u kojoj se očekuje da bivši igrač Reala, Anhel Di Marija, nadoknadi Nejmarovo odsustvo, a taj nezahvalan posao biće mu mnogo lakši ukoliko se ispostavi da Zinedin Zidan neće moći da računa na dvojicu fantastičnih fudbalera, Tonija Krosa i Luke Modrića.

Sa njima i bez njih, Zidan je između dve utakmice osmine finalaa Lige šampiona pobedio četiri od pet rivala (izgubio je samo od Espanjola 1:0), uspeo da vrati Kristijana Ronalda u formu (Portugalac ima 11 pogodaka u LŠ ove sezone), a da li će uspeti i da sačuva dva gola prednosti za osmi uzastopni plasman Reala u četvrfinale ovog takmičenja?

Saznaćemo u utorak uveče…

Misleći na "Old Traford"

U drugoj, rezultatski uveliko "ubijenoj" utakmici, Liverpul će igrati sa Portom, a misliti na subotnje gostovanje Mančester junajtedu u Premijer ligi. Na "Dragau" bilo je 0:5, posle čega je iluzorno dovoditi u pitanje plasman "redsa" dalje bez obzira na to da li će impresivna forma ekipe Jirgena Klopa biti nastavljena još jednom pobedom na "Enfildu". Porto je pre tri nedelje doživeo najubedljviji poraz ikada u evropskim utakmicama i Liverpul ne bi trebalo da ima problema da prvi put od 2009. godine prođe u četvrtfinale. Još teži zadatak za Porto biće i zbog toga što taj klub nikada nije pobedio Liverpul u pet međusobnih utakmica, u kojima ima tri poraza i dva nerešena rezultata. Liverpul će moći da računa na Emrea Džana, koji je zbog suspenzije propustio prvu utakmicu, dok će se u tim Porta vratiti Felipe.

Revanš mečevi osmine finala:

/sve utakmice počinju u 20.45, uz direktne prenose na Areni sport/

utorak

Pari Sen Žermen - Real Madrid, prvi meč 1:3
Liverpul - Porto, prvi meč 5:0

sreda

Totenhem - Juventus, prvi meč 2:2
Mančester siti - Bazel, prvi meč 4:0

13. mart

Mančester junajted - Sevilja, prvi meč 0:0
Roma - Šahtjor, prvi meč 1:2

14. mart

Barselona - Čelsi, prvi meč 1:1
Bešiktaš - Bajern Minhen, prvi meč 5:0

Žreb za četvrtfinale biće održan 16. marta.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar