Сачувајте здравље бубрега

Висок крвни притисак, дијабетес и наследна склоност ка нефролошким болестима повећавају ризик од болести бубрега.

Здравље 05.03.2018 | 12:36
Сачувајте здравље бубрега
ВИСОК крвни притисак, дијабетес и наследна склоност ка нефролошким болестима повећавају ризик од болести бубрега. И без тих фактора ризика здравље бубрега може да буде угрожено инфекцијама, недовољним уносом течности, конзумирањем претерано слане хране, али и коришћењем неких лекова и додатака исхрани.

Да би вам бубрези остали здрави пробајте да се што више придржавате следећих правила:

1. Уносите довољно течности, најбоље обичне воде, али не претерујте. Нефролог др Џејмс Сајмон каже да, насупрот увреженом веровању, ниједна студија није доказала да је повећен унос воде ефикасан у побољшању рада бубрега. Иако је увек добро пити довољне количине воде, више од уобичајених шест-осам чаша свакодневно највероватније неће помоћи бубрезима да боље раде.

2. Једите здраву храну. Ваши бубрези могу да толеришу широк спектар навика у исхрани, али доктор Сајмон истиче да већина проблема с бубрезима настаје као последица других здравствених проблема, као што су висок крвни притисак и дијабетес. Доктор због тога предлаже да стекнете навику да једете здраво и умерено, како бисте своју тежину и крвни притисак држали под контролом. Спречавање настанка дијабетеса и високог крвног притиска помоћи ће бубрезима да остану у добром стању.

3. Вежбајте редовно. Ако сте здрави, вежбање је добро зато што, попут здраве исхране, редовна физичка активност може да спречи гојење и хипертензију. Ипак, водите рачуна о томе колико вежбате, посебно уколико немате кондицију. Ако се префорсирате када нисте здрави и у форми, то може да буде напорно за ваше бубреге, каже др Сајмон.

4. Будите опрезни са употребом суплемената и биљних екстраката. Претерана употреба витаминских суплемената и појединих биљних екстраката може да буде штетна за бубреге.

5. Престаните да пушите. Пушење може да оштети крвне судове, што смањује доток крви у бубреге, који због тога не могу да функционишу на оптималном нивоу. Пушење такође повећава ризик од настанка високог крвног притиска, као и од рака бубрега.

6. Не претерујте с лековима који се добијају без рецепта. Таблете које се добијају без рецепта, као што су "ибупрофен" и други, могу да изазову оштећење бубрега ако се редовно узимају током дужег периода, упозорава доктор Сајмон. Ако имате здраве бубреге и повремено користите лекове против болова, они вероватно не представљају ризик. Међутим, ако их пијете против хроничног бола или артритиса, др Сајмон каже да би требало да разговарате са својим лекаром о томе да прати шта се дешава с вашим бубрезима.

7. Ако сте у ризичној групи, идите на редовне прегледе бубрега. Ако имате дијабетес или високи крвни притисак, ваш лекар би требало да проверава да ли бубрези нормално раде, као део рутинске контроле.

Новости
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар